EVENIMENT
Primăria Alba Iulia, învinsă în instanță de cazinoul lipit de biserică: Au vrut să îi oblige pe patroni să dea jos neoanele
Sala de jocuri ”House of Games” a învins în instanță Primăria Alba Iulia. Este vorba despre cazinoul din centrul orașului, care se află lipită de o biserică.
Mai exact, primăria a emis o dispoziție prin care i-a obligat pe patroni să dea jos fațada luminoasă (neoanele) și folia neagră de pe geamurile sălii de jocuri.
Acțiunea în instanță câștigată de cazino este doar o parte a unui proces. Mai exact, patronii au obținut anularea dispoziției până când se va termina în instanță procesul principal deschis împotriva primăriei. O decizie a fost dată în 12 decembrie 2023, la Judecătoria Alba Iulia.
Cum s-a ajuns la proces: ”House of games” și Casa Domnului
Deși Primăria se află foarte aproape de sala de jocuri, aceasta a intrat în atenția angajaților primăriei, doar după ce deputatul Todosiu s-a arătat indignat că sala este lipită de biserică.
La scurt timp situația a devenit virală, fiind comentată intens pe internet. Însă, nu ilegală, deorece nu este impusă o lege în acest sens. Mai ales nu există o lege care să interzică un cazino lână o biserică. Spațiul respectiv, în care funcționează cazinoul a fost conceput ca și spațiu comercial cu mult timp înainte.
CITEȘTE ȘI: FOTO: Sală de jocuri de noroc lângă o biserică, în centrul municipiului Alba Iulia. Un deputat a sesizat, primăria a amendat
Apoi, în data de 1 martie 2023, disciplina în construcții a amendat conducerea cazinoului pentru ”executarea de lucrări la fațadă fără a deține o autorizație de construcție”.
Anunțul era făcut public la acea dată de viceprimarul Emil Popescu, avocat la bază, care se opunea modificărilor aduse. Amenda dată era în valoare de 2000 de lei.
Primăria a cerut intrarea în legalitate, dar nu a emis un certificat favorabil de urbanism
Patronii au cerut emiterea unui certificat de urbanism pentru a intra în legalitate cu modificările făcute dar au primit un răspuns negativ.
Așadar, deși Primarul Municipiului Alba Iulia a dispus ca și măsură obținerea autorizației de construire, tot Primarul Municipiului Alba Iulia a refuzat eliberarea unui certificat de urbanism favorabil, acesta reprezentând actul administrativ necesar pentru obținerea autorizației de construire, se arată în motivarea instanței.
Drept urmare au atacat decizia primăriei și un dosar a fost înregistat, dar un prim termen a fost pus pentru 16 februarie 2024.
De asemenea au cerut anularea în instanță și a procesului verbal prin care au fost amendați cu 2000 de lei. Termenul dat de instanță este în 18 ianuarie 2024.
Cazinourile obligate să aibă geamuri acoperite
Drept urmare scoaterea foliei negre de pe geamuri le-ar aduce prejudicii, deoarece nu ar mai putea funcționa, au explicat avocații cazinoului.
Aceștia au cerut oprirea dispoziției primăriei până la o soluție în instanță.
Mai mult de atât, aceștia susțin că pentru folie neagră pe geamurile unei clădiri nu este nevoie de autorizație de construcție.
”Nu rezultă că pentru lipirea pe suprafața vitrată a unor folii ar fi necesară emiterea autorizației de construire. Enumerarea limitativă cuprinsă în art. 3 alin. I lit. a) din Legea 50/1991 face trimitere expresă doar la lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare. extindere, reabilitare, schimbare de destinație sau reparare.
Prin lucrările realizate, reclamantul nu a modificat nici elementele de fațadă, suprafața vitrată rămânând aceeași, nefiind schimbate nici feroneria și nici sticla iar culoarea clădirii nu a fost schimbată. Faptul că a fost aplicată pe suprafața vitrată o folie de culoare diferită față de cea existentă, s-a apreciat că nu constituie o modificare a culorii clădirii”, au aratat avocații în instanță.
Decizia instanței de judecată
Magistrații au susținut că reprezentații cazinoului ar fi avut pierderi foarte mari dacă ar fi pus în practică dispoziția primăriei. Mai exact, dacă ar fi dat folia jos ar fi fost în ilegalitate, deoarece legea definește foarte clar că spațiile în care se desfășoară jocuri de noroc trebuie să nu aibă geamuri vizibile.
Mai mult de atât, instanța a precizat că ”reclamanta a reușit să dovedească existența unui dubiu serios în ceea ce privește legalitatea actului administrativ ce face obiect al cauzei”. De asemenea aceștia au mai făcut trimiteri și la excesul de putere pe care îl poate face o instituție publică.
Excesul de putere sau abuzul de drept pot să apară atunci când autoritatea publică încalcă limitele competenței prevăzute de lege sau încalcă drepturi ori libertăți ale cetățenilor, în acord cu reglementarea noțiunii de către dispozițiile art 2 alin 1 lit n din Legea nr 554/2004, au notat magistrații.
Drept urmare au dat câștig de cauză reprezentanților cazinoului și au dispus anularea dispoziției. Adică anularea dispoziției de a da folia jos și neoanele. Anularea dispoziției va fi în vigoare până la soluționarea celor două dosare înregistrate pe rolul instanțelor din Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
pilu
marți, 19.12.2023 at 20:09
Apăi şi Popescu ăla e avocat de divorţuri, nu de treburi mai serioase.Oricum, proşti sunt destui în Primărie, d-as mulţi, aia e baiul.Iar Inspecţia în Construcţii joacă cum li se cere, nici acolo nu sunt dintre cei mai buni cum s-ar crede ci nişte recomandaţi.
Florin
miercuri, 20.12.2023 at 00:14
mai la moda ee…cand isi baga Satana coada,Dumnezo nu mai are nici o sansa(Ciolacu s-a inecat inainte sa intre in apa😆)..sau🤣,cand ee sa ti pierzi bani,tii pierzi si din usa biserici🤣
A M
joi, 21.12.2023 at 07:41
Corupție peste tot. Modificările astea de fațadă cu firma luminoasă necesitau autorizație de construire.. A făcut fără , clar ilegal . Și poliția locală putea să le ceară să dea jos…
Însă instanța a făcut să câștige infractorul, curat murdar.
💸 mită câștigă mereu! 🤮