Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia pregăteşte modificări în centrul civic al oraşului. Zonele vizate

Publicat

Locuitorii municipiului Alba Iulia pot transmite propuneri pentru îmbunătăţirea spaţiului urban în zona centrală. Administraţia locală pregăteşte terenul pentru reglementările urbanistice în Piaţa Consiliului Europei, Piaţa Iuliu Maniu şi Parcul Caragiale.

Primăria Alba Iulia a început etapa premergătoare de informare şi consultare a publicului pentru revizuirea reglementărilor din zona centrală a oraşului.

“Solicităm publicului interesat să identifice disfuncţiunile urbane şi să facă propuneri privind îmbunătăţirea spaţiului urban”, se arată în anunţul publicat de administraţia locală. Cetăţenii se pot prezenta la sediul primăriei, camera 8 sau pot transmite opiniile pe site-ul www.apulum.ro, până în 31 ianuarie.

Administraţia locală intenţionează să realizeze Planul Urbanistic Zonal Centru Civic Alba Iulia “Zona Piaţa Consiliul Europei, Piaţa Iuliu Maniu şi Parcul Caragiale”, fiind considerat o “necesitate imediată pentru a stabili, în condiţiile actuale, demersuri care să stea la baza finalizării şi întregirii ansamblului urban, prin extinderea zonei de studiu”.

Studiul are ca scop stabilirea reglementărilor de bază cărora se pot face demersuri administrative, juridice şi investiţionale care să reorganizeze calitativ şi funcţional zona aferentă centrului civic al municipiului Alba Iulia, potrivit primăriei.

Pentru zona centrală, documentaţiile existente sunt din 2000 (PUZ aprobat prin HCL 90/2000 – zona centrală ansamblu urban) şi 2010 (reactualizare PUZ, aprobată prin HCL 306 – finalizare şi întregire ansamblu urban), ce sunt considerate depăşite, în condiţiile actuale, de administraţia locală.

În centrul civic sunt încă disfuncţiuni, cauzate parţial de situaţia economică şi juridică existentă şi parţial de modificarea cerinţelor de dezvoltare urbană, explică reprezentanţii primăriei.

Astfel, administraţia locală propune integrarea Pieţei Consiliul Europei, Pieţei Iuliu Maniu şi a Parcului Caragiale în ansamblul zonei centrale studiate, analizarea amănunţită a arterei Ardealului, în vederea realizării unei circulaţii urbane fluente şi a amenajării calitative a domeniului public şi eliminarea disfuncţionalităţilor pe întreaga zonă propusă pentru reglementare.

Cu alte cuvinte, se are în vedere şi posibilitatea reamenajării zonei centrale astfel încât să fie centrată mai mult pe circulaţia pietonală. Piaţa Consiliul Europei, de exemplu, găzduieşte temporar piaţa agroalimentară din centru, în condiţiile în care lucrările de modernizare în vechea locaţie nu sunt încă finalizate. Este una dintre zonele ce trebuie regândite, după cum a precizat, pentru Alba24.ro, arhitectul şef al oraşului, Hedviga Călin, mai ales având în vedere locaţia apropiată de Cetatea Alba Carolina.

Se ia în calcul şi înlocuirea unor artere rutiere cu circulaţie pietonală, detaliu ce se regăseşte şi în strategia de dezvoltare urbană a municipiului, pe şase ani. În acest document se aminteşte şi de varianta transformării “parcului Iuliu Maniu într-un parc lung și continuu prin eliminarea parcării”.

Planurile din strategie mai include, printre altele: remodelarea spațială a zonei din fața gării ce cupriunde și zona de autogară din str. Iașilor, reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban, achiziția de autobuze mai puțin poluante adaptate pentru transportul persoanelor cu mobilitate redusă Low Floor și autobuze hibrid; creare/ extindere benzi separate pe carosabil, destinate exclusive transportului public de călători; măsuri de reducere a traficului auto prin amenajare de trasee pietonale; amenajare a pietonalului de la intersecția Calea Moților cu Bd. Ferdinand I, până la intersecția dintre strada Primăverii și Bd. Ferdinand I, inclusiv pe strada Mihai Viteazul; amenajare a pietonalului de la intersecția dintre strada Primăverii cu Bd. Ferdinand I până în zona stației CFR Alba Iulia; introducerea băncilor sau a locurilor pentru odihnă de-a lungul tuturor străzilor, parcurilor și spațiilor publice cheie; eliminarea semnelor comerciale mari și a aglomerării de-a lungul tuturor străzilor; îmbunătățirea orientării în interiorul și în jurul Cetății; crearea mai multor spații verzi în Cetate; design nou pentru Piața Primăriei, intrarea Gării, Piața Iuliu Maniu, Piața Consiliul Europei; refacerea, extinderea, modernizarea și dotarea cu mobilier urban a parcărilor publice din Alba Iulia; parcări subterane, prin reconfigurare Bd. Transilvaniei, în zona Piața I.C. Brătianu; parcări subterane/supraterane pe calea Ciugudului – între Șoseaua de Centură și râul Ampoi, pe strada Alexandru Ioan Cuza (Bărăbanț), pe Calea Moților la intersecție cu strada Varese, la descărcare de pe viitoarea autostradă Sebeș-Turda.

Vezi integral Planurile Primăriei Alba Iulia pentru modernizarea oraşului, în următorii şase ani. PROIECTELE din Strategia de dezvoltare urbană

Citeşte şi Străzi cu sens unic, sistem integrat de piste de biciclete, sensuri giratorii şi parcări subterane la Alba Iulia. Detalii din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă

Citeşte şi Mai multe magazine, localuri, parcări şi locuri de joacă. Propuneri pentru dezvotare urbană pe cartiere, la Alba Iulia, până în 2023

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

 1. STRAJAN SILVIU

  luni, 22.01.2018 at 07:11

  SENS UNIC

  STR. MARASESTI/STR. GHE. DOJA INTERSECTIE CU STR. TUDOR VLADIMIRESCU
  SI
  STR.BUCURESTI INTERSECTIE CU BD, FERDINAND I.

 2. Puiu Horatiu

  luni, 22.01.2018 at 13:08

  Va sugerez sa reginditi circulatia rutiera pe str. Henri Coanda, Ardealului,Doinei, Calea Motilor, eventual sa concepeti niste sensuri unice pentru a decongestiona traficul deosebit de aglomerat de pe acsete artere.
  De asemenea v-as sugera sa gasiti o alternativa pentru finalizarea constructiei de pe str. Henri Coanda in spatele sediului BCR, constructie abandonata se pare ca este ipotecata la Bancpost S.A., care este dezagreabila si in jurul careia s-a format un lac in care concerteaza sute de broaste, in plin centrul orasului.
  Totodata v-as sugera sa va respectati propria hotarire de Consiliul Local(29) care interzice amplasarea de locuinte colective cu un regim de inaltime mai mare de P+1 in zona de case de locuit(vezi tot strada Henri Coanda). O harababura mai mare in sistematizarea urbana ca in aceasta zona si in cea dinspre Micesti nu mai exista in alta localitate din tara.
  Si cind toate acestea vor fi rezolvate puteti sa va ginditi si la initiativele arhitectului sef al municipiului !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

ABRUD

Spitalul din Abrud cumpără două stații de producere oxigen medical. Valoarea investiției

Publicat

Spitalul din Abrud cumpără două stații de producere oxigen, pentru creșterea capacității de tratare și asigurarea unui tratament corespunzător pacienților. Investiția se ridică la peste 1,7 milioane de lei. 

Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud a lansat vineri, 25 noiembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția a două stații de producere oxigen în cadrul proiectului „Consolidarea capacității de reacție la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului SARS-Cov-2”.

Valoarea totală este estimată la 1.742.600 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, proiectul vizează asigurarea unui tratament corespunzător pacienților infectați cu Covid precum și creșterea capacității de tratare și asigurarea unei capacități adecvate de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu Sars-Cov-2 la nivelul spitalului.

Generatorul de oxigen medical va avea un debit minim continuu de 18 mc/h, la o puritate minimă garantată de 93% +- 3%. Acesta va fi complet automatizat, iar monitorizarea va putea fi făcută în timp real prin remote Desktop și touchscreen LCD.

De asemenea, va fi prevăzut cu senzori pentru presiune, temperatură, punct de rouă, puritate oxigen, CO, debitmetru și va avea cel puțin următoarele filtre: 5 microni, 1 micron, 0,01 microni, turn de cărbune, filtru steril, filtru de praf.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fostul ministru PSD, actual consilier al Curții de Conturi, Niculae Bădălău, REȚINUT de DNA. Acuzațiile procurorilor

Publicat

Niculae Bădălău a fost reținut duminică seara, după ce a fost audiat la DNA într-un dosar de corupție pentru mită și trafic de influență. În dosar, procurorii investighează un presupus lobby pentru companiile pe care le dețin copiii săi. 

Niculae Bădălău este consilier în cadrul Curții de Conturi și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții.

El a fost reținut pentru 24 de ore pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență.

În același dosar, a mai fost reținută o persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită, potrivit DNA.

Surse judiciare au precizat pentru G4Media că este vorba despre Elena Matache iar firma în cauză este Samby Intex SRL, firma ginerelui său.

În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, arată comunicatul DNA.

Niculae Bădălău a fost deputat, senator și prefect de Giurgiu și ministru al Economiei și propus de fostul premier Viorica Dăncilă ministru interimar la Energie, în septembrie 2019.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Foc de armă în sediul Poliției Municipiului Alba Iulia. Un agent a tras cu pistolul în podea, din greșeală

Publicat

IPJ Alba a deschis o anchetă internă după ce arma unui polițist s-a descărcat în podea în timpul schimbului de tură.

Incidentul s-a produs în sediul Poliției Municipiului Alba Iulia, joi, în zona specială destinată preluării și încărcării armamentului, dar nu a fost anunțat public

Un agent de poliție a apăsat pe trăgaciul armei pe care o are în dotare, care s-a descărcat în podea. Nimeni nu a fost, din fericire, rănit.

Reprezentanții IPJ spun că acesta ar fi tras accidental.

„Se va face o cercetare care va stabili exact ce s-a întâmplat. Incidentul s-a produs la data de 24 noiembrie 2022, în zona destinată preluării armamentului și încărcării acestuia de la Poliția Municipiului Alba Iulia, cu ocazia verificării armamentului din dotare, un agent de poliție a executat, în mod accidental, un foc de armă în podea.

În urma incidentului, nu au fost înregistrate victime, iar, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, a fost dispusă demararea unei proceduri de cercetare, în conformitate cu prevederile interne privind exploatarea armamentului”, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Primăria Blaj organizează „Revelionul Pensionarilor” 2023. Cum se fac înscrierile și care este taxa de participare

Publicat

După pauza impusă de autoritățile sanitare naționale din cauza pandemiei de coronavirus, Primăria Blaj reia tradiția organizării „Revelionului Pensionarilor”. Astfel, pensionarii din Blaj care doresc să participe la ediția din acest an a „Revelionul Pensionarilor” se pot înscrie până în data de 20 decembrie 2022.

Potrivit reprezentanților administrației locale, „Revelionul Pensionarilor” 2023 va avea loc la Căminul Cultural din Tiur.

Taxa de participare este de 75 de lei, iar pensionarii care doresc să participe la eveniment se pot înscrie la Secretariatul primarului, camera 1, la etaj, până la data de 20 decembrie 2022.

Actele necesare pentru înscrierea la „Revelionul Pensionarilor” 2023 sunt cartea de identitate şi cuponul de pensie.

În cazul în care, într-o familie, unul dintre soţi nu este încă pensionar, acesta va achita suma de 150 de lei pentru meniul de Revelion.

Informaţii suplimentare se pot obține la telefon 0258.710110.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax