Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia pregăteşte modificări în centrul civic al oraşului. Zonele vizate

Publicat

Locuitorii municipiului Alba Iulia pot transmite propuneri pentru îmbunătăţirea spaţiului urban în zona centrală. Administraţia locală pregăteşte terenul pentru reglementările urbanistice în Piaţa Consiliului Europei, Piaţa Iuliu Maniu şi Parcul Caragiale.

Primăria Alba Iulia a început etapa premergătoare de informare şi consultare a publicului pentru revizuirea reglementărilor din zona centrală a oraşului.

“Solicităm publicului interesat să identifice disfuncţiunile urbane şi să facă propuneri privind îmbunătăţirea spaţiului urban”, se arată în anunţul publicat de administraţia locală. Cetăţenii se pot prezenta la sediul primăriei, camera 8 sau pot transmite opiniile pe site-ul www.apulum.ro, până în 31 ianuarie.

Administraţia locală intenţionează să realizeze Planul Urbanistic Zonal Centru Civic Alba Iulia “Zona Piaţa Consiliul Europei, Piaţa Iuliu Maniu şi Parcul Caragiale”, fiind considerat o “necesitate imediată pentru a stabili, în condiţiile actuale, demersuri care să stea la baza finalizării şi întregirii ansamblului urban, prin extinderea zonei de studiu”.

Studiul are ca scop stabilirea reglementărilor de bază cărora se pot face demersuri administrative, juridice şi investiţionale care să reorganizeze calitativ şi funcţional zona aferentă centrului civic al municipiului Alba Iulia, potrivit primăriei.

Pentru zona centrală, documentaţiile existente sunt din 2000 (PUZ aprobat prin HCL 90/2000 – zona centrală ansamblu urban) şi 2010 (reactualizare PUZ, aprobată prin HCL 306 – finalizare şi întregire ansamblu urban), ce sunt considerate depăşite, în condiţiile actuale, de administraţia locală.

În centrul civic sunt încă disfuncţiuni, cauzate parţial de situaţia economică şi juridică existentă şi parţial de modificarea cerinţelor de dezvoltare urbană, explică reprezentanţii primăriei.

Astfel, administraţia locală propune integrarea Pieţei Consiliul Europei, Pieţei Iuliu Maniu şi a Parcului Caragiale în ansamblul zonei centrale studiate, analizarea amănunţită a arterei Ardealului, în vederea realizării unei circulaţii urbane fluente şi a amenajării calitative a domeniului public şi eliminarea disfuncţionalităţilor pe întreaga zonă propusă pentru reglementare.

Cu alte cuvinte, se are în vedere şi posibilitatea reamenajării zonei centrale astfel încât să fie centrată mai mult pe circulaţia pietonală. Piaţa Consiliul Europei, de exemplu, găzduieşte temporar piaţa agroalimentară din centru, în condiţiile în care lucrările de modernizare în vechea locaţie nu sunt încă finalizate. Este una dintre zonele ce trebuie regândite, după cum a precizat, pentru Alba24.ro, arhitectul şef al oraşului, Hedviga Călin, mai ales având în vedere locaţia apropiată de Cetatea Alba Carolina.

Se ia în calcul şi înlocuirea unor artere rutiere cu circulaţie pietonală, detaliu ce se regăseşte şi în strategia de dezvoltare urbană a municipiului, pe şase ani. În acest document se aminteşte şi de varianta transformării “parcului Iuliu Maniu într-un parc lung și continuu prin eliminarea parcării”.

Planurile din strategie mai include, printre altele: remodelarea spațială a zonei din fața gării ce cupriunde și zona de autogară din str. Iașilor, reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban, achiziția de autobuze mai puțin poluante adaptate pentru transportul persoanelor cu mobilitate redusă Low Floor și autobuze hibrid; creare/ extindere benzi separate pe carosabil, destinate exclusive transportului public de călători; măsuri de reducere a traficului auto prin amenajare de trasee pietonale; amenajare a pietonalului de la intersecția Calea Moților cu Bd. Ferdinand I, până la intersecția dintre strada Primăverii și Bd. Ferdinand I, inclusiv pe strada Mihai Viteazul; amenajare a pietonalului de la intersecția dintre strada Primăverii cu Bd. Ferdinand I până în zona stației CFR Alba Iulia; introducerea băncilor sau a locurilor pentru odihnă de-a lungul tuturor străzilor, parcurilor și spațiilor publice cheie; eliminarea semnelor comerciale mari și a aglomerării de-a lungul tuturor străzilor; îmbunătățirea orientării în interiorul și în jurul Cetății; crearea mai multor spații verzi în Cetate; design nou pentru Piața Primăriei, intrarea Gării, Piața Iuliu Maniu, Piața Consiliul Europei; refacerea, extinderea, modernizarea și dotarea cu mobilier urban a parcărilor publice din Alba Iulia; parcări subterane, prin reconfigurare Bd. Transilvaniei, în zona Piața I.C. Brătianu; parcări subterane/supraterane pe calea Ciugudului – între Șoseaua de Centură și râul Ampoi, pe strada Alexandru Ioan Cuza (Bărăbanț), pe Calea Moților la intersecție cu strada Varese, la descărcare de pe viitoarea autostradă Sebeș-Turda.

Vezi integral Planurile Primăriei Alba Iulia pentru modernizarea oraşului, în următorii şase ani. PROIECTELE din Strategia de dezvoltare urbană

Citeşte şi Străzi cu sens unic, sistem integrat de piste de biciclete, sensuri giratorii şi parcări subterane la Alba Iulia. Detalii din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă

Citeşte şi Mai multe magazine, localuri, parcări şi locuri de joacă. Propuneri pentru dezvotare urbană pe cartiere, la Alba Iulia, până în 2023

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. STRAJAN SILVIU

    luni, 22.01.2018 at 07:11

    SENS UNIC

    STR. MARASESTI/STR. GHE. DOJA INTERSECTIE CU STR. TUDOR VLADIMIRESCU
    SI
    STR.BUCURESTI INTERSECTIE CU BD, FERDINAND I.

  2. Puiu Horatiu

    luni, 22.01.2018 at 13:08

    Va sugerez sa reginditi circulatia rutiera pe str. Henri Coanda, Ardealului,Doinei, Calea Motilor, eventual sa concepeti niste sensuri unice pentru a decongestiona traficul deosebit de aglomerat de pe acsete artere.
    De asemenea v-as sugera sa gasiti o alternativa pentru finalizarea constructiei de pe str. Henri Coanda in spatele sediului BCR, constructie abandonata se pare ca este ipotecata la Bancpost S.A., care este dezagreabila si in jurul careia s-a format un lac in care concerteaza sute de broaste, in plin centrul orasului.
    Totodata v-as sugera sa va respectati propria hotarire de Consiliul Local(29) care interzice amplasarea de locuinte colective cu un regim de inaltime mai mare de P+1 in zona de case de locuit(vezi tot strada Henri Coanda). O harababura mai mare in sistematizarea urbana ca in aceasta zona si in cea dinspre Micesti nu mai exista in alta localitate din tara.
    Si cind toate acestea vor fi rezolvate puteti sa va ginditi si la initiativele arhitectului sef al municipiului !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax