Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Alba Iulia vrea să închirieze două zone pentru terase sezoniere în Piaţa Cetăţii. Vezi în ce condiții


Publicat

Prin Regulamentul privind desfăşurarea activităţilor comerciale de tipul “Comerţ stradal în Cetatea Alba Carolina – zona interioară a fortificaţiei, delimitată de conturul exterior al bastioanelor şi curtinelor municipiului Alba lulia” prezentat consilierilor locali în şedinţa de marţi se stabileşte amplasarea a două terase sezoniere în Piaţa Centrală a Cetăţii Alba Carolina, în zona diametral opusă Sălii Unirii. Acestea vor trebui amenajate cu lemn, piatră sau fier forjat, respectând inspiraţia istorică şi cu brandul turistic al oraşului. Se interzice prepararea sortimentelor culinare în aer liber şi orarul de funcţionare recomandat este 10.00-22.00.

Fiecare dintre cele două terase va avea o suprafaţă de 96 mp, din care 84 mp pentru zona de deservire cu mese si umbrele şi 12 mp pentru zona de bar. Tematica terasei trebuie să fie de inspiraţie istorică notorie.

Recuzita aferentă (umbrele, feţe de masă, veselă, şerveţele) va avea însemne, imprimeuri cu trimitere la brandul turistic al municipiului Alba Iulia, la texte istorice şi/sau de promovare a Cetăţii sau a oraşului.

Terenul aferent domeniului public alocat pentru terasele sezoniere se închiriază prin licitaţie publică, pe perioada de funcţionare a anului în curs. Preţul de pornire a licitaţiei este stabilit anual prin HCL.

Participantul la licitaţie trebuie să prezinte “printr-o documentaţie sugestivă”, propunerea de amenajare a terasei sezoniere (schiţa + simulare tridimensională sau foto a ansamblului; modul de rezolvare a barului – zona de preluare comenzi, depozitare, frigidere, alte dotări, inclusiv forma, dimensiuni, materiale propuse caracteristicile constructive ale platformei şi materiale din care este alcătuit, tipul de umbrelă, de mobilier, cu menţionarea materialelor – de preferat prezentare foto, tipul de jardinière, sistemul de iluminat propriu  – dacă este cazul, alte piese sugestive). În cel mult 30 de zile de la data semnării contractului de închiriere, solicitantul are obligaţia de a amenaja terasa sezonieră. Reprezentanţii Serviciului Urbanism şi ai Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat vor verifica în teren dacă terasa corespunde cu propunerea prezentată. În caz contrar, vor putea dispune măsuri de rezolvare a neconformităţilor constatate într-un termen. Dacă solicitantul nu le respectă, contractul de închiriere încetează şi trebuie să elibereze terenul la starea iniţială. Un alt detaliu este obligaţia agentului economic de a încheia contract de închiriere a unor toalete ecologice cu o firmă specializată.

Alte condiţii: zonele de preluare comenzi, depozitare, frigidere vor fi înglobate în mobilier proiectat special pentru mascarea elementelor inestetice, mobilier de inspiraţie istorica, preferabil lemn matur, baiţ translucid maro închis sau maro roşcat; serviciile oferite vor trebui să fie la nivelul standardelor europene; se interzice prepararea în aer liber a oricăror sortimente culinare; se va asigura păstrarea ordinii şi liniştii publice în perimetrul terasei; se interzice amplasarea de televizoare sau alte mijloace audio-video; deţinătorii de terase sezoniere nu au dreptul de a subînchiria terasa; orarul de funcţionare poate să fie flexibil, dar recomandat este intervalul 10.00-22.00, ajustabil în funcţie de anotimp; este interzisă organizarea de nunţi la terasele exterioare; nu vor fi afectate zonele verzi adiacente, pavajul, prin deversări accidentale de grăsimi sau lichide toxice; colectarea deşeurilor va fi asigurată prin contract cu firmă specializată (containere distincte pe categorii de deşeuri); se interzice realizarea de construcţii cu caracter permanent sau nedemontabile.

Mobilierul teraselor sezoniere va fi din lemn masiv, lemn – piatră – fier forjat. Nu se acceptă mobilier de gradină, mobiler pliant sau din plastic, dar va fi detaşabil pentru a putea fi eliberată complet zona.

Terasa sezonieră va fi amplasată pe o platformă cu dimensiuni identice cu suprafaţa alocată, cu înălţimea maximă de 15 cm, realizată din materiale care să asigure protejarea pavimentului (lemn natur sau compozit aparent finisat transparent). Spaţiul alocat teraselor se va delimita numai cu vegetaţie plantată în jardinière detaşabile şi elemente decorative din piatră, lemn sau ceramică, avand o expresie şi inspiraţie istorică.

Pentru umbrirea zonei teraselor se vor utiliza numai umbrele realizate din material textil de culoare albă, cu brandul oraşului, fixate pe platformă de lemn.

Racordarea la utilităţi: la reţele existente în zonă – alimentarea cu energie electrică necesită montarea a 2 firide retractibile cu curent trifazic dimensionate la puterea estimată de utilizator; alimentarea cu apă potabilă se face din căminul existent lângă monumentul Losenau; racordarea la canalizare se face la căminele existente în apropierea teraselor.

Beneficiarii teraselor sezoniere au obligaţia de a-si contoriza consumurile.

Perioada de funcţionare a teraselor sezoniere se va stabili prin contractul de închiriere cu condiţia să se încadreze între limitele 1 aprilie – 31 octombrie 2013. În afara acestei perioade, maxim admise, beneficiarul va elibera domeniul public de toate elementele care au făcut obiectul amenajării terasei.

În situaţiile excepţionale în care se desfăşoară evenimente, festivaluri sau manifestaţii de amploare, deţinătorii teraselor sezoniere au obligaţia de a elibera necondiţionat şi fără trecerea vreunui alt termen, terenul alocat în Piaţa Cetăţii, la somaţia făcută de primar, în termen de 3 zile de la comunicare.

Vedeţi aici alte detalii din Regulamentul comerţului stradal în spaţiul Cetăţii, dar şi sancţiunile pe care le riscă comercianţii dacă nu respectă prevederile prezentate.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Reduceri promoționale la principalele produse și servicii Telekom Romania (P)

Publicat

Reduceri promoționale la principalele produse și servicii Telekom Romania, grupul de companii cu cel mai mare ritm de creștere al abonaților de mobil

Telekom Romania este grupul de companii cu cel mai mare ritm de creștere al abonaților de mobil, potrivit rezultatelor „Studiului de măsurare a cotelor de piață ale furnizorilor de servicii mobile pentru persoane fizice”, realizat de Institutul de Marketing Mia, pe un eșantion reprezentativ național, în ianuarie-februarie 2021 (6.000 de respondenți).

Această performanță se datorează încrederii clienților în produsele și serviciile companiei, dar și raportului calitate preț care îi mulțumește. Prin noua campanie de comunicare lansată în data de 5 aprilie, Telekom le spune bun venit în familie tuturor românilor.

În același timp, compania a lansat noi oferte comerciale pentru principalele produse și servicii, prin care își reafirmă promisiunea de a le oferi clienților produse inovatoare, la prețuri promoționale.

Clienții care aleg să-și porteze abonamentul activ dintr-o altă rețea către abonamentul mobil Nelimitat M, care oferă internet 4G nelimitat și minute plus SMS-uri naționale nelimitate, vor beneficia de 50% reducere în primele 12 luni de contract, adică vor plăti doar 3,5 euro/lună, TVA inclus. La finalizarea acestei perioade, prețul abonamentului va fi de 7 euro/lună, TVA inclus.

De asemenea, pe lângă abonamentul mobil, aceștia își pot schimba și telefonul cu unul performant, în rate pe factură, fără avans și dobândă zero, precum Samsung Galaxy A02s la 5 euro/lună, Huawei P40 lite la 7 euro/lună sau Xiaomi Redmi Note 9 Pro la 8 euro/lună (TVA-ul este inclus în prețurile telefoanelor).

Pentru internet fix, Telekom Romania are o soluţie rapidă şi eficientă, fără găuri în pereţi, fără tehnician şi fără cabluri prin toată casa: serviciul Smart WiFi, acum cu o reducere promoțională de 50% pentru primele 3 luni din contract. Cei care vor achiziționa Smart WiFi, care a fost votat de consumatori produsul anului 2020 în categoria Internet Wireless, vor plăti începând de la 17,5 lei/lună, TVA inclus.

Telekom vine și în ajutorul clienților care vor să-și transforme simplu și rapid televizorul obișnuit într-unul inteligent. Serviciul Smart TV Stick oferă acces la până la 72 de canale TV și permite redarea conținutului de pe smartphone pe televizor. Smart TV Stick beneficiază de o reducere de 50% pentru o lună de zile, perioadă în care clienții vor plăti doar 7,5 lei/lună, TVA inclus.

Nu în ultimul rând, clienții care se abonează la serviciile clasice de televiziune de la Telekom se vor bucura de o reducere promoțională de 50% în primele 6 luni de contract și de HBO și HBO GO incluse 12 luni.

Ofertele comerciale sunt disponibile în cazul contractelor încheiate pe o perioadă minimă de 24 de luni și sunt valabile până la data de 31.05.2021, cu posibilitate de prelungire.

Telekom vine cu oferte speciale și în întâmpinarea nevoilor antreprenorilor români, reafirmând garanția unor servicii nelimitate de comunicații.

Cei care duc greul unei mici afaceri pot alege abonamentul Freedom 5, astfel vor beneficia de internet 4G și minute naționale nelimitate, cu 50% reducere promoțională la prețul abonamentului în primele 12 luni. Dacă își doresc și telefoane în rate împreună cu abonamentul mobil, aceștia pot opta pentru telefonul Samsung Galaxy A02s, la 8,5 euro/lună, preț total abonament plus telefon în primul an (preț fără TVA).

Mai multe detalii pe www.telekom.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO Licitație pentru construcția unui pod nou în comuna Cenade. Podul actual, aflat într-o stare tehnică critică, va fi demolat

Publicat

Un pod rutier nou va fi construit pe DJ 141 C, în comuna Cenade. Acesta va asigura legătura cu satul Lunca și implicit cu DN 14 B  și municipiul Blaj. Podul actual, aflat într-o stare tehnică „critică”, va fi demolat. Investiția se ridică la peste 1,2 milioane de lei, fără TVA. 

Consiliul Județean Alba a lansat marți, 13 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru execuția lucrărilor de construcții aferente obiectivului „Pod pe DJ 141 C peste Valea Cenade, km 2 + 600.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 1.269.059,46 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, podul este amplasat pe cursul de apă Valea Cenade, în extravilan, pe teritoriul administrativ al comunei Cenade.

Acesta asigură traversarea văii Cenade pentru drumul județean DJ 141 C precum și pentru o conductă de aducțiune apă, ancorată de acesta.

Podul asigură legătura cu localitatea Lunca, implicit cu DN 14 B și municipiul Blaj, fiind unica variantă de traversare a văii Cenade.

Structura de rezistență a podului este o boltă peste care s-a realizat umplutura din piatră brută zidită.

În urma expertizei tehnice realizată la finalul anului 2018, starea tehnică a podului a fost stabilită ca fiind critică, motiv pentru care se propune demolarea podului existent și construirea unuia nou pentru a putea fi asigurate condițiile necesare de confort și siguranță în exploatare.

Realizarea investiției presupune relocare de utilități, amenajare variantă ocolitoare, demolare pod existent, construire pod nou (infrastructură, suprastructură, racordări cu terasamentele), amenajare albie și amenajare rampe acces.

Conform proiectului tehnic, principalele categorii de lucrări sunt:

Rampe pod:

 • lucrări pentru corecţia şi îmbunătăţirea elementelor geometrice
 • lucrări pentru aducerea structurii rutiere la parametrii tehnici corespunzători
 • lucrări pentru amenajarea acostamentelor
 • lucrări pentru colectarea şi evacuarea apelor pluviale: șanțuri cu secțiune neprotejată
 • lucrări pentru siguranţa circulaţiei: parapeți metalici, semnalizare, marcaje rutiere

Pod peste Valea Cenade:

 • lucrări demolare pod existent
 • lucrări infrastructură
 • lucrări suprastructură
 • lucrări în albie și de racord cu terasamentul
 • lucrări protejare si repoziționare conducta alimentare cu apă
 • lucrări pentru amenajare varianta ocolitoare

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un nou pas pentru transport public ecologic, la Aiud. Proiectul tehnic – documentație de circa 100 de kg – a ajuns la Primărie

Publicat

Administrația locală din Aiud a primit miercuri documentația în baza căreia se vor executa lucrările în cadrul proiectului „Transport public ecologic în municipiul Aiud”. Potrivit city managerului Liviu Florea, proiectul tehnic cântărește aproximativ 100 de kilograme și urmează să fie recepționat în perioada următoare, iar după aprobarea lui de către ADR se va demara licitația pentru execuția lucrărilor. 

Reamintim faptul că serviciile pentru elaborarea proiectului tehnic + detalii de execuție și asistență tehnică din partea proiectantului, pentru obiectivul de investiții „Transport public ecologic în municipiul Aiud”, au costat peste 700.000 de lei, licitația fiind lansată în urmă cu un an. Contractul de finanțare pentru proiectul „Transport public ecologic în municipiul Aiud”, în valoare totală de peste 10 milioane euro, a fost semnat la sfârșitul lunii octombrie 2019.

Citește și Peste 10 milioane de euro pentru dezvoltarea transportului ecologic, la Aiud. Autobuze electrice, stații și alte investiții

„Astăzi (n.r. miercuri, 14 aprilie) am primit Proiectul tehnic în baza căruia vom executa lucrările de construcții și instalații pentru realizarea infrastructurii aferentă serviciului de transport public în cadrul proiectului cu finanțare europeană – Transport public ecologic în municipiul Aiud.

Ce se află în cele 6 cutii și aproximativ 100 kg. de documente?

Aici se regăsesc informațiile necesare pentru:

 • edificarea depoului, crearea facilităților și acceselor aferente,
 • noile stații de călători,
 • reabilitarea străzii Pandurilor din localitatea Măgina,
 • pistele pentru biciclete,
 • reabilitarea unor zone pietonale,
 • punctele de bike-sharing,
 • alte accesibilizări și lucrări.

În perioada imediat următoare vom recepționa această documentație, iar după aprobarea ei de către ADR, vom demara licitația pentru execuția lucrărilor.

În paralel, tot pe acest subiect, lucrăm și la înființarea Companiei de Transport Public Urban Aiud”, a precizat Liviu Florea, pe pagina de Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ordinul de ministru privind noile condiții de carantinare a fost abrogat. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial

Publicat

Ministrul interimar al Sănătăţii, premierul Florin Cîţu, a dispus abrogarea Ordinului ministrului Sănătăţii 506/2021 privind stabilirea unor noi reguli pentru instituirea carantinei.

Ordinul ministrului interimar de la Sănătate a fost publicat în Monitorul Oficial, în seara zilei de 14 aprilie.

Vezi aici DOCUMENT: Criterii mai dure pentru carantinarea localităților: Nivelul de testare, rata de incidență și paturile ocupate la ATI

În Monitorul Oficial a fost publicat un ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Indicatorii după care era stabilită carantina

Potrivit acestuia, carantina zonală poate fi instituită pentru municipiile/zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori care întrunesc minimum 60 de puncte. Aceste puncte se acordă în funcţie de o serie de indicatori precum:

 • numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile,
 • rata de pozitivitate în ultimele 14 zile,
 • rata de incidenţă cumulată în 14 zile,
 • trendul incidenţei cumulate pentru ultimele 14 zile,
 • numărul de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT,
 • grad de ocupare a paturilor ATI în judeţ,
 • grad de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19 în judeţ.

Vicepremierul Dan Barna a declarat că ordinul ministrului Sănătăţii care stabileşte criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în vederea instituirii carantinei zonale este unul necesar, în condiţiile în care reglementarea anterioară conţinea „indicatori foarte vagi”.

Andreea Moldovan – Fostul secretar de sta de la Ministerul Sănătății:

„S-a acceptat această formă finală. Nu este mai dur, ci mai obiectiv, în sensul în care niște indicatori care pot fi cuantificabili. Carantina nu se decide pe un singur criteriu, ci ia în calcul mai multe date. Acest ordin se referă și la zone metropolitane… E foarte important să privim macro”, a declarat Moldovan.

Secretarul de stat spune că Bucureștiul este de carantinat luând în calcul și vechea grilă de analiză a indicației de carantină. „Aceste criterii au fost discutate în comitetul tehnico-științific, un comitet interministerial de analiză și decizie”, aa spus Moldovan, care a precizat că nu a vorbit cu premierul pe tema ordinului.

Primul ministru nu și-a dat acordul pe ordin

Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Ordinul, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, a fost publicat marți în Monitorul Oficial.

Documentul introduce un punctaj pe baza unei grile. Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori pot intra în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Pentru încetarea carantinei este prevăzut un singur criteriu, respectiv rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.

Premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pe ordin. „Nimeni nu știa ca urmează sa se publice acest ordin și că se publica în aceasta formă, respectiv nu a existat un acord în acest sens”, au precizat surse guvernamentale.

Citește și VIDEO: Criză politică în România. Dan Barna a anunțat că USR PLUS nu îl mai susține pe Florin Cîțu pentru funcția de premier

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate