Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primarul din Ciugud explică de ce a fost reziliat contractul de salubritate cu Salprest. Tarifele aplicate de noul operator, Polaris


Publicat

damianÎn criza gunoiului menajer din judeţul Alba, comuna Ciugud a găsit o soluţie. Primăria a reziliat contractul cu vechiul operator, Salprest SRL şi a contractat serviciile companiei Polaris M Holding, cea care colectează deşeuri menajere şi la Alba Iulia. Primarul Gheorghe Damian explică de ce s-a ajuns la această decizie şi dă detalii despre noile tarife pentru cetăţenii comunei.

Ciugudul este una dintre cele 15 localităţi din judeţul Alba care se confruntă în acest an cu o nouă criză a gunoiului menajer, în contextul în care Salprest nu a mai ridicat deşeurile din gospodăriile cetăţenilor, de o lună. Pentru a rezolva situaţia, administraţia locală a hotărât să rezilieze contractul cu acest operator şi să aleagă serviciile oferite de Polaris M Holding. Cetăţenii vor plăti tarif de 8,05 lei, faţă de 12,5 lei, lunar, până acum, potrivit primăriei.

Vezi şi Criza deşeurilor în localităţi din Alba. Salprest renunţă la activitatea de salubritate în judeţ. Ce soluţii au primăriile

“Nu voi insista asupra modului în care conducerea companiei a sfidat administraţiile publice locale cu care avea o relaţie contractuală şi nici asupra lipsei de respect cu care au fost trataţi locuitorii celor 15 comune, ci voi explica motivele corecte şi legale pentru care, la Ciugud, contractul de salubritate cu SC Salprest SRL a fost reziliat.

Primăria Ciugud a delegat, prin licitaţie, serviciul de salubritate către SC Salprest SRL. În contractul nr. 17/25.03.2016 astfel încheiat, se stipulează foarte clar faptul că operatorul, adică SC Salprest SRL, are obligaţia să demonstreze primăriei că a depus toate eforturile pentru a creste numărul de abonaţi, iar cei care refuză să încheie contracte de salubritate vor fi taxaţi de primărie prin serviciul de impozite şi taxe. În repetate rânduri, am încercat să îi explicam domnului Constantinescu, directorul SC Salprest SRL, că suntem dispuşi să-i sprijinim cu angajaţii primăriei în demersul de încheiere a acestor contracte, însă, de fiecare dată, domnia sa a refuzat, venind cu propuneri ilegale precum taxarea pe pubelă, garantarea de către Consiliul Local al comunei pentru datoriile generate de Salprest etc. Deşi conform contractului, societatea de salubritate era obligată să asigure colectarea selectivă, iar primăria a făcut demersuri în acest sens, prin punerea de eorocontainere la dispoziţia cetăţenilor, operatorul a preferat să colecteze gunoiul la grămadă, descurajând astfel acţiunile primăriei şi ale locuitorilor”, transmite primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, tariful pe care îl plăteau cetăţenii din Ciugud către Salprest era de 12,5 lei/lună/persoană fără taxa de mediu. Dacă ar fi adăugată taxa de mediu la acest tarif, s-ar ajunge la 15 lei/lună/persoană, transmite primăria.

“Primăria Ciugud a fost de bună credinţă şi un partener corect al SC Salprest SRL, astfel că, până la capăt, am încercat să găsim soluţii pentru îndeplinirea corespunzătoare a contractului, dar cu respectarea legalităţii şi a intereselor cetăţenilor. Din păcate, conducerea firmei de salubritate şi-a încălcat în continuare obligaţiile contractuale, a refuzat ridicarea gunoiului menajer invocând motive care nu erau stipulate în contract şi chiar a propus administraţiei locale soluţii ilegale, care, evident, nu au putut fi acceptate.

În aceste condiţii, Primăria Ciugud a reziliat contractul cu SC Salprest SRL şi printr-o procedură legală de achiziţie publică a încheiat un nou contract cu SC Polaris SA. În urma acestui nou contract, cetăţenii comunei Ciugud vor plăti 8,05 lei/ lună/ persoană (preţ cu 4,45 lei mai mic), iar copiii de până la 18 ani şi studenţii plecaţi la studii sunt scutiţi de plata serviciilor de salubritate. Populaţia va primi totodată un sac galben în care se va depozita cartonul, plasticul, sticla şi metalul, iar în pubelă se va depozita doar fracţia umedă. Mai mult, scopul nostru este ca, din primăvară, tariful de salubritate să scadă, în condiţiile în care, pe raza comunei Ciugud, vom distribui unităţi de compostare pentru a mări colectarea selectivă a gunoiului menajer”, a mai transmis primarul.
Potrivit lui Damian, primarii din celelalte comune care se confruntă cu aceeaşi relaţie contractuală deficitară cu Salprest SRL sunt într-o situaţie extrem de dificilă pentru că nu găsesc un operator care să poată prelua serviciul de salubritate.

“Vreau să fie foarte clar că, în ceea ce mă priveşte, orice contract care se încheie de către administraţia locală trebuie, desigur, să fie unul corect pentru ambele părţi ale acestui contract, dar beneficiarii finali nu sunt firmele care aleg de bună voie să le încheie, prin participarea la procedurile de atribuire şi acceptarea condiţiilor, ci cetăţenii care beneficiază de aceste servicii, respectiv administraţia locală al cărei unic scop trebuie să fie protejarea intereselor cetăţenilor pe care îi reprezintă.

Regret că domnul Constantinescu a interpretat măsurile de rezolvare a crizei gunoiului menajer adoptate de comuna Ciugud într-un mod foarte personal, apreciind cumva că gestul nostru ar fi îndreptat împotriva domniei sale, dar singurul nostru interes în tot acest demers a fost soluţionarea crizei gunoiului menajer care a afectat comunitatea noastră, prin restabilirea legalităţii şi punerea intereselor cetăţenilor pe primul loc, aşa cum este, de altfel, normal. Din declaraţiile sale publice, rezultă o supărare pe care o regret, dar în privinţa căreia nu există altă soluţie decât o recomandare privind îmbunătăţirea managementului la nivelul Salprest şi o revizuire drastică a modului în care această societate se raportează la relaţia cu clienţii săi”, a mai precizat Damian.

Cele 16 unități administrative din Alba în care Salprest avea încheiate contracte pentru activităţi de colectare a gunoiului menajer şi salubritate sunt: Ciugud, Cricău, Sîntimbru, Galda de Jos, Stremț, Vințu de Jos, Mihalț, Crăciunelu de Jos, Bucerdea Grânoasă, Săsciori, Daia Română, Ighiu, Șibot, Pianu de Jos, Săliștea și orașul Teiuș.

Vezi şi Criza deşeurilor în Alba. Primarii din cele 16 localităţi încearcă să găsească soluţii pentru colectarea gunoaielor menajere. Contract reziliat la CiugudȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, în vizită la Alba Iulia, în contextul unor relații tensionate cu România

Publicat

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, se va afla astăzi la Alba Iulia, într-o vizită în România pe parcursul căreia va mai merge la București și Cluj-Napoca. Detaliile vizitei sale în oraș nu au fost făcute publice dar se pare că se va întâlni cu reprezentanți ai comunității maghiar și ai bisericii, 

Cu doar câteva ore înainte de întâlnirea de marți de la București cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, Szijjártó Péter a transmis un mesaj pe Facebook: „În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc”, în contextul unor relații recente tensionate între cele două țări.

Inițial, pe agenda ministrului ungar figurau doar vizite la Cluj Napoca și Alba Iulia, ulterior, pe cale diplomatică, stabilindu-se întâlnirea cu Bogdan Aurescu.

„Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, a scris marți dimineață, pe Facebook, Szijjártó.

Citește și: Cum a reacționat Ungaria la declarațiile președintelui României. Ministrul de Externe: ”Mai mult respect pentru maghiari”

Relațiile dintre cele două țări s-au tensionat după declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, prin care acesta a atacat dur UDMR și PSD pentru adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

”Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale.

Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a răspuns la momentul respectiv, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

OFICIAL: Examenul de certificare de la liceele tehnologice se susține printr-un proiect depus online. Cum se va desfășura

Publicat

Examenul de certificare de la liceele tehnologice se susține printr-un proiect depus online, prevede un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial.

“Depunerea proiectului în vederea susținerii examenului de certificare, în format pdf, se realizează on-line, la adresa de e-mail a unității de învățământ, urmând a fi arhivat în format digital și păstrat 3 (trei) ani.

În cazul în care elevii nu au mijloacele necesare transmiterii proiectului în format pdf la adresa de e-mail a unității de învățământ, acesta va fi depus, fizic, la secretariatul unității de învățământ,” se arată în documentul citat de Edupedu.ro.

Citește și: BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

“Pentru fiecare candidat se completează Fișa de evaluare a proiectului de către fiecare evaluator din comisia de examinare. Aprecierea se face prin acordarea unui punctaj, pentru fiecare indicator”.

“Președintele comisiei de examinare mediază situațiile în care apar diferențe mai mari de 3 puncte la unul sau la ambele criterii de evaluare din Fișa de evaluare. Hotărârea președintelui este definitivă”.

Vezi și: OFICIAL: Calendarul examenelor la BAC 2020. În ce zi se desfășoară fiecare probă și când vor fi afișate rezultatele

“Pentru fiecare candidat, punctajul final se calculează de către comisia de examinare ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a punctajelor totale acordate de către cei 2 membri evaluatori ai comisiei de examinare și se consemnează în Fișa de evaluare, iar apoi se stabilește calificativul obținut, conform anexei nr. 2”, prevede ordinul citat.

Rezultatele finale pot fi: «admis», cu precizarea calificativului obținut pentru fiecare elev («Excelent», «Foarte bine», «Bine» sau «Satisfăcător»), «respins», «neprezentat». Cel neprezentat înseamnă că nu a depus proiectul.

Sursă: Edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COVID-19 nu se răspândește prin apă: Piscinele, lacurile și marea sunt sigure. Ce trebuie să facem pe plajă

Publicat

Noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine, spun experţii în sănătate publică din Statele Unite. „Nu există dovezi că COVID-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor”, a transmis Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA.

„Cantitatea medie de clor dintr-o piscină va ucide virusul”, a spus Roberta Lavin, profesor de medicină la Universitatea din Tennessee’s College of Nursing.

De asemenea, oamenii de ştiinţă spun că virusul este puţin probabil să se dezvolte în apa sărată a oceanelor şi mărilor. Similar, lacurile sunt considerate o zonă sigură pentru scăldat deoarece, deşi apa dulce nu are proprietatea de a ucide microbul, este puţin probabil ca acesta să fie asimilat dată fiind cantitatea mare de apă.

Dacă scăldatul este sigur, statul la plajă nu e la fel, avertizează specialiştii. Acolo este de obicei multă lume, iar obiectele și spațiile folosite în comun (cum sunt toaletele, de exemplu) pot fi periculoase. Asta pentru că virusul poate supravieţui pe suprafeţele uscate.

Din acest motiv, este important ca persoanele care aleg să facă plajă în această perioadă în zone, să se asigure că au dezinfectat bine suprafaţa şezlongurilor, a balustradelor sau a altor zone cu care intră în contact.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O fetiță de 5 ani și alte șapte persoane, vindecate de coronavirus la secția de Infecțioase a spitalului din Alba Iulia

Publicat

În cursul zilei de duminică și luni, 24 și 25 mai 2020, un număr de 8 pacienți, internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, au fost declarați vindecați de COVID-19 și au fost externați, după ce rezultatele a două teste consecutive în cazul acestora au ieșit negative, au transmis reprezentanții instituției.

Cel mai tânăr pacient vindecat este o fetiță în vârstă de 5 ani, iar cel mai vârstnic o femeie de 63 de ani. Cei 8 pacienți externați (4 de sex feminin și 4 de sex masculin) locuiesc în comuna Noșlac (3), orașul Ocna Mureș (3) municipiul Sebeș (1), comuna Șpring (1).

În total, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase a SJU Alba Iulia au fost vindecați de COVID-19 un număr de 52 de pacienți, majoritatea cu forme ușoare și medii, respectiv cu evoluție favorabilă la tratamentul administrat.

De asemenea, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase au fost internați 179 de pacienți suspecți de COVID-19, boală cauzată de infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Rezultatele analizelor de laborator la 93 dintre ei au ieșit pozitive, în vreme ce în cazul celorlalți 86 de pacienți rezultatele au ieșit negative, infirmând astfel prezența virusului.

Dintre cei 97 de pacienți pozitivi, 52 au fost declarați vindecați, iar 30 au fost transferați la unități sanitare din Blaj (13), Aiud (15) și Sibiu (2). În prezent, la secția de boli infecțioase se află internați 15 pacienți confirmați cu COVID-19.

SJU Alba Iulia este o unitate sanitară în care se tratează cazurile confirmate, sunt internate inclusiv cazuri suspecte, iar în propriul laborator se analizează probele recoltate pentru depistarea virusului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate