Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primarul din Ciugud explică de ce a fost reziliat contractul de salubritate cu Salprest. Tarifele aplicate de noul operator, Polaris

Publicat

damian În criza gunoiului menajer din judeţul Alba, comuna Ciugud a găsit o soluţie. Primăria a reziliat contractul cu vechiul operator, Salprest SRL şi a contractat serviciile companiei Polaris M Holding, cea care colectează deşeuri menajere şi la Alba Iulia. Primarul Gheorghe Damian explică de ce s-a ajuns la această decizie şi dă detalii despre noile tarife pentru cetăţenii comunei.

Ciugudul este una dintre cele 15 localităţi din judeţul Alba care se confruntă în acest an cu o nouă criză a gunoiului menajer, în contextul în care Salprest nu a mai ridicat deşeurile din gospodăriile cetăţenilor, de o lună. Pentru a rezolva situaţia, administraţia locală a hotărât să rezilieze contractul cu acest operator şi să aleagă serviciile oferite de Polaris M Holding. Cetăţenii vor plăti tarif de 8,05 lei, faţă de 12,5 lei, lunar, până acum, potrivit primăriei.

Vezi şi Criza deşeurilor în localităţi din Alba. Salprest renunţă la activitatea de salubritate în judeţ. Ce soluţii au primăriile

“Nu voi insista asupra modului în care conducerea companiei a sfidat administraţiile publice locale cu care avea o relaţie contractuală şi nici asupra lipsei de respect cu care au fost trataţi locuitorii celor 15 comune, ci voi explica motivele corecte şi legale pentru care, la Ciugud, contractul de salubritate cu SC Salprest SRL a fost reziliat.

Primăria Ciugud a delegat, prin licitaţie, serviciul de salubritate către SC Salprest SRL. În contractul nr. 17/25.03.2016 astfel încheiat, se stipulează foarte clar faptul că operatorul, adică SC Salprest SRL, are obligaţia să demonstreze primăriei că a depus toate eforturile pentru a creste numărul de abonaţi, iar cei care refuză să încheie contracte de salubritate vor fi taxaţi de primărie prin serviciul de impozite şi taxe. În repetate rânduri, am încercat să îi explicam domnului Constantinescu, directorul SC Salprest SRL, că suntem dispuşi să-i sprijinim cu angajaţii primăriei în demersul de încheiere a acestor contracte, însă, de fiecare dată, domnia sa a refuzat, venind cu propuneri ilegale precum taxarea pe pubelă, garantarea de către Consiliul Local al comunei pentru datoriile generate de Salprest etc. Deşi conform contractului, societatea de salubritate era obligată să asigure colectarea selectivă, iar primăria a făcut demersuri în acest sens, prin punerea de eorocontainere la dispoziţia cetăţenilor, operatorul a preferat să colecteze gunoiul la grămadă, descurajând astfel acţiunile primăriei şi ale locuitorilor”, transmite primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, tariful pe care îl plăteau cetăţenii din Ciugud către Salprest era de 12,5 lei/lună/persoană fără taxa de mediu. Dacă ar fi adăugată taxa de mediu la acest tarif, s-ar ajunge la 15 lei/lună/persoană, transmite primăria.

“Primăria Ciugud a fost de bună credinţă şi un partener corect al SC Salprest SRL, astfel că, până la capăt, am încercat să găsim soluţii pentru îndeplinirea corespunzătoare a contractului, dar cu respectarea legalităţii şi a intereselor cetăţenilor. Din păcate, conducerea firmei de salubritate şi-a încălcat în continuare obligaţiile contractuale, a refuzat ridicarea gunoiului menajer invocând motive care nu erau stipulate în contract şi chiar a propus administraţiei locale soluţii ilegale, care, evident, nu au putut fi acceptate.

În aceste condiţii, Primăria Ciugud a reziliat contractul cu SC Salprest SRL şi printr-o procedură legală de achiziţie publică a încheiat un nou contract cu SC Polaris SA. În urma acestui nou contract, cetăţenii comunei Ciugud vor plăti 8,05 lei/ lună/ persoană (preţ cu 4,45 lei mai mic), iar copiii de până la 18 ani şi studenţii plecaţi la studii sunt scutiţi de plata serviciilor de salubritate. Populaţia va primi totodată un sac galben în care se va depozita cartonul, plasticul, sticla şi metalul, iar în pubelă se va depozita doar fracţia umedă. Mai mult, scopul nostru este ca, din primăvară, tariful de salubritate să scadă, în condiţiile în care, pe raza comunei Ciugud, vom distribui unităţi de compostare pentru a mări colectarea selectivă a gunoiului menajer”, a mai transmis primarul.
Potrivit lui Damian, primarii din celelalte comune care se confruntă cu aceeaşi relaţie contractuală deficitară cu Salprest SRL sunt într-o situaţie extrem de dificilă pentru că nu găsesc un operator care să poată prelua serviciul de salubritate.

“Vreau să fie foarte clar că, în ceea ce mă priveşte, orice contract care se încheie de către administraţia locală trebuie, desigur, să fie unul corect pentru ambele părţi ale acestui contract, dar beneficiarii finali nu sunt firmele care aleg de bună voie să le încheie, prin participarea la procedurile de atribuire şi acceptarea condiţiilor, ci cetăţenii care beneficiază de aceste servicii, respectiv administraţia locală al cărei unic scop trebuie să fie protejarea intereselor cetăţenilor pe care îi reprezintă.

Regret că domnul Constantinescu a interpretat măsurile de rezolvare a crizei gunoiului menajer adoptate de comuna Ciugud într-un mod foarte personal, apreciind cumva că gestul nostru ar fi îndreptat împotriva domniei sale, dar singurul nostru interes în tot acest demers a fost soluţionarea crizei gunoiului menajer care a afectat comunitatea noastră, prin restabilirea legalităţii şi punerea intereselor cetăţenilor pe primul loc, aşa cum este, de altfel, normal. Din declaraţiile sale publice, rezultă o supărare pe care o regret, dar în privinţa căreia nu există altă soluţie decât o recomandare privind îmbunătăţirea managementului la nivelul Salprest şi o revizuire drastică a modului în care această societate se raportează la relaţia cu clienţii săi”, a mai precizat Damian.

Cele 16 unități administrative din Alba în care Salprest avea încheiate contracte pentru activităţi de colectare a gunoiului menajer şi salubritate sunt: Ciugud, Cricău, Sîntimbru, Galda de Jos, Stremț, Vințu de Jos, Mihalț, Crăciunelu de Jos, Bucerdea Grânoasă, Săsciori, Daia Română, Ighiu, Șibot, Pianu de Jos, Săliștea și orașul Teiuș.

Vezi şi Criza deşeurilor în Alba. Primarii din cele 16 localităţi încearcă să găsească soluţii pentru colectarea gunoaielor menajere. Contract reziliat la Ciugud

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax