Connect with us
Publicitate

Eveniment

Prognoza meteo 22-28 ianuarie: Variații de temperatură și precipitații. Două cicloane își fac simțită prezența și în România

prognoza meteo weekend ninge ninsoare zapada vremea

Publicat

Prognoza meteo 22- 28 ianuarie 2024: Urmează câteva zile în care vremea se menține rece, însă nu pentru mult timp. De la mijlocul săptămânii vremea se va încălzi, dar chiar și așa sunt așteptate precipitații însemnate cantitativ. 

Vremea în săptămâna 22 – 28 ianuarie 2024 aduce o alternanță între minime negative și valori peste normalul perioadei.

Potrivit prognozemeteo, în săptămâna aceasta vom avea parte de variații de temperatură.

Până miercuri, 24 ianuarie 2024 sunt așteptate temperaturi negative, iar minimele vor coborî la munte și până la -17 grade Celsius.

De miercuri se mai încălzește, iar temperaturile maxime ating în unele zone și 11 grade Celsius.

Sunt așteptate precipitații însemnate cantitativ, acestea vor fi sub formă de ploi, lapoviță și ninsori.

Citește și: Vremea în Alba, în săptămâna 22 – 28 ianuarie 2024: Se mai încălzește, dar sunt anunțate și ninsori. Prognoza meteo pe localități

În județul Alba, se anunță o săptămână cu temperaturi ușor mai ridicate decât cele normale pentru data din calendar. Vor alterna zilele mohorâte, cu ploi, cu cele în care soarele își face simțită prezența.

Spre sfârșitul săptămânii se anunță și câteva ninsori în majoritatea localităților

Prognoza meteo 22- 28 ianuarie. Temperaturi minime

Noaptea de duminică spre luni aduce temperaturi minime care se vor apropia și chiar vor coborî sub pragul gerului prin Transilvania, Maramureș, centrul Moldovei, Muntenia (-8, –10 și chiar –11 grade)în timp ce prin restul țării vorbim de valori cuprinse între –6 spre –2 grade.

Citește și: Ciclonul Isha ajunge în România: Furtuna care a măturat vestul Europei, aduce ninsori

Pe crestele montane minimele coboară spre –15, –17 grade.

Dimineața zilei de marți aduce o ameliorare a valorilor termice prin Banat, Crișana, Maramureș, areale restrânse din Transilvania, unde ne oprim la minime de la 03 grade spre –1 grad, iar în restul țării vor fi –4 spre –7, –8 grade.

Prin Muntenia putem din nou să ne apropiem de pragul gerului (-9, –10 grade).

Minimele de miercuri fac primii pași timizi spre valori pozitive, un 0 grade posibile prin nordul Moldovei și SV extrem al Olteniei, în timp ce pentru restul țării temperaturile minime vor fi cuprinse între –6, –5 grade și –2 grade.

Din nou, prin Muntenia, în zonele unde stratul de zăpadă se păstrează, sunt posibile valori de ger, –9, –10 grade.

Joi deja ne dezghețăm bine de tot, cu minime care pot ajunge, prin Oltenia, vestul Banatului, nordul Moldovei, zona de Curbură și la 5 – 7 grade.

Pentru restul zonelor minimele variază de la –3, –2 grade spre 1 – 2 grade.

Vineri vorbim de minime pozitive în cea mai mare parte a țării, 1 – 3 grade, doar prin estul Banatului, Crișanei, Maramureș, Transilvania vor fi posibile valori ușor negative, spre –1 grad.

La munte se ating –5 spre –7 grade.

Weekendul, în schimb, ne readuce în zona temperaturilor negative, –1 spre –3 grade, doar prin Oltenia, Banat și sudul Crișanei vor fi posibile și 5 – 7 grade.

Duminică vorbim de minime cuprinse între –1, –3, –4 grade, cu –6, –8 grade pe la munte, doar prin nordul Dobrogei și Moldovei vor fi valori pe plus, 0 – 1 grad.

Prognoza meteo 22- 28 ianuarie. Temperaturi maxime

Cele mai scăzute temperaturi maxime ale zilei de luni le regăsim în zona Munteniei, unde prezența, încă, a unui strat de zăpadă consistent, face ca valorile diurne să rămână foarte scăzute, spre –3, –5 grade.

La polul opus se află Banatul și sudul Crișanei, cu maxime de 5 – 7 grade, iar în restul țării, 1 – 3 grade.

Și marți Muntenia rămâne oaza ”polară” a României, cu maxime iar spre valori de –4, –5 grade, în timp ce la o aruncătură de băț, Dobrogea și estul extrem al Munteniei se ”bucură” de maxime spre 7 – 9 grade.

Cald va fi și prin Transilvania (3 – 5 grade), prin zonele deluroase ale Moldovei (4 – 6 grade), în timp ce în restul zonelor maximele se opresc la 1 – 3 grade.

Miercuri, încălzirea cuprinde și Muntenia, ne apropiem timid de un 0 – 1 grad, iar în restul țării maximele vor fi cuprinse între 4 – 6, 7 grade.

Joi se anunță a fi cea mai caldă zi a acestei săptămâni, cu maxime cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 8 – 10, 11 grade, doar Maramureșul (cu 3 – 4 grade) și Transilvania (cu 5 – 6 grade) vor face notă discordantă.

La munte vor fi maxime negative, –1, –2 grade, cu –4, –5 grade pe creste.

Maximele de vineri nu mai trec, prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, de 1 – 3, 4 grade, valori care vor fi posibile și prin nordul Dobrogei.

În restul țării urcăm iar spre 7 – 9 grade.

Și weekendul va păstra cam aceleași valori și distribuție a lor pe regiuni.

Prognoza meteo 22- 28 ianuarie. Precipitații

Despre precipitații începem să vorbim abia cu dimineața zilei de marți, când ninsorile își fac apariția prin Banat (aici sunt posibile și precipitații mixte la început, care să favorizeze formarea poleiului), Crișana, Maramureș, pentru ca seara ninsorile să apară prin nordul Moldovei, Orientali și Meridionali.

Vor fi cantități nesemnificative.

Noaptea de marți spre miercuri aduce ninsori slabe și prin centrul și, izolat, sudul Moldovei.

Începând cu după amiaza zilei de miercuri un nou val de precipitații pătrunde prin nord-vest și vor fi de toate felurile: ploi, lapovițe și ninsori.

Odată cu orele serii ploile sunt prezente prin nordul Moldovei, Crișana, Banat, iar în Maramureș și nordul Transilvaniei vor predomina ninsorile.

Pe parcursul zilei de joi, zonele montane au parte, în prima parte a zilei, de tot alaiul de precipitații, ploi, lapovițe și ninsori, dar, odată cu orele amiezii și până la finalul zilei ninsorile vor câștiga bătălia.

Vor fi cantități importante, 25 – 30 de l/mp.

Prognoza meteo 22- 28 ianuarie. Nou val de ninsori

Ploile și lapoviță vor fi prezente prin Transilvania, Maramureș, Moldova (aici vor predomina ploile) iar în prima parte a zilei și prin sud-vestul extrem al Olteniei.

Vineri dimineață lapovița și ninsorile sunt prezente prin Moldova și Meridionali. Odată cu orele serii de vineri, un nou front de precipitații pătrunde prin vestul țării.

Ploile, chiar moderate cuprind Banatul, Crișana, prin zonele montane și prin Maramureș predomină lapovița și ninsorile.

Noapte de vineri spre sâmbătă aduce ninsori în Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei iar dimineața zilei de sâmbătă nu este exclus să vedem din noi ninsori și prin sudul țării, mai ales prin Muntenia,

Încheiem săptămâna cu un nou val de ninsori prin zonele montane, Moldova, sudul Transilvaniei, iar finalul zilei de duminică prefigurează avansul unui nou val de precipitații care va afecta România în ultima săptămână din ianuarie.

Prognoza meteo 22- 28 ianuarie. Context sinoptic

Săptămâna care urmează va fi marcată, la nivel continental, de avansul dinspre Atlantic a două cicloane extrem de puternice (Jitka și Isha) care vor lovi cu forță insulele britanice și Scandinavia.

De menționat că Isha este extrem de adâncit, cu o valoare de 955 mba, ceea ce, dacă l-am raporta la măsurarea unui ciclon tropical l-ar putea încadra chiar în apropierea unui uragan de categoria 3 – 4.

Forța cu care Atlanticul pulsează spre Europa nuclee depresionare, ciclogeneza care continuă de luni bune, îți pune amprenta și asupra vremii de la noi.

Prognoza meteo 22- 28 ianuarie. Prezența cicloanelor Isha și Jitka

Dacă în prima parte a săptămânii, mare parte din țara noastră se va afla sub influența unui regim de presiune ridicat, asociat dorsalei unui anticiclon est-european, de miercuri încolo vremea din țara noastră va fi influențată de talvegul alungit al cicloanelor Isha și Jitka, aducând un regim de presiune scăzută și permițând și avansul unor fronturi atmosferice spre noi, dinspre vest, fronturi de ocluziune și reci.

Și din punct de vedere al circulației maselor de aer, vorbim în continuare de o alternanță a aerului rece și cald.

Luni și marți vom fi sub persistența unui aer rece, cu abateri termice negative și spre –4, –5 grade, de miercuri, pe o circulație atlantică (V – E), urcăm la valori și cu 6 – 8 grade peste normal, iar în weekend avem parte de o nouă răcire, dar care nu va face decât, cel mult, să aducă temperaturile la valori apropiate de normal.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate