Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Programul YouthBank în Alba Iulia, pentru anul şcolar 2011-2012, la final. Vezi proiectele desfăşurate de liceeni


Publicat

Fundaţia Comunitară Alba a finalizat recent al treilea an de program YouthBank la Alba Iulia, prin care liceenii sunt încurajaţi să iniţieze şi să implementeze proiecte în comunitate. Miercuri, la „Pub 13”, au fost premiaţi cu diplome cei implicaţi în proiectele YouthBank, în anul şcolar 2011-2012, organizaţiile-gazdă, dar şi finanţatorii, sponsorii şi partenerii programului. Evenimentul a fost organizat de echipa YouthBank.

Programul este implementat local de Fundaţia Comunitară Alba şi este administrat împreună cu echipa YouthBank, formată din adolescenţi selectaţi şi instruiţi în acest scop şi urmăreşte constituirea, promovarea şi administrarea unui fond special destinat proiectelor implementate de către liceenii din Alba Iulia. Programul are ca principali parteneri locali Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Local, iar ca parteneri naţionali Asociaţia pentru Relaţii Comunitare şi Banca Comercială Română.

Alba Iulia este unul din cele şapte oraşe din România în care acest program se derulează, alături de Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Odorheiu Secuiesc, Timişoara și Tîrgu-Mureș. În cei trei ani de program au fost finanţate 26 de proiecte depuse de elevi ai liceelor din Alba Iulia, valoarea totală a finanţărilor acordate fiind de peste 42.000 lei.

La eveniment au participat și viceprimarul Ioan Bogățan, consilierul local Vasile Cornea, Paul Cacoveanu – directorul executiv al sucursalei județene Alba a BCR, directorii Ancău Company – Anica Ancău, Porterom – Vasile Dăianu, Casei de Cultură a Studenţilor – Gheorghe Berghian, DJST Alba – Dan Opruța, inspectorul școlar Antonina Panait, reprezentanți ai altor parteneri și ai mass-media locală.

Dacă în primul an de program (2009-2010) majoritatea proiectelor finanțate aveau ca temă principală promovarea unui stil de viață sănătos, în anul doi de program (2010-2011) cea mai mare parte a finanțărilor acordate a mers spre proiecte culturale și de artă. În anul acesta școlar, proiectele finanțate s-au diversificat foarte mult, componenta de antreprenoriat având întâietate, urmată de problematica orientării profesionale a tinerilor. Chiar și așa, au fost finanțate și proiecte culturale, dar și proiecte cu componentă de promovare turistică sau socială, semn că liceenii din Alba Iulia devin tot mai sofisticați și în egală măsură conectați la realitate. Cele 9 proiecte finanțate cu aproape 17.000 lei înseamnă finanțarea ideilor și inițiativelor a 33 de liceeni din municipiu, care pot fi tot atâția lideri de mâine ai comunității, 7 organizații gazdă pentru proiectele lor (ONG-uri locale în cvasimajoritate) și 5 licee albaiuliene care au dat tineri implicați în finanțările din acest an de program. Toate acestea la un loc înseamnă experiență pentru liceeni, dar și o oportunitate, succes personal, dar și prestigiu pentru liceele din care provin. În cei 3 ani de program au fost finanțate 26 de proiecte provenind din 8 licee din municipiul Alba Iulia.

YouthBank a fost desemnat „Cel mai bun proiect educaţional al anului” în cadrul Galei Premiilor în Educaţie 2010, în anul 2011 a primit premiul doi la categoria „Proiecte pentru tineret” în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în anul 2012, la aceeași gală, programul a primit premiul trei la categoria „Comportament civic și participare publică”.

Din fondul YouthBank Alba 2012, au fost finanţate următoarele proiecte: Atelier de creație produse personalizate pentru promovarea Cetății Alba Carolina (echipa Artwork, Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan”, organizație gazdă Asociaţia R.Y.M.A., suma finanțată: 2440 lei); Cinematograf mobil – culturalizarea copiilor din școlile generale ale satelor Intregalde, Benic, Galda de Jos si Oiejdea, prin intermediul filmelor documentar-educative (echipa Clubul de Turism şi Ecologie ”Beretele Albastre”, Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”, organizație gazdă Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”, suma finanțată 2.250 lei; Concursul „Floare de colț” – cunoașterea județului Alba, acordarea primului ajutor, cunoașterea zonei, orientare turisitică, probă gastronomică și probă de artă fotografică (echipa Clubul de Turism si Ecologie ”Beretele Albastre”, Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”, organizație gazdă: Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”, suma finanțată: 1.520 lei), Ideile tale printr-un ecran – scurtmetraje (echipa Houdini, Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan”, organizație gazdă Asociaţia Never Too Young, suma finanțată 1.240 lei); Înființarea unui site de promovare și informare turistică a orașului Alba Iulia (echipa Artwork, Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan”, organizație gazdă Asociaţia R.Y.M.A., suma finanțată 2.110 lei), Micii stiliștiactivități de coafură, frizerie, manichiură și pedichiură, pentru strângerea de fonduri pentru dotarea atelierului de practică-estetică al școlii (echipa Micii stiliști, Colegiul Tehnic “Apulum”, organizație gazdă Asociaţia SM SPEROMAX Alba, suma finanțată 2.050 lei), Professional Student Guide reviste de orientare profesională pentru elevii de liceu – Infodesk (echipa Professional Student Guide, Colegiul Național „Horea,Cloșca și Crișan”, organizație gazdă Asociaţia „Alba – Manche Împreună”, suma finanțată 920 lei), Rămâi albaiulian! Vino la UAB!promovarea Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia în rândul viitorilor absolvenți de liceu pentru ca aceștia să-și continue studiile în municipiul Alba Iulia (echipa Voluntrix, Seminarul Teologic Ortodox “Mitropolit Simion Ștefan”, organizație gazdă Asociaţia Absolvenţilor Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, suma finanțată: 2.200 lei), Să ne descoperim prin artă – spectacole de teatru (echipa D’Art , Liceul de Muzică şi Arte Plastice, organizație gazdă Asociaţia Grupul Skepsis, suma finanțată: 2.200 lei).

Foto: Diana TOTHDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Date oficiale: 565 cazuri COVID în România, în ultimele 24 de ore. 38 decese noi, 777 pacienți la ATI. Situația din 16 mai

Publicat

Au fost raportate 565 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise duminică, 16 mai, de Grupul de Comunicare Strategică.

Citește și ALBA: Incidența COVID în localitățile din județ. 13 cazuri noi în 24 de ore. Alba Iulia a scăzut sub pragul de 2, Blaj – sub 3

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 16 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.071.899 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.025.145 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 565 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 29.523 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.05.2021 (10:00) – 16.05.2021 (10:00) au fost raportate 38 de decese (22 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 50-59 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

36 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.904. Dintre acestea, 777 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.644.702  teste RT-PCR și 1.033.521 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 12.957 de teste RT-PCR (4.733 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.224 la cerere) și 5.792 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 13.903 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.294 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 40.259 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 98 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 590 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 15 mai, 1.703 sancțiuni contravenționale, în valoare de 414.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 6 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID:

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID – în actualizare:

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Incidența COVID în localitățile din județ. 13 cazuri noi în 24 de ore. Alba Iulia a scăzut sub pragul de 2, Blaj – sub 3

Publicat

Au fost înregistrate 13 cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba duminică, 16 mai.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 21.090 de persoane au fost confirmate pozitiv.

În același intervatl, au fost 19.971 persoane vindecate și 663 decese.

Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate 201 probe, la Spitalul Județean de Urgență (SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ este de 210.475.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (7 cazuri noi)

Alba Iulia – 4

Blaj – 1

Câmpeni – 1

Sebeș – 1

Rural (6 cazuri noi)

Bucerdea Grânoasă – 1

Mihalț – 1

Roșia de Secaș – 1

Sântimbru – 1

Șpring – 1

Unirea – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 1,2 (anterior 1,25):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Blaj – 62 cazuri – 2,99 (anterior 3,13)

Alba Iulia – 146 cazuri – 1,91 (anterior 2,00)

Ocna Mureș – 19 cazuri – 1,36 (anterior 1,29)

Sebeș – 30 cazuri – 0,91 (anterior 0,91)

Aiud – 19 cazuri – 0,75 (anterior 0,75)

Câmpeni – 5 cazuri – 0,68 (anterior 0,82)

Cugir – 16 cazuri – 0,62 (anterior 0,86)

Abrud – 3 cazuri – 0,57 (anterior 0,38)

Zlatna – 3 cazuri – 0,38 (anterior 0,38)

Teiuș – 2 cazuri – 0,28 (anterior 0,28)

Baia de Arieș – 1 caz – 0,26 (anterior 1,05)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Cergău – 13 cazuri – 7,96 (anterior 9,18)

Râmeț – 4 cazuri – 7,42 (anterior 7,42)

Roșia de Secaș – 6 cazuri – 3,71 (anterior 3,09)

Valea Lungă – 10 cazuri – 3,17 (anterior 2,86)

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Peste 300 de persoane vaccinate în trei ore la Blaj. Oamenii așteaptă în ploaie. A fost necesară suplimentarea dozelor

Publicat

Sute de persoane s-au vaccinat la primele ore ale zilei de duminică, în cadrul maratonului de vaccinare de la Blaj. Unele dintre acestea așteptau în ploaie să se vaccineze.

”La Blaj lumea așteaptă în ploaie vaccinarea. Prezența este mult peste așteptări, cinste lor.

Cele 200 de doze estimate a fi folosite azi s-au epuizat până la ora 11.00, iar la solicitarea primarului Gheorghe Valentin Rotar și a echipei de vaccinare, DSP Alba a trimis în regim de urgență încă 300 de doze.

La acest moment (0ra 11.30 – n.r.) sunt peste 300 de persoane vaccinate la maratonul de la Blaj.

Felicitări autorităților locale și echipei de vaccinare!”, a anunțat șeful DSP Alba, Alexandru Sinea.

BLAJ

Locație: Centru mobil vaccinare – pe platoul din fața Centrului Cultural „Iacob Mureșianu”, Bulevardul Republicii, nr. 36

Program maraton de vaccinare: duminică, 16 mai, orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate; adeverința de vaccinare cu serul Pfizer – dacă se face vaccinarea cu a doua doză

Alte detalii: se pot prezenta la vaccinare toate persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, fără programare; minorii care au împlinit vârsta de 16 ani se pot prezenta la vaccinare doar însoțiți de un părinte sau de reprezentantul legal.

Comparativ, la Alba Iulia, se pare că a mai scăzut interesul pentru vaccinarea la centrul drive-thru.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Pugiliștii CS Unirea Alba Iulia au câștigat medalii de aur, argint și bronz la Cupa României de Cadeți

Publicat

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia a obținut trei medalii, de aur, argint și bronz, la Cupa României de Cadeți, desfășurată la Arad.

Pugiliștii secției clubului albaiulian sunt pregătiți de către antrenorul emerit Nicolae Paștiu.

Competiția s-a desfășurat în perioada 10-15 mai, în sala de sport a Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad.

Rezultate CS Unirea Alba Iulia:

Drăgoi Viorel Raul (14 ani), categoria 32 de kilograme – medalie de aur;

Stoica Patrick Julian (14 ani), categoria 34 de kilograme – medalie de argint;

Dăian Denis Raul (13 ani), categoria 80 de kilograme – medalie de bronz.

Cupa României de Cadeți s-a desfășurat cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în actualul context epidemiologic.

”Băieții medaliați sunt sportivi de perspectivă care au confirmat și anii trecuți. Pregătirea lor a dat roade și îl felicit și pe antrenorul Nicolae Paștiu pentru pregătirea temeinică a tuturor celor care își doresc să facă performanță în acest sport. Mă bucur că seria rezultatelor bune, din această primăvară, este continuată de secția de box, după atletism, judo și haltere. Pregătirea sportivă și competițiile continuă!” – Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia este o structură sportivă de drept public, cu personalitate juridică, înființată în 1974 ca instituție publică în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, având ca obiect principal de activitate obținerea performanțelor sportive: selecția, pregătirea, participarea la competiții interne și internaționale, respectiv câștigare de medalii pe plan național și internațional.

CS Unirea Alba Iulia are, în prezent, 9 ramuri sportive active: atletism, powerlifting, haltere, orientare, box, judo, culturism, tenis de masă și taekwondo.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate