Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Raport IPP: Albaiulienii plătesc printre cele mai mari taxe din ţară la serviciul de salubrizare

Publicat

Albaiulienii plătesc unele dintre cele mai mari taxe din ţară, pentru serviciul de salubrizare. Asta ne arată un raport efectuat de Institutul de Politici Publice, potrivit căruia „Salprest” SRL a încasat în anul 2010, de la fiecare locuitor, în medie, 87 de lei.

Sumele nu sunt deloc neglijabile, având în vedere faptul că media la nivel naţional a costului la serviciul de salubrizare a fost anul trecut de 49 de lei pe locuitor, iar municipii reşedinţă de judeţ mai mari, precum Braşov sau Galaţi încasează de la cetăţeni sume de 12, respectiv 13 lei. Alba Iulia se situează aşadar pe primele locuri în top, cu cele mai mari preţuri la serviciul de curăţenie, după Satu Mare (SC „Florisal” SA încasează 118 lei pe locuitor) și Suceava (SC „Rosal Grup” SRL încasează 92 de lei pe cap de locuitor).

Situaţia este cu atât mai ciudată cu cât, deşi încasează sume considerabile de la cetăţeni, operatorii de salubrizare nu se conformează directivelor europene privind reciclarea gunoaielor. Municipiile din România ar fi trebuit să se conformeze până la 1 ianuarie 2010 normei europene de 26 mp de spaţiu verde/cap de locuitor. În realitate însă, cu două excepţii – Braşov şi Craiova -, toate celelalte municipii nu respectă această obligaţie europeană.

Potrivit IPP, România a fost deja sancţionată de Uniunea Europeană pentru nerespectarea termenului limită privind transpunerea în legislaţia naţională a Directivei-cadru privind deşeurile şi riscă declanşarea procedurii de infringement şi amenzi de 200.000 de euro/zi dacă în 2015 sistemul de management integrat al deşeurilor nu va fi complet funcţional. Însă, odată cu introducerea acestei directive, apar şi obligaţiile – respectiv sancţiunile pentru primării, operatorii de salubritate şi consumatorii care nu respectă aceste obligaţii. Ministerul Mediului anunţa în 2010 introducerea unor criterii de performanţă şi obligaţia de a colecta selectiv inclusiv de la cetăţeni, impunând aceste obligaţii autorităţii locale.

Prin noua lege-cadru, se urmăreşte stabilirea unor măsuri în vederea protecţiei mediului şi a sănătăţii populaţiei, prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse produse de generarea şi gestionarea deşeurilor. Totodată, Legea privind regimul deşeurilor vizează reducerea efectelor generale ale folosirii resurselor şi creşterea eficienţei utilizării acestora prin mai multe măsuri. Ţinta de valorificare prin reciclare pentru 2010 a fost de 42%. Prin comparaţie, media declarată a colectării selective la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ a fost de numai 6%. „Cifrele aferente procesului de reciclare sunt practic inutilizabile, deoarece autoritatea locală, chiar dacă are un contract cu un operator care reciclează deşeurile, odată ce acestea au fost înstrăinate pare că a pierdut total controlul gestiunii serviciului, nedovedind în opinia noastră nici interes în a verifica dacă într-adevăr această reciclare se întâmplă”, se arată în raportul IPP.

Din păcate, Alba Iulia nu se numără printre judeţele care colectează selectiv gunoaiele, ci, din contră, se numără printre municipiile cu cea mai scăzută rată a colectării selective a gunoaielor.

Reamintim că, în Alba Iulia, societatea comercială care se ocupă de sistemul de salubrizare de mai bine de 10 ani este „Salprest” SRL. Deşi, în cursul anului trecut, „Salprest” a încheiat contracte cu o bună parte din instituţiile de stat din oraş, iar containerele aflate pe domeniul public sunt ridicate regulat de aceeaşi firmă, deşeurile sunt strânse selectiv, dar colectate la grămadă. Întrebată despre acestă situaţie, conducerea „Salprest” a explicat la vremea respectivă că gunoaiele sunt colectate la un loc deoarece o investiţie a firmei în utilaje nu s-ar justifica.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. atti

    luni, 07.11.2011 at 15:41

    NU NUMAI .PLATIM IN PLUS FIECARE FAMILIE 2 M3 , PE FAMILIE.TOATA PIERDERILE LE PLATIM , NIMENI NU CONTROLEAZA ASOCIATIILE.E RUSINOS CUM SE FURA DIN BUZUNARELE OAMENILOR SINPLI.BOGATI AU BANI DESTUI.LA CINE PUTEM FACE PLANGERE.E MAI RAU CA PE VREMEA LUI CEUSESCU.TOTI NE FURA NU AVEM UNDE APELA.DE CE NU FACETI ANCHETA LA ASOCIATIILE DIN CETATE??????

  2. adi

    luni, 07.11.2011 at 21:17

    plecam de la premiza ca cineva trebuie sa ne care gunoiul, dar asta nu inseamna ca cineva trebuie sa-si ia porsche din banii nostri, corect?

  3. raul

    marți, 08.11.2011 at 11:07

    De ce credeti ca s-a amanat licitatia pentru concesionarea serviciului de salubrizare in Alba Iulia, care trebuia organizat de primarie?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax