Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

RCA 2017: Cât trebuie să plăteşti asigurare obligatorie pentru vehicule în acest an. Exemple de tarife şi noi condiţii


Publicat

Anul 2016 a adus un nou cadru legal pe piața asigurărilor obligatorii de vehicule. În loc de poliţă RCA se încheie contract de asigurare de răspundere civilă auto (RCA). Se pot încheia şi pe perioade mai scurte, de o lună sau multiplu de o lună, iar tarifele sunt plafonate până în data de 18 mai 2017.

Asigurarea nu se mai încheie acum semestrial/ anual, ci pe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de cum vrea proprietarul mașinii, iar cei care nu folosesc mașina pot să suspende asigurarea pe această perioadă.

Citește și Asigurarea RCA, valabilă şi în FORMAT ELECTRONIC. Șoferii nu vor mai trebui să prezinte documentul pe suport de hârtie

În ţara noastră, încheierea poliţelor obligatorii RCA poate fi făcută doar de către societăţile de asigurare autorizate în acest sens de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Potrivit informațiilor oferite pe site-ul oficial al ASF, în prezent, piaţa RCA este acoperită de următorii asigurători:

Allianz-Țiriac Asigurări;

Generali România Asigurare Reasigurare;

Asigurarea Românească Asirom Vienna Insurance Group;

Euroins România Asigurare Reasigurare;

Omniasig Vienna Insurance Group;

Groupama Asigurări;

Uniqa Asigurări;

Societatea de Asigurare-reasigurare City Insurance;

Grawe România Asigurare.

În 2016, a apărut Grawe România, ca subsidiar al marelui grup austriac ce se ocupă cu mai multe tipuri de asigurări în afară de RCA și Casco. În același timp, a ieșit din joc Carpatica Asig, care și-a pierdut anul trecut autorizația de funcționare, ASF cerând instanței intrarea în procedura de faliment a asigurătorului.

Fiecare dintre cele nouă societăți de asigurare propune tarife diferite pentru primele de asigurare. Pentru a putea face o comparație, site-urile acestora conțin aplicații special destinate:

– calculatorul pentru tarifele practicate de Allianz-Ţiriac este disponibil AICI;

– calculatorul pentru tarifele practicate de Asirom este disponibil AICI („Asigurări”/”Cotaţie rapidă RCA”);

– calculatorul pentru tarifele practicate de Euroins România este disponibil AICI;

– calculatorul pentru tarifele practicate de Omniasig este disponibil AICI („Asigurări”/”Cotaţie rapidă RCA”);

– calculatorul pentru tarifele practicate de Groupama este disponibil AICI;

– calculatorul pentru tarifele practicate de Uniqa este disponibil AICI;

– calculatorul pentru tarifele practicate de City Insurance este disponibil AICI.

De asemenea, ASF pune la dispoziţie pe propriul site o bază de date a poliţelor încheiate pe teritoriul României, denumită CEDAM. Practic, cu ajutorul acestui instrument se poate verifica existenţa unei poliţe RCA la o anumită dată şi emitentul acesteia, precum şi prejudiciile asociate. Căutarea de poliţe RCA poate fi făcută aici, iar istoricul daunelor poate fi găsit aici.

Tarife de primă maxime se stabilesc pentru următoarele categorii de vehicule:

-autoturisme, autoturisme de teren și autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maxim nouă locuri;

-autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de nouă locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.;

-autoturisme cu motoare electrice;

-motociclete, mopede, motocicluri și ATV-uri cu sau fără ataș;

-tractoare rutiere;

-autovehicule destinate transportului de mărfuri;

-remorci și semiremorci;

-alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.

Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.

Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

Vezi şi Noile TARIFE RCA, publicate de Ministerul Finanţelor. Cât vor plăti şoferii pentru asigurarea auto obligatorie

În cazul persoanelor fizice, cel mai mult vor plăti pentru asigurarea RCA tinerii sub 25 de ani care au mașini cu motor de peste 2.500 cmc (capacitatea cilindrică) – 3.087 lei pe an. Tarifele cele mai mici vor fi plătite de șoferii de peste 60 de ani cu mașini cu capacitatea între 1.200 și 1.400 cmc – adică 541 lei.

AICI, integral tarifele de primă maxime.

Prețurile maxime ale poliței RCA pentru capacitatea cilindrică a autoturismului de până la 1.200 cmc vor fi de: 997 de lei pentru cei în vârstă de până la 25 de ani, 810 lei pentru cei cu vârste între 26 și 30 de ani, 617 lei pentru cei cu vârste între 31 și 40 de ani, 624 de lei pentru cei cu vârste între 41 și 50 de ani, 618 lei pentru cei cu vârste între 51 și 60 de ani și 547 de lei pentru cei cu vârste de peste 60 de ani. Pentru capacitatea cilindrică de peste 2.500 cmc vor fi de: 3.087 de lei pentru cei ce au maximum 25 de ani, 2.450 de lei pentru cei ce au între 26 și 30 de ani, 1.796 de lei pentru cei ce au între 31 și 40 de ani, 1.822 de lei pentru cei ce au între 41 și 50 de ani, 1.801 lei pentru cei ce au între 51 și 60 de ani și 1.559 de lei pentru cei ce au peste 60 de ani.

În categoria autoturismelor cu motoare mai mici de 1.200 cmc sunt încadrate şi maşinile electrice.

În cazul firmelor care au autoturisme, autoturisme de teren și autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maximum nouă locuri, prețurile vor varia doar în funcție de capacitatea cilindrică. Se vor plăti maximum 885 de lei pentru cel mult 1.200 cmc, 1.143 de lei pentru 1.201-1.400 cmc, 992 de lei pentru 1.401-1.600 cmc, 928 de lei pentru 1.601-1.800 cmc, 965 de lei pentru 1.801-2.000 cmc, 1.030 de lei pentru 2.001-2.500 cmc și 1.285 de lei pentru peste 2.500 cmc.

Firmele și persoanele fizice cu autovehicule pentru transportul de persoane (cu peste nouă locuri) vor plăti 982 de lei dacă există cel mult 17 locuri pe scaune, 3.343 de lei pentru 18-40 de locuri și 6.600 de lei pentru peste 40 de locuri.

Pentru autovehiculele de transport marfă, firmele vor trebui să achite cel mult 943 de lei pentru masa maximă de până la 2.300, 1.138 de lei pentru masa maximă între 2.300 și 3.499, 1.530 de lei pentru masa maximă între 3.500 și 7.499, 1.889 de lei pentru masa maximă între 7.500 și 15.999 și 7.534 de lei pentru o masă maximă de peste 16.000.

În urma unui accident auto, asigurătorii RCA trebuie să despăgubească persoanele prejudiciate. Limitele de răspundere contractuală sunt de maximum un milion de euro pentru daune materiale şi cinci milioane de euro pentru vătămări corporale şi decese.

Se despăgubesc cheltuieli pentru:

– vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;

– prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere şi înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparaţii, dovedite cu acte sau expertiză;

– prejudicii reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opţiunii persoanei prejudiciate;

– cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată sau cheltuieli aferente în cazul soluţionării alternative a litigiului dacă soluţia este favorabilă persoanei prejudiciate;

– cheltuielile pentru transportarea vehiculului avariat al păgubitului, de la locul accidentului la centrul de constatare daune, la unitatea reparatoare aleasă pentru reparații, cel/cea mai apropiat/apropiată de locul producerii accidentului sau de domiciliul persoanei prejudiciate, dacă respectivul vehicul nu se mai poate deplasa, iar asigurătorul nu asigură transportul.

Proprietarul mașinii poate încheia mai multe asigurări RCA pe aceeași mașină. Despăgubirea va fi suportată de către toți asigurătorii, în părți egale. Despăgubirea se plăteşte integral de către asigurătorul RCA la care s-a adresat persoana prejudiciată, urmând ca ulterior asigurătorul RCA în cauză să se îndrepte împotriva celorlalţi asigurători RCA pentru recuperarea părţii de despăgubire, plătită în numele acestora.

Spre deosebire de regulile aplicabile în trecut, ordonanța prevede luarea în considerare a durerii păgubiților la stabilirea despăgubirii, pe cale amiabilă, pentru vătămări corporale sau decese. O altă noutate este reprezentată de sistemul facultativ de compensare directă între asigurătorii RCA. Păgubiţii pot cere plata daunelor asigurătorului propriu, urmând ca acesta din urmă să recupereze contravaloarea daunelor de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate.

Cei care nu încheie asigurarea RCA pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.

surse: avocatnet.ro, asfromania.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Ena

    luni, 16.01.2017 at 20:57

    Pentru persoarele cu vechime,care dețin un autoturism mai mult de 5 ani,(fără evenimente)…Prima de asigurare e mai mare datorita noului”Bonus” Nu e corect!

  2. Ioana.simina

    duminică, 12.11.2017 at 14:31

    Daca vreau sa cumpar un autovehicul santa fe 2007,capacitate motor 2200 si am varsta implinita de 26 de ani cat voi plati?va multumesc,astept un raspuns

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Cursuri online, de azi, în şcolile în care sunt secţii de votare. Elevii se pot întoarce fizic în clase, începând de miercuri

Publicat

sectii votare alegeri

De astăzi, în toate școlile și grădinițele din Alba în care sunt secții de votare, activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice se va face online.

Unităţile de învăţământ preuniversitar în care sunt organizate secţii de votare pentru desfăşurarea alegerilor locale vor avea activitatea suspendată începând de vineri, până marţi, 29 septembrie, inclusiv. Cursurile se vor desfăşoara doar online.

Activităţile didactice se vor relua începând cu data de 30 septembrie, cu respectarea tuturor condiţiilor de siguranţă şi igienă sanitară.

„Activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar în care sunt organizate secţii de votare se suspendă în perioada 25 – 29 septembrie. Aceasta se va desfăşura exclusiv în sistem online. Această decizie a fost aprobată de ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, printr-un ordin (…), în urma Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 46/2020”, anunţa miercuri MEC.

Informarea CNSU

”Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 46 privind suspendarea activităților didactice în unitățile de învățământ preuniversitar în care sunt organizate secții de votare pentru alegerile locale din anul 2020.

Astfel, CNSU a decis ca activitatea didactică ce presupune prezența fizică a elevilor și a cadrelor didactice în cadrul unităților de învățământ preuniversitar în care sunt organizate secții de votare pentru desfășurarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, stabilite conform Registrului secțiilor de votare administrat de Autoritatea Electorală Permanentă, să se suspende începând cu data de 25.09.2020 până la data de 29.09.2020 inclusiv”, se arată într-o informare a CNSU.

Activitățile didactice pentru aceste unități școlare vor fi desfășurate în sistem online.

În această perioadă, activităţile didactice în unităţile de învăţământ cu secţii de votare se realizează conform metodologiei privind desfăşurarea activităţilor didactice prin intermediul tehnologiei şi al Internetului, precum şi pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, aprobată prin OMEC 5.545/2020.

Procesul instructiv-educativ, faţă în faţă, va fi reluat pe 30 septembrie, conform scenariilor aprobate de către comitetele judeţe/ al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea tuturor condiţiilor de siguranţă şi igienă sanitară.

„Această propunere a fost agreată în întâlnirea de lucru de luni, 21 septembrie, pe care ministrul Educaţiei şi Cercetării a avut-o cu reprezentanţi ai Asociaţiei Comunelor din România, ai Asociaţiei Oraşelor din România, ai Asociaţiei Municipiilor din România şi ai Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România”, menţiona MEC.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scară de evacuare exterioară, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. Licitația pentru proiectare, lansată în SEAP

Publicat

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia va avea în curând o scară de evacuare exterioară clădirii principale (corpul A), care va permite asigurarea condițiilor de evacuare a persoanelor aflate în clădire în condiții de siguranță conform normelor de securitate în caz de incendiu.

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a lansat joi, 24 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru servicii de proiectare și asistență tehnică pentru construirea unei scări exterioare de evacuare la clădirea spitalului. Valoarea totală estimată este de 34.500 de lei, fără TVA.

Prin realizarea proiectului se va asigura lungimea căilor de evacuare din clădire – conform normativelor de securitate la incendiu în vigoare – astfel încât evacuarea în caz de incendiu să se facă în siguranță.

Lucrări propuse:

– Construirea unei scări metalice de evacuare, exterioară, alipită corpului A de clădire cu regim de înălțime S+P+ 6E;

– Desfacerea trotuarelor existente pe zona afectată

– Lucrări de terasamente

– Fundații izolate sub stâlpi

– Execuție placa de beton armat

– Montare structură metalică

– Instalații electrice

– Refacere trotuare și alei afectate

 

Potrivit caietului de sarcini, scara de evacuare urmează a se ancora de clădirea existentă (corpul A), conform proiectului de specialitate ce urmează a se realiza, pe fundații izolate de tip „pahar”, și în conformitate cu expertiza tehnică întocmită, fără afectarea structurii de rezistență a clădirii existente. Materialele folosite vor fi cele agrementate de I.S.U. pentru astfel de căi de evacuare, de asemenea și dimensiunile scării. Pentru accesul din clădire, se vor demonta la fiecare nivel ferestrele existente și se vor demola parapeții acestora, pentru a obtine golurire ușilor de evacuare.

La fiecare nivel scara comunică cu holul central printr-o ușa rezistentă la foc cu dimensiunile 1,80 x 2,10 m. Usile au sensul de deschidere spre exterior. Evacuarea utilizatorilor după coborârea de pe scară se va face pe o alee pavată cu lățimea de 2 m care comunică cu rețeaua de alei existente și care asigură ieșirea din incinta spitalului în spațiul public.

Scara metalică exterioară va fi amplasată la fațada sudică a clădirii spitalului. Construcția va avea amprenta la sol de 30,9 mp și o suprafață desfășurată de 158.40 mp. Accesul până la cota 0.00 a clădirii se face pe un pachet de 7 trepte iar pentru fiecare din cele 5 nivele sunt două rampe de scară cu câte 11 trepte fiecare. Treptele vor avea înălțimea de 15 cm, lățimea de 33 cm și o lungime de 140 cm. Vor fi executate din grătare electrosudate tip SP, antiderapante, platbandă portantă 40 x 4, bare torsionate 5 mm, 330 x 1400 mm. Podestele au lungimea de 160 cm și lățimea de 318 cm; sunt realizate din grătare electrosudate tip SP, antiderapante, platbandă portantă 60 x 4 mm, bare torsionate 5 mm.

Pentru siguranța utilizatorilor vor fi prevăzute balustrade metalice cu înălțimea de 1 m.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tablete pentru studenți, din fonduri europene. Care sunt condițiile pentru a le primi

Publicat

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că studenții beneficiari ai burselor sociale din universitățile care își încep cursurile online vor primi tablete, urmând ca sumele pentru achiziţionarea acestora să fie decontate din fonduri europene în limita a 50 de milioane de euro.

„Am luat decizia de a sprijini şi studenţii care sunt beneficiari ai burselor sociale pentru universităţile care vor începe online, să decontăm din fonduri europene în limita unei sume de 50 de milioane de euro tabletele care sunt achiziţionate”, a precizat Orban la începutul şedinţei de guvern, potrivit Agerpres.

Premierul a menţionat că în actele normative care urmează să fie adoptate de Executiv este inclusă şi prevederea privind acordarea mesei calde şi pentru pensionarii cu pensia mai mică decât cea socială.

El a mai spus că va fi crescut şi plafonul de decontare din fonduri europene pentru cheltuielile de sănătate generate de noul coronavirus.

Secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene Carmen Moraru a precizat că pentru şedinţa de guvern este pregătită o ordonanţă de urgenţă care reuneşte mai multe modificări ale unor acte normative, fiind cuprinse şi aceste prevederi.

„Am inclus modificarea OUG 115. De asemenea, am inclus în modificarea Ordonanţei 44 – universităţile de stat vor fi beneficiare de fonduri pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie şi unele dispozitive de tipul nebulizatoarelor în valoare de 10 milioane de euro. Faţă de cele 50 de milioane de euro pe care le aveam deja aprobate, pentru această categorie nouă de beneficiari am suplimentat cu încă 10 milioane de euro. (…) În aceeaşi ordonanţă de urgenţă de modificare a unor acte normative am pregătit şi Ordonanţa 43 şi propunem suplimentarea plafonului de decontare pentru aceste tipuri de echipamente la un 1.200.000.000 lei, din realocări din alte programe. (…) Precizez că în acest moment avem depuse proiecte de un miliard de euro, schiţe pe care le vedem în sistem şi tot din axa 9, din care decontăm echipamentele medicale, vom deconta şi echipamentele pentru şcoli, echipamentele de protecţie şi dispozitivele şi containerele sanitare”, a mai spus Moraru.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Trei medalii de argint și două de bronz pentru halterofilii CS Unirea Alba Iulia, la Campionatul Național de Juniori

Publicat

Halterofilii juniori legitimați la CS Unirea Alba Iulia au obținut rezultate foarte bune la prima competiție la care au participat după ridicarea graduală a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

Astfel, la Campionatul Național de Juniori, desfășurat în perioada 21-25 septembrie, la Arad, Năstase Robert Ionuț a obținut 3 medalii de argint, în vreme ce Vîlcu Nicu Alexandru a obținut 2 medalii de bronz. Halterofilii CS Unirea Alba Iulia sunt pregătiți de către prof. Ioan Frățilă.

Rezultate CS Unirea Alba Iulia:

– Năstase Robert Ionuț, categoria – 81 kg, juniori II – 14 ani, argint – smuls, argint – aruncat, argint – total;

– Vîlcu Nicu Alexandru, categoria – 73 kg, juniori II – 14 ani, smuls – loc 4 (la egalitate cu locul 3), aruncat – bronz, total – bronz;

Rezultate bune, însă fără clasare pe podium, au fost obținute și de Pânzaru Irimia Nicușor.

”Sunt rezultate foarte bune obținute după o pauză competițională mare. Performanța, indiferent de domeniu, se obține cu multă muncă, determinare și seriozitate. Îi felicit pe juniori, cât și pe antrenorul lor, domnul Ioan Frățilă. Am convingerea că parcursul bun al sportivilor noștri va continua” – Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

La haltere există două stiluri:

– smuls (constă în ridicarea halterei cu ambele brațe printr-o singură mișcare continuă)

– aruncat (constă în ridicarea halterei până la piept, apoi în înălțarea ei prin întinderea brațelor în sus).

Competiția de regulă începe cu stilul ”smuls” la care fiecare concurent are dreptul la trei încercări, iar apoi se trece la ”aruncat” la care din nou fiecare sportiv are dreptul la trei încercări.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate