Actualitate
RCA 2017: Cât trebuie să plăteşti asigurare obligatorie pentru vehicule în acest an. Exemple de tarife şi noi condiţii
Anul 2016 a adus un nou cadru legal pe piața asigurărilor obligatorii de vehicule. În loc de poliţă RCA se încheie contract de asigurare de răspundere civilă auto (RCA). Se pot încheia şi pe perioade mai scurte, de o lună sau multiplu de o lună, iar tarifele sunt plafonate până în data de 18 mai 2017.
Asigurarea nu se mai încheie acum semestrial/ anual, ci pe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de cum vrea proprietarul mașinii, iar cei care nu folosesc mașina pot să suspende asigurarea pe această perioadă.
Citește și Asigurarea RCA, valabilă şi în FORMAT ELECTRONIC. Șoferii nu vor mai trebui să prezinte documentul pe suport de hârtie
În ţara noastră, încheierea poliţelor obligatorii RCA poate fi făcută doar de către societăţile de asigurare autorizate în acest sens de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Potrivit informațiilor oferite pe site-ul oficial al ASF, în prezent, piaţa RCA este acoperită de următorii asigurători:
Allianz-Țiriac Asigurări;
Generali România Asigurare Reasigurare;
Asigurarea Românească Asirom Vienna Insurance Group;
Euroins România Asigurare Reasigurare;
Omniasig Vienna Insurance Group;
Groupama Asigurări;
Uniqa Asigurări;
Societatea de Asigurare-reasigurare City Insurance;
Grawe România Asigurare.
În 2016, a apărut Grawe România, ca subsidiar al marelui grup austriac ce se ocupă cu mai multe tipuri de asigurări în afară de RCA și Casco. În același timp, a ieșit din joc Carpatica Asig, care și-a pierdut anul trecut autorizația de funcționare, ASF cerând instanței intrarea în procedura de faliment a asigurătorului.
Fiecare dintre cele nouă societăți de asigurare propune tarife diferite pentru primele de asigurare. Pentru a putea face o comparație, site-urile acestora conțin aplicații special destinate:
– calculatorul pentru tarifele practicate de Allianz-Ţiriac este disponibil AICI;
– calculatorul pentru tarifele practicate de Asirom este disponibil AICI („Asigurări”/”Cotaţie rapidă RCA”);
– calculatorul pentru tarifele practicate de Euroins România este disponibil AICI;
– calculatorul pentru tarifele practicate de Omniasig este disponibil AICI („Asigurări”/”Cotaţie rapidă RCA”);
– calculatorul pentru tarifele practicate de Groupama este disponibil AICI;
– calculatorul pentru tarifele practicate de Uniqa este disponibil AICI;
– calculatorul pentru tarifele practicate de City Insurance este disponibil AICI.
De asemenea, ASF pune la dispoziţie pe propriul site o bază de date a poliţelor încheiate pe teritoriul României, denumită CEDAM. Practic, cu ajutorul acestui instrument se poate verifica existenţa unei poliţe RCA la o anumită dată şi emitentul acesteia, precum şi prejudiciile asociate. Căutarea de poliţe RCA poate fi făcută aici, iar istoricul daunelor poate fi găsit aici.
Tarife de primă maxime se stabilesc pentru următoarele categorii de vehicule:
-autoturisme, autoturisme de teren și autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maxim nouă locuri;
-autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de nouă locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.;
-autoturisme cu motoare electrice;
-motociclete, mopede, motocicluri și ATV-uri cu sau fără ataș;
-tractoare rutiere;
-autovehicule destinate transportului de mărfuri;
-remorci și semiremorci;
-alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.
Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.
Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.
În cazul persoanelor fizice, cel mai mult vor plăti pentru asigurarea RCA tinerii sub 25 de ani care au mașini cu motor de peste 2.500 cmc (capacitatea cilindrică) – 3.087 lei pe an. Tarifele cele mai mici vor fi plătite de șoferii de peste 60 de ani cu mașini cu capacitatea între 1.200 și 1.400 cmc – adică 541 lei.
AICI, integral tarifele de primă maxime.
Prețurile maxime ale poliței RCA pentru capacitatea cilindrică a autoturismului de până la 1.200 cmc vor fi de: 997 de lei pentru cei în vârstă de până la 25 de ani, 810 lei pentru cei cu vârste între 26 și 30 de ani, 617 lei pentru cei cu vârste între 31 și 40 de ani, 624 de lei pentru cei cu vârste între 41 și 50 de ani, 618 lei pentru cei cu vârste între 51 și 60 de ani și 547 de lei pentru cei cu vârste de peste 60 de ani. Pentru capacitatea cilindrică de peste 2.500 cmc vor fi de: 3.087 de lei pentru cei ce au maximum 25 de ani, 2.450 de lei pentru cei ce au între 26 și 30 de ani, 1.796 de lei pentru cei ce au între 31 și 40 de ani, 1.822 de lei pentru cei ce au între 41 și 50 de ani, 1.801 lei pentru cei ce au între 51 și 60 de ani și 1.559 de lei pentru cei ce au peste 60 de ani.
În categoria autoturismelor cu motoare mai mici de 1.200 cmc sunt încadrate şi maşinile electrice.
În cazul firmelor care au autoturisme, autoturisme de teren și autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maximum nouă locuri, prețurile vor varia doar în funcție de capacitatea cilindrică. Se vor plăti maximum 885 de lei pentru cel mult 1.200 cmc, 1.143 de lei pentru 1.201-1.400 cmc, 992 de lei pentru 1.401-1.600 cmc, 928 de lei pentru 1.601-1.800 cmc, 965 de lei pentru 1.801-2.000 cmc, 1.030 de lei pentru 2.001-2.500 cmc și 1.285 de lei pentru peste 2.500 cmc.
Firmele și persoanele fizice cu autovehicule pentru transportul de persoane (cu peste nouă locuri) vor plăti 982 de lei dacă există cel mult 17 locuri pe scaune, 3.343 de lei pentru 18-40 de locuri și 6.600 de lei pentru peste 40 de locuri.
Pentru autovehiculele de transport marfă, firmele vor trebui să achite cel mult 943 de lei pentru masa maximă de până la 2.300, 1.138 de lei pentru masa maximă între 2.300 și 3.499, 1.530 de lei pentru masa maximă între 3.500 și 7.499, 1.889 de lei pentru masa maximă între 7.500 și 15.999 și 7.534 de lei pentru o masă maximă de peste 16.000.
În urma unui accident auto, asigurătorii RCA trebuie să despăgubească persoanele prejudiciate. Limitele de răspundere contractuală sunt de maximum un milion de euro pentru daune materiale şi cinci milioane de euro pentru vătămări corporale şi decese.
Se despăgubesc cheltuieli pentru:
– vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
– prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere şi înmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, dovedite cu acte, cheltuieli aferente diminuării valorii vehiculului după reparaţii, dovedite cu acte sau expertiză;
– prejudicii reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opţiunii persoanei prejudiciate;
– cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată sau cheltuieli aferente în cazul soluţionării alternative a litigiului dacă soluţia este favorabilă persoanei prejudiciate;
– cheltuielile pentru transportarea vehiculului avariat al păgubitului, de la locul accidentului la centrul de constatare daune, la unitatea reparatoare aleasă pentru reparații, cel/cea mai apropiat/apropiată de locul producerii accidentului sau de domiciliul persoanei prejudiciate, dacă respectivul vehicul nu se mai poate deplasa, iar asigurătorul nu asigură transportul.
Proprietarul mașinii poate încheia mai multe asigurări RCA pe aceeași mașină. Despăgubirea va fi suportată de către toți asigurătorii, în părți egale. Despăgubirea se plăteşte integral de către asigurătorul RCA la care s-a adresat persoana prejudiciată, urmând ca ulterior asigurătorul RCA în cauză să se îndrepte împotriva celorlalţi asigurători RCA pentru recuperarea părţii de despăgubire, plătită în numele acestora.
Spre deosebire de regulile aplicabile în trecut, ordonanța prevede luarea în considerare a durerii păgubiților la stabilirea despăgubirii, pe cale amiabilă, pentru vătămări corporale sau decese. O altă noutate este reprezentată de sistemul facultativ de compensare directă între asigurătorii RCA. Păgubiţii pot cere plata daunelor asigurătorului propriu, urmând ca acesta din urmă să recupereze contravaloarea daunelor de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate.
Cei care nu încheie asigurarea RCA pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.
surse: avocatnet.ro, asfromania.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ena
luni, 16.01.2017 at 20:57
Pentru persoarele cu vechime,care dețin un autoturism mai mult de 5 ani,(fără evenimente)…Prima de asigurare e mai mare datorita noului”Bonus” Nu e corect!
Ioana.simina
duminică, 12.11.2017 at 14:31
Daca vreau sa cumpar un autovehicul santa fe 2007,capacitate motor 2200 si am varsta implinita de 26 de ani cat voi plati?va multumesc,astept un raspuns