Connect with us
Publicitate

Eveniment

Reacții puternice după demiterea lui Octav Bjoza de către premierul Cîțu. Cine sare în apărarea fostului deținut politic

Publicat

Decizia premierului Florin Cîţu de demitere a lui Octav Bjoza din funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, a generat reacții puternice.

Cîțu și-a motivat decizia prin ”abordarea incompatibilă cu statutul acestuia de înalt responsabil al Guvernului, prin „punerea în discuţie a dimensiunilor Holocaustului şi încercarea de a pune pe umerii comunităţii evreieşti, aducerea comunismului în România”.

Decizia are la bază un comunicat al Asociației Foștilor Deținuți Politici, care poate fi citit AICI.

Ce spune Octav Bjoza

„Toţi aceia pe care eu îi reprezint sunt nu doar intrigaţi, revoltaţi, scârbiţi de faptul că lângă noi, în temniţele şi lagărele de exterminare, au murit înaintaşii celor care m-au demis. (…)

Îmi pare foarte rău că domnul prim-ministru interpretează, ba chiar dă apă la moară unora cum că noi am avea ceva cu etnia evreiască.

Această etnie a adus ştiinţei şi culturii mondiale personalităţi de mare calibru, pe care nimeni nu le poate contesta. A veni pentru o mână de nemernici să acuzi o etnie este o neghiobie.

Este incredibil să întărâţi pe unii împotriva altora. Eu la acest secretariat de stat nu am fost numit politic. (…)

Este cea mai urâtă pagină a Partidului Liberal din ultimii 31 de ani, pentru că se interpretează ceea ce am vrut noi să spunem, să cerem”, a susţinut Octav Bjoza.

El a adăugat că AFDPR nu contestă Holocaustul, iar, în opinia sa, singurul aspect ce poate fi discutat ţine de „dimensiunile sale”.

„Nu văd ce deranjează în treaba aceasta. Sub nicio formă nu voi accepta ca în ţara asta să fie conflicte interetnice. (…) Holocaustul nu trebuie acceptat, indiferent că au murit 10 persoane, 100 sau mii. El a existat fără dubii”, a spus Octav Bjoza.

Prin comunicatul din 12 martie, AFDPR a vrut să transmită că ar trebui ca toţi copiii foştilor deţinuţi politici să primească o indemnizaţie, a explicat el.

„Ce vină puteau să aibă copiii fasciştilor, naziştilor, legionarilor, evreilor, comuniştilor, românilor? Ce vină puteau să aibă copilaşii rămaşi acasă pentru faptele comise de părinţi? Aşa vedem noi problema”, a spus Bjoza.

Decizia lui Cîțu a generat mai multe reacții:

Precizări ale Fundației ”Ion Gavrilă Ogoranu”: Am luat cunoștință cu stupefacție de decizie

Suntem încredințați că întreaga lume românească trăiește în aceste momente aceleași sentimente de indignare și frustrare în fața acestei samavolnicii de care nu a fost capabilă nici o altă guvernare anterioară.

Fărădelegea este cu atât mai mare cu cât România este o țară în care represiunea comunistă a fost una dintre cele mai dure, afectând sute de mii de persoane, iar consecințele ei au fost resimțite de milioane de oameni, membrii familiilor victimelor acestei represiuni.

În condițiile în care România se află pe ultimul loc în ceea ce privește reparațiile morale acordate acestor victime și urmașilor lor, iar participanții direcți la lupta de rezistență aproape că au dispărut din punct de vedere biologic, prezența domnului Octav Bjoza în Guvernul României constituia nu doar o necesitate de reprezentare a unui grup social, ci mai ales un reper moral.

Nu greșim dacă spunem că, printre figurile șterse ale atâtor guvernări caracterizate prin corupție și incompetență, Octav Bjoza a reprezentat singura figură emblematică și purtătoare de substanță morală. (…)

Se pare că integritatea domnului Bjoza, care niciodată nu a tăcut în fața nedreptăților și a criticat de fiecare dată inclusiv măsurile incorecte ale guvernelor din care făcea parte, nu a plăcut niciodată.

Dar nimeni până la acest guvern nu a îndrăznit să se atingă de reprezentantul foștilor deținuți politici din executivul României.

Este limpede că avem de-a face cu o decizie de ordin represiv, o sancțiune pentru modul în care domnul Octav Bjoza a ridicat glasul împotriva măsurilor de discriminare pe criterii politice a memoriei luptătorilor anticomuniști și drepturilor copiilor acestora, împotriva confiscării IICCMER, epurării istoricilor de prestigiu ai acestuia și deturnării sale de la rostul inițial: investigarea onestă a crimelor comunismului.

Dar și criticării modului impertinent în care anumiți deputați înțeleg să perpetueze către noile generații măsurile persecutorii adoptate împotriva luptătorilor în Rezistență.

Citește și: DOCUMENTAR Alba24: Ion Gavrilă Ogoranu din Galtiu, ”fantoma” vânată de securitate timp de 29 de ani. Portret de erou

Nu știm dacă guvernul PNL-USR-PLUS realizează că prin decizia de ieri, de destituire a domnului Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat, comite nu doar un uriaș abuz moral, ci aduce o gravă ofensă comunității foștilor deținuți politici, a luptătorilor anticomuniști și urmașilor acestora.

O măsură de natură a redeschide în societatea românească răni care ar fi trebuit vindecate printr-un proces de reconciliere națională.

Ceea ce știm cu certitudine este faptul că ne vedem, din nou, aruncați din raportul de drept, de reprezentare în cadrul instituțiilor statului român, într-o poziție care ne amintește tot mai mult de aceea în care au fost ținuți zeci de ani părinții și bunicii noștri.

Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, Președinte: Coriolan Grigore Baciu, Secretar: Florin Dobrescu

Alte reacții

Decizia a stârnit reacții puternice în România.

Gheorghe Petrov

Cercetătorul care a avut un rol deosebit de important în investigarea unor atrocități comise de Securitate pe teritoriul județului Alba:

Demiterea intempestivă, nedemnă și nedreaptă, a fostului deținut politic OCTAV BJOZA din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, prin iscălitura păstorului pus în fruntea Guvernului Țării, cu aprobare primită de la Împărăție și bazată pe „recomandările” impuse de anumite persoane care nu au nimic în comun cu ceea ce-i românesc, reprezintă o batjocură și ofensă la adresa tuturor celor care s-au jertfit, au suferit și au luptat împotriva terorii bolșevice, precum și a urmașilor acestora.

Citește și: Cercetătorul Gheorghe Petrov, care a expus atrocitățile comise de Securitate în județul Alba, îndepărtat de la IICCMER

Prin această măsură absurdă memoria martirilor neamului românesc a fost terfelită, iar făptuitorii nu au făcut decât să-și atragă disprețul public și anatema istoriei.

Marius Oprea:

”Faptul că Octav Bjoza, om care a suferit în închisorile comuniste din tinereţe, că a fost în mai multe rînduri deportat, că este cel care conduce, din 2009, prin voinţa testamentară a lui Constantin Ticu Dumitrescu asociaţia care-i grupează pe foştii deţinuţi politic şi pe deportaţi, nu a mai contat. El a fost ”jertfit” pe altarul unor ”înalte interese de partid şi de stat”.

Care ar fi acestea, e lesne de priceput: Octav Bjoza s-a împotrivit din răsputeri modificărilor aduse legii prin care se oferă compensaţii deţinuţilor politici şi urmaşilor acestora, obiectînd faţă de faptul că, la sugestia a trei deputaţi ai minorităţilor naţionale, în frunte cu Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, au fost anulate drepturile cuvenite celor care au fost ”etichetaţi” de Securitate drept legionari.

Decretul de demitere, semnat de Florin Cîţu, dă dreptate practic foştilor torţionari ai Securităţii, ale căror anchete au fost cauţionate de modificările aduse legii.

Decizia de eliberare din funcţie a fost publicat deja în Monitorul Oficial, ”noaptea ca hoţii”, după cum acuzau chiar partidele din arcul guvernamental că proceda PSD-ul lui Dragnea.

Florin Roman, deputat PNL de Alba: Iertare, domnule Bjoza!

Octavian Bjoza nu este doar numele președintelui foștilor deținuți politici, ci unul dintre ultimii eroi în viață ai neamului românesc.

Un adevărat “Memorial al durerii” în carne și oase.

Un om căruia regimul comunist nu i-a îndoit nici coloana vertebrală, nici convingerile

Schimbarea domniei sale este o eroare. Văd că mulți arată cu degetul spre Florin Cîţu.

Cei care au luat această decizie sunt, ca de obicei, în spatele cortinei. Ei iau decizii politice și le înmânează, în plic, premierului.

Știu din câteva discuții cu domnul Bjoza că nu era tocmai confortabil cu acest post, mai ales după ce partea de revoluționari a rămas fără șef. Dar nu-și putea abandona puținii colegi, care mai trăiesc, de suferința din temnițele comuniste!

Parca suntem blestemați să nu ne prețuim adevăratele valori morale, decât după ce nu le mai avem.

În cazul domnului Bjoza mai e încă timp pentru cei care au negociat “sinecura” unui erou să revină asupra deciziei.

Iertare, domnule Bjoza!

Lucia Hossu-Longin, realizatorea seriei ”Memorialul durerii”

Cred că e situație unică în Europa de Est, să fie demis dintr-o demnitate guvernamentală președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic.

Un luptător anticomunist, care și-a trăit tinerețea prin cele mai grele închisori și lagăre din gulagul românesc și a cărui prezență în Cabinetul Florin Cîțu era un titlu de noblețe pentru echipa prim-ministrului.

Despre ce vorbim? Octav Bjoza nu a negat Holocaustul și nu i-a pus în discuție dimensiunile. Eu, care l-am auzit adesea vorbind în public, știu că a respectat și respectă suferința evreilor.

A cerut doar ca legea 232/2020 să aducă unele reparații materiale copiilor foștilor deținuți politic, care au avut imens de suferit în anii comunismului.

România a avut cea mai consistentă rezistență anticomunistă din Est, mii de luptători care au murit, pentru libertate, în munți sau la zidul din Valea Piersicilor.

Îi facem acum fasciști și legionari, așa cum i-au etichetat, în mod fals, Tribunalele Poporului, după ce ne-am mândrit cu jertfa lor?

Ce-ar însemna, astăzi, ca urmașii marilor torționari să fie urmăriți și să plătească pentru crimele părinților și bunicilor lor?

Suntem o țară creștină, care n-a aplicat vendeta, așa încât, copiii și nepoții capilor Securității din perioada neagră a României sunt astăzi prosperi oameni de afaceri și beneficiari ai unui statut social de elită. Uneori, acești copii și nepoți ajung și în Parlament.

Vorbind de responsabilii reeducării de la Pitești, anume de Alexandru Nicolschi, Mișu Dulgheru și Tudor Sepeanu, Octav Bjoza n-a atacat comunitatea evreiască, pentru că, așa cum știm, fenomenul criminal dictat de Stalin și de agenții NKVD, organizat de PCR, n-a avut o fundamentare etnică.

Și din rândul evreilor, și din partea românilor, s-au angajat, în acest experiment monstruos, oameni fără milă și fără Dumnezeu.

În sfârșit, opiniile domnului Bjoza nu pot fi sancționate, gândindu-ne, în primul rând, că oamenii care au suferit au cuvinte mai tari, mai aspre, încărcate de durerea amintirii, iar asta îi face să judece faptele cu alte unități de măsură. Așa era Ticu Dumitrescu, așa este și Octav Bjoza, după 30 de ani nu ne-am obișnuit cu ei?

Decizia Premierului m-a șocat. Domnia sa n-a demis oameni care au făcut mult rău acestei țări și acum, în mod rușinos, ”la comandă”, este dat afară omul care onora, prin prezență, Guvernul României.

Îi cer domnului Cîțu să revină asupra deciziei, pentru că avem în față un tablou apocaliptic al unui guvern în care orice logică pare să fi fost abolită și cel mai curat om din această echipă de conducere, omul simbol, este îndepărtat.

Decizia aceasta face România de rușine. Opriți-o, domnule Prim-ministru, până când nu va întuneca, definitiv, mandatul dumneavoastră!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate