Eveniment
Recalcularea și majorarea pensiilor NU se finalizează anul acesta. Când ar putea fi noul termen și ce spune șeful CNP
Recalcularea pensiilor nu va fi finalizată nici în acest an, pentru toți pensionarii, în ciuda promisiunilor Guvernului.
Şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că operațiunea va dura până în 2024.
Citește și Noul algoritm pentru creşterea pensiilor. Cele trei formule de calcul anunțate de ministrul Finanțelor pentru recalcularea pensiei
Recalcuarea pensiilor și, implicit, creșterea lor se amână cel mai probabil până în a doua jumătate a anului 2024. Noua formulă de calcul se va baza pe Legea 127/2019.
Din 2023, pensiile ar fi trebuit calculate după o nouă formulă. Concret, pensiile trebuie recalculate în baza creșterii punctului de pensie de la 1 ianuarie 2023 la noua valoare de 1.785 de lei, de la 1.586.
Doar că, dacă nu calculează, Guvernul nici nu plătește.
Declarațiile șefului Casei Naționale de Pensii:
„În mod normal ar trebuie să avem parte de amândouă, şi de indexare, şi de recalcularea pensiilor până anul viitor. Sunt lucruri diferite care apar în lege.
Vorbim de indexare care va respecta inflația. Iar recalcularea va fi folosită pentru a recalcula pe baza noii formulate de calcul a pensiilor.
Recalcularea este precedată de procesul de evaluare a tuturor dosarelor în plată, ceea ce se face în prezent în casele teritoriale de pensii.
Acest proces este pe final, deja suntem la 90% din numărul dosarelor evaluate şi speram ca în perioada următoare să finalizăm acest proces de evaluare care este cel mai greu.
Fiecare dosar este luat din arhivă, verificat și digitalizat, adică trecut într-un sistem informatic de ultimă generaţie.
După ce finalizăm acest proces vom trece la recalcularea pensiilor după noua formulă de calcul din noua lege a pensiilor.
Noi trebuie să terminăm acest proces în anul 2023, pentru că apoi va trebui să intrăm în vigoare cu noua lege a pensiilor, iar acest proces de digitalizare şi evaluare va trebui să fie finalizat anul acesta” a spus Baciu la Antena 3.
Cum se face recalcularea pensiilor
Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează prin adăugarea stagiilor de cotizare care nu au fost valorificate la stabilirea pensiei, prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare sau în situația în care se depun documente suplimentare care să influențeze cuantumul drepturilor de pensie, potrivit stirileprotv.ro.
Din 2023, pensiile vor fi calculate după o nouă formulă. Vor fi recalculate în baza ideii că valoarea punctului de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2023 la 1.785 de lei, de la 1.586.
Noua formulă de calcul se va face pe baza Legii 127/2019, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. Toți românii vor avea pensia recalculată anul acesta.
Valoarea punctului de referință (VPR) este 72 (punctul de pensie împărţit la 25 de stagiu de cotizare). În cazul în care punctul de pensie va creşte în 2024 la 1.875 de lei, VPR va ajunge la 75, potrivit sursei citate.
Ministrul a mai spus că după adoptarea noii legi a pensiilor se poate începe recalcularea tuturor celor 5 milioane de pensii din România.
Documente necesare
Persoanele care vor recalcularea pensiei vor depune o cerere și câteva acte, la Casa de pensii. Trebuie să aibă stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni.
- Cerere
- Cupon de pensie
- Carnet de muncă (original/copie), cu perioada solicitată
- Carte/buletin identitate (original/copie)
Acestea vor fi transmise prin e-mail, cu menționarea unui număr de telefon de contact.
Deocamdată, se face evaluarea dosarelor.
”Sperăm ca până la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie să finalizăm acest proces de evaluare, care este foarte important”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, pe 24 aprilie.
Situații în care se poate cere recalcularea pensiei
Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:
– prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia
– prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare
– în situația în care se depun documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.
Pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
duminică, 08.10.2023 at 21:05
Ca pe vremea lui Dragnea, facem, dar nu acum. Şi astea intră la capitolul mari realizări. 31 % !