Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Recomandări pentru turiştii care aleg destinaţii montane. Ce nu trebuie să lipsească din rucsacul de munte

Publicat

jandarmi montaniStaţiunile montane sunt preferate de majoritatea turiştilor, în această perioadă. Chiar dacă “iarna adevărată” se lasă încă aşteptată, în ceea ce priveşte stratul de zăpadă, nu trebuie uitate regulile de respectat pentru o vacanţă în siguranţă.

Cele mai întâlnite cauze pentru incidente în zonele montane sunt lipsa echipamentului adecvat sau aventurarea pe trasee închise în această perioadă. Astfel, turiștilor care merg pe munte li se recomandă să se informeze cu privire la itinerariu, prognoza meteo, condițiile climatice locale, starea de funcționare a mijloacelor de transport pe cablu, acolo unde acestea există. Trebuie să aibă echipament adecvat anotimpului. Din rucsac nu trebuie să lipsească lanterna, cuțitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.

Înainte de a urca pe munte, trebuie să informeze jandarmii montani, salvamontiștii sau cabanierul ce traseu au ales și să se înscrie în registrul de trafic.

munte zapada De asemenea, se recomandă alegerea unui traseu în funcție de pregătirea fizică, tehnică și psihică a celui mai slab din grup, folosirea rutelor marcate și, în caz de vreme rea, deplasarea în grup compact.

Consumul de băuturi alcoolice diminuează capacitatea de efort.

Situațiile de dificultate sau de risc pot fi semnalate la 112, specificând, pe cât posibil, datele de identificare ale persoanei care anunță, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate, când s-a produs accidentul.

În perioada 2012-2015, peste 3.500 de persoane au fost salvate din situații de risc, în urma a peste 2.000 de misiuni ale jandarmilor montani, transmit oamenii legii, într-un comunicat.

Peste 45.000 de persoane aflate în stațiunile montane au primit sprijin din partea jandarmilor montani, acestea fiind informate și îndrumate cu privire la obiectivele turistice, pericolele la care se pot expune, starea pârtiilor de schi, gradul de dificultate a traseelor, a zonelor predispuse producerii avalanșelor, echiparea necesară pentru parcurgerea unor trasee.

În prezent, aproximativ 650 de jandarmi își desfășoară activitatea în cadrul structurilor montane, iar la nivelul Jandarmeriei Române funcționează 73 de posturi montane și 13 posturi balneare, aflate în zonele muntoase de pe raza a 21 de județe.

Principalele misiuni ale jandarmilor montani se referă la menținerea ordinii publice în stațiunile și pe traseele montane, precum și desfășurarea de misiuni în colaborare cu alte instituții (Salvamont, Garda de Mediu, Poliția, direcțiile silvice, administrațiile locale, administrațiile ariilor protejate etc).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax