Connect with us
Advertisement

Actualitate

Reguli noi pentru firme, adoptate de Parlament. Cod suplimentar de identificare, condiţii pentru dizolvarea societăţilor şi informaţii gratuite

Publicat

IMM Reguli noi pentru firme au fost adoptate de Parlament, în cadrul unui proiect de lege pentru completarea reglementărilor privind înregistrarea la registrul comerţului şi a altor prevederi.

Registrul central al comerţului (ce apaţine ONRC) şi registrele comertului ţinute de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale vor fi incluse într-un sistem european de interconectare cu datele din statele membre ale Uniunii Europene. Pentru a putea fi identificate în acest sisten european, persoanele juridice şi cele fizice înregistrate la registrul comerţui ar urma să primească un nou cod de indentificare – identificatorul unic la nivel european (EUID).

Acesta care include elementul de identificare al României, elementul de identificare al registrului naţional, numarul persoanei din registrul respectiv şi, dacă este necesar, alte elemente pentru a evita erorile de identificare, potrivit proiectului de lege.

Acesta se alătură codurilor existente: numarul de ordine din registrul comerţului şi codul unic de înregistrare fiscală.

Dacă legea va fi promulgată, aceste prevederi s-ar aplica din 7 iulie 2017.

De asemenea, se mai precizează în actul normativ că anumite informaţii înregistrate în registrul comertului ar putea fi disponibile gratuit, prin sistemul de interconectare a registrelor comerţului, pe pagina de internet a ONRC şi pe portalul de servicii online al acestuia:

– denumirea şi forma juridică a persoanei înregistrate în registrul comerţului;

– sediul social/profesional al persoanei înregistrate în registrul comerţului şi statul membru în care este înmatriculată;

– numărul de ordine din registrul comerţului al persoanei înmatriculate/ înregistrate, – identificatorul unic la nivel european EUID şi codul unic de înregistrare fiscală;

– starea firmei.

Alte reglementări se referă la situaţiile în care o firmă poate fi dizolvată.

Dacă nu-şi depune situaţiile financiare anuale (termenul limită pentru acest an este 2 iunie) şi, după caz, situaţiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile la unităţile teritoriale ale Ministerului Finantelor, în termenul prevăzut de lege, dacă perioada de întârziere depăşeşte 60 de zile lucăatoare, atunci tribunalul ar putea pronunta dizolvarea firmei respective, la cererea oricarei persoane interesate, precum si a Registrului Comertului.

Dizolvarea ar putea fi pronunţată şi dacă actionarii/asociatii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut ori resedinta cunoscuta, dacă nu mai sunt indeplinite conditiile referitoare la sediul social, dacă activitatea societatii a încetat sau nu a fost reluată după perioada de inactivitate temporara (maximum trei ani).

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement