Eveniment
Rețete pentru preparatele tradiționale de Crăciun: Sarmale, salată de boeuf și cozonac pentru o masă autentică românească
Rețete pentru preparatele tradiționale de Crăciun. Pe lângă platourile tradiționale de Crăciun, care sunt pline de caltaboș, cârnați, jumeri, slănină, brânză, mezeluri și multe alte bunătăți, românii pregătesc și câteva feluri de mâncare principale, care nu lipsesc niciodată de pe mesele de sărbătoare.
Printre cele mai populare rețete tradiționale de Crăciun se numără sarmalele, salata boeuf, friptura de porc cu garnitură, ciorba ardelenească de porc și faimosul cozonac.
Mai jos, veți găsi rețetele pentru aceste preparate tradiționale.
Rețete pentru preparatele tradiționale de Crăciun: sarmale
Ingrediente:
- 1 kg carne de porc împănată
- 50 g orez
- 2 cepe
- 1 morcov
- ½ țelină mică
- 1, 2 verze murate
- 1 ceașcă suc de roșii
- sare, piper, boia
- 1 frunză dafin
- 1, 2 crenguțe cimbru
- 2, 3 linguri ulei
- 100 g kaizer
Mod de preparare:
Se clătesc frunzele de varză murată cu apă rece. Ceapa, morcovul și țelina se toacă mărunt și se călesc în ulei până se înmoaie, apoi se lasă la răcit. Carnea se toacă și se pune într-un bol mare, apoi se adaugă orezul spălat, legumele călite, verdeața, sarea, piperul și boiaua.
Se amestecă bine. Fiecare foaie de varză se umple cu câte o lingură din compoziție și se împăturește. Într-o oală, se pune varză mărunțită pe fund, se adaugă sarmalele în straturi și pe alocuri se poate completa cu fâșii de kaizer.
Se acoperă cu varză mărunțită, se toarnă sucul de roșii și eventual se adaugă și apă. Se fierb la foc mic 1-2 ore și se servesc cu mămăligă, ardei iute și smântână.
Salata de boeuf
Ingrediente:
- 500 g carne de vită
- 1 conservă mică mazăre fiartă
- 6 cartofi
- 5 morcovi
- 1 bucată albitură
- 1 ţelină mică
- 1 castron castraveţi muraţi
- 1 castron gogoşari în oţet
- sare, piper
- 1, 2 linguri muştar
- 2 ouă
- 300 ml ulei
- ½ lămâie
Mod de preparare:
Se pregătește maioneza dintr-un gălbenuș fiert, unul crud, ulei, muștar și jumătate de lămâie. Carnea de vită se fierbe într-o oală de inox, iar zeama se păstrează și poate fi mai apoi folosită pentru supă sau alte preparate.
Cartofii și morcovii se fierb separat. După ce s-au fiert și răcit, legumele se taie cuburi. Castraveții și gogoșarii se mărunțesc și se storc bine. Într-un castron, se amestecă toate ingredientele și se adaugă maioneza.
Se omogenizează, iar apoi se ornează cu maioneză, felii de gogoșar și castraveți, apoi se pune la rece. Se servește a doua zi.
Friptură de porc
Ingrediente:
- 1 kg pulpă de porc
- 1 kilogram cartofi
- 1 ceapă
- un cub condimente supă de vită
- 2 linguri ulei
- 2 linguri oregano
- 2 lingurițe sare
- 2 lingurițe piper
- 3 căni de apă
Mod de preparare:
Se adaugă apa și cubul de supă de vită într-un recipient adânc și se amestecă până se dizolvă. Pulpa de porc se condimentează cu sare, piper și oregano, apoi se pune la marinat pentru o oră și se amestecă din când în când. Dacă aveți mai mult timp, o puteți lăsa la marinat peste noapte.
Ceapa se taie mărunt și se pune într-o tavă. Pulpa de porc se scoate de la marinat și se pune pe mijlocul tăvii. Cartofii curățați și tăiați se adaugă în tavă, alături de pulpă, și se condimentează cu sare, piper și oregano.
Se stropește cu ulei și se adaugă peste amestecul în care s-a marinat carnea. Cuptorul se preîncălzește la 180°C și friptura se lasă acolo 90 de minute. După coacere, se lasă friptura să se odihnească 10 minute înainte de a o tăia. Se poate servi cu salată de varză.
Ciorba ardelenească de porc
Ingrediente:
- 500 gr carne porc (pulpa sau piept de porc daca o doriti mai grasa)
- 70 gr orez
- 1 morcov mare
- 1 ceapa mare
- 1 bucata telina
- 1 bucata pastarnac
- 1 radacina mica patrunjel
- 1 /2 ardei gras
- 200 ml smantana
- 1 lingura rasa faina
- 1 lingura buna de tarhon tocat
- 1/4 legatura patrunjel
- sucul de la 1/2 lamaie (sau otet)
- 2 linguri ulei
- sare, piper
Mod de preparare
Carnea de porc se taie cubulețe și se pune la fiert în 2 l de apă rece, la foc mediu, pentru 45 de minute. În primele 15 minute, se spumează supa. În ulei încins, se călesc ceapa, morcovul, țelina, pătrunjelul, păstârnacul și ardeiul tăiat cubulețe, timp de 10 minute, la foc mic.
Se pun apoi zarzavaturile în supă, se adaugă piper, 1 linguriță de sare și se fierbe 15-20 minute. Se dă focul mai mic. În paralel, orezul se fierbe separat și se scurge. Smântâna se freacă cu făina și se dizolvă cu 5 polonice de supă fierbinte.
Se adaugă smântâna în supă în timp ce se amestescă continuu. Se pune tarhonul tocat și suc de lămâie (sau oțet de tarhon) după gust și se mai lasă 10 minute pe foc mic.
Se adaugă orezul și pătrunjelul tocat și se stinge focul.
Rețete pentru preparatele tradiționale de Crăciun: cozonac
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg de făină de grâu albă
- 50 g drojdie proaspătă
- 6 gălbenușuri
- un praf de sare
- 270 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- zeama de la o lămâie
- 550 ml lapte călduț
- 80 g unt topit
- 60 ml ulei de floarea soarelui
Ingrediente pentru umplutură:
- 6 albușuri
- un praf de sare
- 12 linguri de zahăr
- 3 linguri de cacao
- 600g nucă măcinată
- 100g portocală confiată
- 30/40ml ulei de floarea soarelui
Mod de preparare
Într-un bol, se dizolvă drojdia proaspătă cu o lingură de zahăr, o lingură de făină și 50 ml de lapte călduț și se lasă să activeze câteva minute. Se ia apoi 1 kg de făină care se bate cu cele 6 gălbenușuri și un praf de sare.
Se adaugă drojdia activată, 250 g de zahăr, gălbenușurile bătute, zahărul vanilat, zeama de lămâie și 500 ml de lapte călduț care se amestecă treptat. Începe apoi frământarea și se adăugă 80 g de unt topit foarte fierbinte.
Aluatul se așează pe masă, se adaugă 60 ml de ulei și se frământă timp de 15 minute. Se lasă la dospit 2 ore.
Pentru umplutură, se bat albușurile cu sare și 12 linguri de zahăr, se pun 3 linguri de cacao, 600 g de nucă măcinată și 100 g de portocală confiată și se amestecă bine.
După ce aluatul a dospit, se împarte în 4 părți egale. Se întinde fiecare parte într-un dreptunghi, se adaugă umplutura și se rulează fiecare aluat. Se împletesc câte două rulouri până iau forma unui cozonac. Se lasă la dospit încă o oră, apoi se ung cu gălbenuș bătut cu sare.
Cuptorul se preîncălzește la 180°C și cozonacii se coc timp de 50 de minute, până devin aurii și pufoși.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News