Actualitate
Rezultatele controalelor Antifraudă până în aprilie: Peste 40 de milioane de euro – amenzi şi bunuri confiscate şi 750 de firme închise
În urma controalelor pentru prevenirea evaziunii fiscale, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a dispus, de la începutul anului, sancţiuni de 46 milioane de euro. Suma reprezintă amenzi, bunuri confiscate şi venituri ilicite. Peste 750 de firme s-au ales cu activitatea suspendată. În total, inspectorii au constatat prejudicii la bugetul statului de aproape 100 de milioane de euro. Controalele „echipelor de comando” de la Antifraudă s-au desfăşurat şi în judeţul Alba.
Potrivit DGAF, pentru prevenirea evaziunii fiscale inspectorii antifraudă fiscală au verificat 12.690 firme şi au constatat 11.808 încălcări ale prevederilor legale financiar-contabile.
Pentru aceste abateri au fost dispuse sancţiuni în valoare totală de 211,4 milioane lei, echivalentul a circa 46 milioane euro, reprezentând amenzi contravenţionale, confiscări de bunuri şi venituri ilicite, şi suspendarea activităţii comerciale a 758 societăţi.
Citeşte şi Tot ce trebuie să conțină procesele verbale întocmite de inspectorii antifraudă. Reguli generale explicate de un avocat
Au identificat prejudicii cauzate bugetului statului în valoare totală de peste 446 milioane lei, echivalentul a circa 99,1 milioane euro, în primele patru luni de activitate.
De la începutul anului 2014 şi până în prezent, inspectorii antifraudă fiscală au investigat lanţuri tranzacţionale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi au cuantificat prejudicii cauzate bugetului statului în valoare totală de peste 446 milioane lei, echivalentul a circa 99,1 milioane euro.
Pentru asigurarea recuperării prejudiciilor aferente cazurilor investigate au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale identificate în valoare totală de 367 milioane lei, echivalentul a circa 81,5 milioane euro.
Controalele din Alba
Încă de acum trei luni, zeci de comercianți din Alba care au mici afaceri locale de „supraviețuire” au sesizat declanșarea unei adevărate acțiuni de „comando” ale inspectorilor de la Antifraudă. Oficialii “Finanţelor” nu au dat vreo explicaţie la acea perioadă, iar, chiar dacă verificările erau necesare, modul în care acestea s-au desfăşurat a atras reacţii, mai ales din partea micilor comercianţi, care au considerat unele dintre aceste acţiuni drept abuzive şi exemple de „exces de zel”. Unii dintre cei supuşi controalelor au relatat, sub protecţia anonimatului, că, în anumite cazuri, clienții au fost scoși afară din magazine şi au fost puse lacăte puse pe uși, la începutul acţiunii. De asemenea, amenzi usturătoare ar fi fost date pentru nereguli care, la prima vedere, nu au nimic în comun cu evaziunea fiscală, spre exemplu lipsa ecusonului pentru angajaţi.
Citeşte şi Un „comando” de la „Antifraudă” Sibiu răscolește Alba în căutarea evaziunii. Micii comercianți controlați „la sânge”. Amenzile, absurde
Reamintim că Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a fost înfiinţată anul trecut, în cadrul ANAF. Scopul acesteia este destructurarea lanţurilor tranzacţionale constituite pentru prejudicierea bugetului statului, stabilirea implicaţiilor fiscale ale acestor operaţiuni şi asigurarea recuperării prejudiciilor cauzate.
DGAF a devenit operaţională în luna decembrie 2013, având 891 de angajaţi, dintre care 172 inspectori antifraudă au fost detaşaţi la Parchetul General.
sursă: mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News