Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Rimetea, destinația turistică a anului 2024. A primit locul întâi între „Destinațiile FIJET România”

Publicat

Rimetea, destinația turistică a anului 2024. Membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România au ales comuna Rimetea din județul Alba drept destinația anului 2024 în România, pe primul loc, în proiectul intitulat „Destinațiile FIJET România”, ajuns la cea de-a doua ediție.

Clubul Presei de Turism – FIJET România a demarat, pentru al doilea an consecutiv, o acțiune de identificare a zece destinații deosebite din România.

Rimetea, destinația turistică a anului 2024

Jurnaliștii și-au motivat decizia de a acorda titlul de destinația turistică a anului, comunei Rimetea din Alba.

 Grig Bute, jurnalist de turism Cațavencii și Ora de Turism (otur.ro):

Pentru că fostul burg atestat documentar la 1257, unde s-au contopit două etnii (sași și secui) și două bresle (mineri și fierari) care trăiau din scormonitul Apusenilor după minereu de fier și bătutul cu barosul în metalul încins, deține, mult înaintea Reșiței sau Hunedoarei, titlul de prim centru siderurgic medieval al Transilvaniei și principal fabricant de unelte/utilaje agricole al regiunii, până la decăderea mineritului prin epuizarea zăcămintelor din secolul al XIX-lea.

Pentru că în Rimetea există cea mai veche moară de apă încă funcțională din Apuseni (1752), cea mai veche casă precis databilă din spațiul carpatin (1668) și, mai ales, un proiect de restaurare și conservare cu reguli stricte.

Pentru că satul ardelean în care, vara, soarele răsare de două ori (o dată prin rîpa masivului Piatra Secuiului, a doua oară de după creastă) a primit, în 1999, ca recunoaștere a esteticii sale deosebite, primul și singurul premiu Europa Nostra acordat unei localități rurale românești de către Comisia Europeană pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic.

Pentru că oamenii din Rimetea au început să trăiască (bine) din turism. E lesne vizibil, după magazinele cu suveniruri, multitudinea de bufete rustice cu cîteva bănci și scaune în față și cele 20-30 de pensiuni de două și trei margarete.

Liliana Boioglu, jurnalist economic și de turism BizPLUS / GoNEXT

Pe mine zona m-a cucerit. Este un loc în care timpul pare că încremenește, locul ideal unde turistul se poate conecta cu tradițiile și istoria.

Rimetea a fost un bogat centru minier și meșteșugăresc, iar Muzeul Etnografic din sat reconstituie o bună parte din istorie.

Prelucrarea fierului, pictura pe mobilă și ornamentele complexe și viu colorate ale portului popular local cu multe influențe străine sunt la loc de cinste în acest muzeu situat în clădirea Primăriei.

Arhitectura caselor din Rimetea este unitară, excelent conservată de-a lungul anilor. Casele albe cu obloane verzi și flori la ferestre valorifică patrimoniul cultural local.

Cea mai veche casă de la Rimetea datează din 1668

Aici am mai vizitat și Moara de apă care poate fi comparată cu un adevărat muzeu. A fost construită în 1752 și este găzduită de un localnic cu o pasiune pentru obiecte vechi.

E ca o incursiune în timp: ustensile de morărit și alte utilaje folosite pe vremuri îi așteaptă încă acolo atât pe turiști cât și pe băștinașii zonei care le mai folosesc ocazional.

De la Piatra Secuiului turistul are parte de o panoramă superbă asupra localității, dar Rimetea se poate admira și din Cetatea Trascăului, situată în satul vecin Colțești.

O oprire la Conacul Secuiesc din apropiere e binemeritată la final de zi. În apropiere de Rimetea se află mai multe destinații care merită vizitate. cetatea Colțești, Castelul de la Cetatea de Baltă, Castelul de la Sâncrai și Cetatea Alba Carolina de la Alba Iulia. Sunt nenumărate locuri de cazare la Alba Iulia sau pe traseul spre Rimetea,

Rimetea, una dintre cele mai frumoase comune din România

Pe lângă arhitectura și peisajele extraordinare, Rimetea are și tradiții care s-au păstrat de-a lungul generațiilor.

Fărșangul de la Rimetea va avea loc în zilele de 1 și 2 martie. Evenimentul este organizat de către Primăria comunei Rimetea, Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Consiliul Județean Alba.

Vezi și VIDEO: Comuna din România care se întreține 100 % din turism se află în Alba. Este în top 10 cele mai frumoase din țară

Rimetea este considerată una dintre cele mai frumoase comune din România de publicația DW.

Localitatea se află la 24 de kilometri de Aiud și la 7 kilometri de Buru, la poalele vârfului Piatra Secuiului. Rimetea este la 54 de kilometri de Alba Iulia, locul unde se află cea mai mare cetate vauban din România.

Este locul unde populatia, majoritatea maghiară, păstrează cel mai bine tradiţiile. Puțini ştiu că Rimetea a fost, pe vremuri, un renumit oraș, cu peste 2.000 de locuitori.

În anul 1999, localitatea a fost distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene iar în anul 2000, Oficiul Național al Monumentelor Istorice a desemnat Rimetea zonă arhitecturală și urbană protejată. Rimetea a fost nominalizată în 1999 pentru a intra în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax