Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rodica Andronescu, PDL Alba: Disponibilizaţii de la RMGC ar putea fi ajutaţi printr-un proiect ce ar trebui făcut de AJOFM

Publicat

Soluţia pentru ei aproape 400 de angajaţi la Roşia Montană Gold Corporation care-şi pierd locurile de muncă după ce compania îşi restrânge activitatea ar putea fi un proiect din Fondul european de ajustare la globarizare (FEG), care ar trebui să fie iniţiat de AJOFM Alba, pentru măsuri de sprijin în cazul concedierilor masive. Este opinia preşedintelui Organizaţiei de Femei PDL Alba, Rodica Andronescu, expusă în conferinţa de presă de vineri.

“România, ca stat membru al UE dispune, printre altele, de un fond european nerambursabil care intervine în condiţii de criză spre a oferi sprijin unei regiuni, judeţ sau localităţi în care se produc concedieri masive . Este vorba de Fondul european de ajustare la globarizare (FEG). Judeţul Alba este pe cale să se confrunte cu o astfel de situatie: disponibilizările anunţate pentru luna aprilie de RMGC pentru 80% din angajaţii companiei de la Roşia Montană”, susţine Andronescu.

În opinia reprezentantei PDL, pentru persoanele aflate în pragul concedierii de la RMGC se poate face mai mult, adică AJOFM Alba “identifică un pachet de servicii şi completează, împreună cu ANOFM, cererea de sprijin financiar din FEG, care poate să acopere până la 60% din pachetul de măsuri active propuse pentru piaţa muncii, destinate să reintegreze rapid beneficiarii într-un loc de muncă durabil, fie în cadrul, fie în afara sectorului lor iniţial de activitate”.

Rodica Andronescu precizează că diferenţa de 40% ar putea fi acoperită din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a fost desemnată autoritate natională responsabilă pentru gestionarea asistenţei financiare nerambursabile acordate României prin FEG. În calitate de solicitant, ANOFM are printre atribuţii elaborarea cererii de contribuţie financiară nerambursabilă din FEG şi transmiterea acesteia Comisiei Europene, împreună cu alte documente şi informaţii relevante.

“Roşia Montană trebuie să beneficieze de toate serviciile de preconcediere, concediere şi postconcediere pe care serviciul public de ocupare le poate oferi”, a mai declarat preşedinta OF PDL Alba, oferind exemplul AJOFM Cluj, “care a reușit printr-un proiect cofinanțat din FEG să anuleze efectele disponibilizaților Nokia de la Jucu”.

Serviciile ce pot fi oferite prin FEG sunt de formare şi reconversie profesională individualizată, inclusiv competenţe în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi atestarea experienţei dobândite, asistenţă pentru căutarea unui loc de muncă, orientare profesională, servicii de consiliere, mentorat, asistenţă în domeniul reorientării profesionale, promovarea spiritului antreprenorial, ajutor pentru desfăşurarea de activităţi independente, demararea de afaceri şi preluarea întreprinderilor de către lucrători şi activităţi de cooperare; măsuri speciale, pe o durată limitată, cum ar fi alocaţii pentru căutarea unui loc de muncă, stimulente de creare de locuri de muncă pentru angajatori, alocaţii de mobilitate sau alocaţii de formare sau de subzistenţă (inclusiv alocaţii pentru îngrijitori); măsuri pentru a stimula în special persoanele defavorizate, persoanele în vârstă şi tinerii fără loc de muncă să rămână sau să se întoarcă pe piaţa muncii.

Citeşte şi În jur de 400 de angajați ai RMGC își vor pierde locul de muncă în luna aprilie. 1.000 de familii din Apuseni vor fi afectate de reducerea activității în companie

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. eva

    sâmbătă, 05.04.2014 at 16:11

    nu se ajungea la cresterea somajului in loc de scaderea sa daca autoritatile isi faceau treaba si decideau pana acum asupra proiectului. se tot asteapta de fooarte multi ani

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax