Eveniment
România cumpără F-35: decizie în CSAT. Ce capacități are cea mai avansată mașinărie de zbor din lume
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat marți achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35, potrivit unui comunicat publicat de administrația prezidențială după ședința CSAT care a avut loc la Palatul Cotroceni.
În cadrul ședinței „a fost analizată şi dezvoltarea aviației militare a României”, în condițiile în care „realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Ce sunt avioanele F-35
F-35 este considerat cea mai letală mașinărie de zbor din lume, oferind piloților un avantaj împotriva oricărui adversar.
F-35 este considerat esențial de către americani, pentru menținerea dominației aeriene pentru deceniile următoare.
VIDEO: Cum arată și ce face F-35, avionul pe care vrea să îl cumpere România. Este cea mai avansată mașinărie de zbor din lume
F-35C, un avion de luptă invizibil cu un singur motor și cel mai nou avion din flota Marinei SUA. Dar dacă vorbim despre motor, trebuie să menționăm că e vorba despre orice motor ci despre cel mai puternic din lume în materie de avioane.
Cu o viteză maximă de Mach 1.6 (aproape 2.000 de kilometri la oră), F-35 este un avion de luptă supersonic cu rază lungă, chiar și cu o gamă completă de arme interne și combustibil.
Poate transportat arme, în interior, în configurație ascunsă, sau, acolo unde este posibil și la vedere. În total poate duce este 8 tone de muniție totală.
Casca utilizată de piloți este una dintre cele mai avansate piese de tehnologie de pe planetă.
Informațiile de care un pilot are nevoie pentru a finaliza orice misiune – viteza aerului, direcția, altitudinea, informațiile de țintire și avertismentele – sunt proiectate pe viziera căștii, mai degrabă decât pe un afișaj heads-up tradițional.
Această abordare reduce foarte mult volumul de muncă al pilotului și crește capacitatea de răspuns.
Avionul costă, în funcție de variantă, între 80 și 108 milioane de dolari. La începutul anului, un asemenea avion s-a prabușit în Marea Chinei de Sud.
Concurentul său în materie de performanțe este F-22 Raptor.
Foto: f35.com
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News