Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

România începe vaccinarea cu a treia doză din octombrie. Șeful CNCAV a anunțat ce categorii de persoane vor avea prioritate

Publicat

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 va începe în România în octombrie, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

A treia doză va fi administrată în cazul vaccinurilor ARN mesager, respectiv Pfizer și Moderna.

În ce situații se administrează a treia doză

Valeriu Gheorghiţă a explicat cele două situații în care se administrează doza a treia de vaccin.

Persoanele imunodeprimate, respectiv cele aflate după un transplant, au afecțiuni oncologice, HIV netratat sau în stadiu avansat, etc. vor primi o doză suplimentară de vaccin. Practic, acești bolnavi au ca indicație trei doze de vaccin în prima schemă de vaccinare, în loc de 2 doze.

Această autorizație a fost deja acordată de Agenția Americană pentru Medicamente.

Apoi, este vorba despre doza de rapel, care se face la cel puțin 6 luni de la schema inițială de vaccinare și care, de asemenea, se propune pentru categoriile de persoane vulnerabile. Ulterior se vor putea vaccina și celelalte categorii de persoane, care au primit schema inițială.

„După ce vom avea recomandările necesare, vom putea organiza și în România cele două tipuri de abordare.

Repet: o doză suplimentară în cadrul schemei inițiale de vaccinare pentru persoanele imunodeprimate – și aici urmează să definim cu ajutorul comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății care sunt acele categorii de afecțiuni care au indicație de a primi trei doze de vaccin – și rapelul la cel puțin 6 luni pentru aceleași categorii de persoane, la care se include, evident, și restul populației.

Pentru luna octombrie – începutul lunii octombrie – ne propunem să demarăm și în România această etapă cu condiția să avem până la acel moment poate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Preşedintele CNCAV a menţionat că până la data de 6 septembrie au fost vaccinate 5,28 milioane de persoane cu cel puţin o doză, din care, cu schemă completă, 5,17 milioane de persoane.

Calendarul vaccinării în școli și universități

Părinții elevilor de peste 12 ani care se vor vaccina la școală pot descărca înainte formularele prin care își dau acordul pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor.

Vaccinarea începe în școli pe 13 septembrie, iar în universități pe 1 octombrie. Va dura două luni.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marți, că vaccinarea în școli se derulează timp de 2 luni atât pentru învățământul preuniversitar, cât și pentru învățământul universitar pentru doza 1. Ulterior, în oglindă, se va continua cu administrarea celei de-a doua doze.

În școli, vaccinarea începe pe 13 septembrie și se va încheia pe 15 noiembrie, iar în universități începe la 1 octombrie și se termină pe 1 decembrie.

Universitățile pot organiza mai devreme punctele de vaccinare, spune medicul Valeriu Gheorghiţă.

Unde vor fi amenajate cabinetele de vaccinare

În școli, vaccinarea se va face fie cu echipa mobilă, fie se înființează cabinete proprii, fie școlile vor fi arondate centrelor de vaccinare din apropiere.

Universitățile vor organiza cabinete de vaccinare în campusuri sau în alte spații corespunzătoare.

„Ne dorim ca până la data de 10 septembrie spațiile identificate să fie evaluate de specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, respectiv a Municipiului București pentru învățământul preuniversitar și până la sfârșitul lunii octombrie pentru învățământul universitar pentru a se demara deja activitatea de organizare a cabinetelor de vaccinare și a spațiilor în care se vor derula vaccinările cu echipe mobile”, afirmă medicul.

De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare spune că fiecare școală trebuie să stabilească repede modalitatea prin care va vaccina și programul în una sau mai multe zile pe săptămână.

Programul trebuie afișat la loc vizibil.

Copiii vor fi însoțiți la vaccinare de către aparținătorii adulți, iar vaccinările se fac doar după exprimarea consimțământului.

Formularul de exprimare a consimțământului poate să fie descărcat anterior vaccinării: „este un link care va fi pus la dispoziția tuturor, se regăsește pe platforma de vaccinare”.

În acest moment, aproape 500 de cabinete medicale școlare îndeplinesc condițiile pentru a înființa un cabinet de vaccinare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax