Connect with us
Advertisement

Eveniment

Românii afectați de daunele produse de animalele sălbatice ar putea fi despăgubiți mai repede. Proiect, la Senat

Publicat

Românii ale căror culturi agricole sunt afectate de animalele sălbatice ar putea primi mai repede contravaloarea daunelor produse, potrivit unui proiect de lege depus recent la Senat.

Mai exact, daunele din intravilan și extravilan, produse de fauna cinegetică, vor fi „suportate de către autoritatea publică centrală pentru protecția mediului sau de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare”. Autoritățile ar urma să recupereze contravaloarea despăgubirilor în termen de 6 luni, de la gestionarului faunei cinegetice de pe cuprinsul fondurilor cinegetice în cauză.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 407/2006 vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 1 iulie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PNL, proiectul propune clarificarea mecanismului de suportare a daunelor produse de fauna cinegetică în vederea creșterii capacității de reparare a acestor pagube și de diminuare a timpului de așteptare pentru persoanele prejudiciate.

În acest sens, se propune ca daunele produse de fauna cinegetică să fie suportate de către autoritatea publică centrală pentru protecția mediului sau de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare, după caz, urmând ca, în cazul pagubelor produse pe suprafața fondurilor cinegetice, și atât în extravilan, cât și în intravilan, autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare să se întoarcă împotriva gestionarului faunei cinegetice de pe cuprinsul fondului cinegetic în cauză, gestionar care se face vinovat de producerea pagubelor ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor ce îi revin.

Inițiativa propune și modificări privitoare la obligațiile gestionarului faunei cinegetice, prin intensificarea numărului de acțiuni obligatorii de îndepărtare a faunei cinegetice, atât în perioada de răsărire, cât și în perioada de recoltare a culturilor agricole, în vederea prevenirii producerii pagubelor de către speciile din fondul cinegetic cuprinse în anexa nr. 1 din Legea nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic.

„Măsurile propuse sunt justificate prin faptul că normele legale în vigoare trebuie să corespundă cadrului socio-economic actual și, pe de o parte, să favorizeze în continuare gestionarea durabilă a faunei cinegetice, urmărindu-se în egală măsură conservarea biodiversității faunei cinegetice și păstrarea echilibrului ecologic.

Pe de altă parte, este esențial ca utilizatorii culturilor agricole să beneficieze de protecția necesară, să le fie protejate eficient drepturile de natură patrimonială, să fie despagubiti dacă le sunt încălcate aceste drepturi sau dacă li se cauzează prejudicii, protejarea mai eficientă a culturilor agricole fiind un interes social cu caracter general.

Pe termen lung, inițiativa poate contribui la limitarea pierderilor financiare, a celor privind producția agricolă, sectoral agricol fiind astfel protejat, acesta reprezentând un sector economic cu impact social foarte mare”, au mai explicat inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement