Connect with us
Advertisement

Economie

Românii pot verifica online vechimea în muncă și dacă angajatorul le-a plătit contribuția la pensii. Cum se obține acces la date

Publicat

Românii pot afla acum rapid vechimea în muncă acumulată. Orice salariat din România îşi poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat.

Sub 100.000 dintre cei aproape 8 milioane de angajați din România şi-au făcut cont online pe portalul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

Vezi și Vechimea în muncă pentru pensie se cumpăra mai scump în 2023. Creșterea salariului minim a mărit și suma care trebuie plătită

Aceștia pot să afle ce stagiu de cotizare au realizat la sistemul asigurărilor sociale până acum şi să verifice dacă angajatorii pentru care au lucrat până acum le-au şi plătit, pe toată durata derulării contractului de muncă, contribuţia la pensie, reţinută din salariu- potrivit economica.net.

Românii îşi pot crea, pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, cont online, putând afla astfel dacă angajatorii pentru care au lucrat le-au virat contribuția la sistemul public de pensii.

Vezi și Adeverința de vechime în muncă: ce trebuie să conțină. Ce faci dacă angajatorul nu o poate elibera sau dacă firma a fost radiată

Contul creat pe site-ul Casei de Pensii dă posibilitatea verificării acestor date  în timp real și numele angajatorilor care au virat, până la data accesării contului, contribuţia de asigurări sociale (CAS), precum şi venitul brut la care au plătit CAS, dar și informații referitoare la viramentele la Pilonul II de pensii.

Cont online la Casa de Pensii: Cum se completează formularul

  • Printre informaţiile pe care trebuie completate în formularul amintit se numără numele, prenumele, adresa de email, tipul, seria, numărul actului de identitate.
  • Trebuie, de asemenea, selectate judeţul şi localitatea de domiciliu, specificate în actul de identitate (chiar dacă locuiţi, de fapt, în alt oraş).
  • Introduceţi textul de validare (codul captcha) publicat în imaginea aflată sub formular, apoi apăsaţi butonul „finalizează şi transmite formular”.

Cont online la Casa de Pensii: Confirmarea înregistrării

  • Veți primi un email în care atașat se găsește formularul în format PDF.
  • Următorul pas este tipărirea formularului completat online, pe care apoi trebuie semnta olograf și apoi tipărit
  • Data completatării online e trecută automat pe această cerere.

AICI: CREAZĂ CONT CNPP

Cont online la Casa de Pensii: Obținerea parolei

  • Cu documentul printat și semnat vă prezentaţi la orice Casă de Teritorială de Pensii din ţară, împreună cu actul de identitate în original şi copie sau, după caz, cu documentele justificative în original şi copie pentru fiecare persoană terţă căreia îi va administra contul creat în sistemul informatic al Casei de Pensii.
  • Formularul semnat olograf e valabil oricând de la data tipăririi lui.
  • În aceeaşi zi sau a doua zi de la data prezentării la Casa de Pensii veţi primi, pe adresa de email indicată de dumneavoastră în formular, un email de confirmare că a fost creat, pe portalul CNPP, contul dumneavoastră online.

Cont online la casa de Pensii: Validarea contului

  • Atenţie! În emailul primit de la CNPP, linkul este valabil doar 72 de ore de la momentul primirii emailului. Trebuie să intrați pe acest link pentru a finaliza procedura de creare a contului online. La acest link veţi alege parola pe care vreţi să o folosiţi pentru a vă accesa propriul cont online.

AICI: AUTENTIFICARE Cont CNPP

  • Accesarea linkulului după 72 de la ore de la primirea emailului de confirmare, implică ștergerea din sistem şi procedura de completare trebuie reluată de la capăt (completaţi din nou formularul, îl tipăriţi, apoi îl semnaţi şi vă prezentaţi cu el la Casa de Pensii).

La ce date aveţi acces prin accesarea contului online la Casa de Pensii:

  1. date din carnetul dumneavoastră de muncă;
  2. stagiile lunare şi anuale de cotizare la pensii, începând din aprilie 2001 (punctajul realizat la pensie, până acum);
  3. informații din declarațiile D112 (declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor
  4. asigurate) depuse de angajatorii pe care i-aţi avut până acum;
  5. informații referitoare la viramentele la Pilonul II de pensii;
  6. informații despre pensia comunitară, dacă e cazul;

Cum poţi verifica vechimea ta în muncă. PASUL 1

Primul pas este autentificarea în contul de utilizator. Apeși pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care vei introduce e-mail-ul și parola pe care le-ai setat pentru contul tău, iar apoi vei apăsa pe „Autentificare”.

Cum poţi verifica vechimea ta în muncă. PASUL 2

Odată intrat în cont, vei avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. În meniu, selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”.

Cum poţi verifica vechimea ta în muncă. PASUL 3

În acea secțiune, poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare. Intri pe stagii lunare sau pe stagii anuale și apoi apeși pe „Generează raport actualizat”.

Cum poţi verifica vechimea ta în muncă. PASUL 4

Diferența este că în primul fișier poți vedea situația vechimii lună cu lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată), din aprilie 2001 și până în prezent, iar în al doilea poți vedea doar situația anuală (fără detalii lunare). Dacă vrei să vezi situația anterioară lunii aprilie 2001, trebuie selectat „Informații din carnetul de muncă” și apăsat pe „Generează raport actualizat”.

Cum poţi verifica vechimea ta în muncă. PASUL 5

După ce ai solicitat generarea unui raport actualizat (sau a mai multor rapoarte), trebuie să aștepți câteva minute până se generează efectiv în sistem și devine disponibil în contul tău. Când un raport este gata, primești un e-mail de notificare și raportul îl poți descărca, în format PDF, din contul de pe site-ul CNPP. Mai precis, te duci înapoi în pagina în care ai cerut generarea raportului și vei găsi acolo fișierul descărcabil.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Spînu Iulian Adelin Andrei

    sâmbătă, 25.03.2023 at 18:38

    Vreau sa aflu vechimea și ultima luna dacă am fost plătit adică luna martie 2023

  2. Trica Claudia Liliana

    duminică, 10.09.2023 at 13:42

    vreau să știu vechimea și dacă am plătit până în momentul de față

  3. Eul Liric

    luni, 13.11.2023 at 23:38

    Ce retardati! Iti faci cont online si ca sa primesti parola trebuie sa te prezinti cu dosarul la ghiseu. Tara asta nu mai are scapare.

  4. Micky

    miercuri, 22.05.2024 at 13:46

    o mare harababura…cont,semnătura…sunt oameni care nu au un calculator și/sau nu știu sa folosească asa ceva,acei oameni ce fac????
    digitalizarea asta încurcă mai rău!
    O mare mizerie și porcărie!!!

  5. Florin Laurentiu Padureanu

    joi, 07.11.2024 at 16:02

    buna ziua cum as putea sa vad daca angajatorul îmi plătește taxela

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement