Connect with us
Advertisement

Economie

Românii se vor putea folosi de panourile fotovoltaice, chiar dacă stau la bloc. OUG pentru implementarea Directivei RED II

Publicat

Țara noastră va implementa Directiva RED II, care favorizează producătorii casnici de energie. Noutatea este aceea că vor oamenii își vor putea monta panouri nu numai în locaţia unde are loc consumul, ci şi în alte locaţii, dacă locaţia principală nu permite.

Asta înseamnă că românii pot monta panouri fotovoltaice și dacă stau la bloc, cu condiția ca amplasamentul panourilor să fie făcut într-o altă proprietate a prosumatorului.

În acest caz se va face o compensare între producție/consum pe ambele locații, iar acum va exista și cadrul legal pentru asta, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Declarația ministrului în ședința de Guvern

”Da, domnul prim-ministru. Este vorba de implementarea Directivei RED II, din Directiva de Regenerabile.

Practic, prin această directivă se stabilește noul cadru de producere și promovare în România a energiei regenerabile, atât în cadrul energiei electrice, cât și în cadrul energiei termice, precum și transportul de gaze naturale; vorbim de gaze, la transportul de gaze naturale, prin facilitarea transportului în amestec așa-ziselor gaze verzi.

În principal, este o ordonanță tehnică, dar aș vrea să subliniez un punct foarte important care este prins în această ordonanță și sunt convins că venim în sprijinul tuturor românilor care doresc să-și monteze energie regenerabilă, respectiv panouri fotovoltaice pentru autoconsum.

Prin această prin această directivă își pot monta panouri fotovoltaice pentru autoconsum, pot deveni prosumatori, nu numai în locația aceea, unde este consumul, ci și în alte locații, dacă locația principală nu permite, urmând să se facă compensarea pe toate locațiile beneficiarului, pe toate locațiile prosumatorului, cu condiția să fie același furnizor și același distribuitor.

Într-o arie de distribuție a unui distribuitor de energie electrică, un prosumator poate să-și instaleze mai multe centre de producere a energiei electrice pentru autoconsum și beneficiază, practic, de energia produsă, ori la o locație, ori mai multe locații, dacă decide acest lucru.

Venim în întâmpinarea cererilor mai multor prosumatori, care au venit atât la Ministerul Energiei, cât și la Parlament și le-am spus că, prin această ordonanță de implementare a directivei, rezolvăm acest lucru.

Un alt punct important ar fi din punct de vedere al contabilizării producției de energie regenerabilă, printr-o retehnologizare a unei capacități deja existente, prin creșterea capacității.

Diferența între capacitatea nouă creată și capacitatea veche este considerată ca o unitate nouă; practic, crește producția de energie regenerabilă și se contabilizează pe total țară suplimentar. Sunt două aspecte, zic eu, importante.

Pe lângă faptul că transportatorii de sistem de gaze naturale au obligația să încurajeze injecția în sistemul de gaze naturale a gazelor verzi, sunt mai multe lucruri care duc la încurajarea producerii de energie regenerabilă, mai multe ministere sunt implicate în implementarea acestei ordonanțe.

Vom lucra împreună cu Ministerul Dezvoltării pentru partea de încălzire-răcire a locuințelor, cu Ministerul Mediului- vorbim de energie regenerabilă, iar schemele de finanțare și instrumentele financiare sunt deja existente pe piață, urmând să implementăm și contractele pentru diferență, tocmai pentru a putea încuraja creșterea într-un ritm susținut a energiei regenerabile. Mulțumesc!” spus ministrul Virgil Popescu, în ședința de Guvern.

Foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement