Connect with us
Advertisement

Eveniment

Șapte situații în care noul cod penal te lasă descoperit în fața infractorilor. România, raiul delicvenților!

Publicat

Blogul ”Polițiștii au umor” a publicat un articol foarte serios, în care explică pe înțelesul tuturor, prin exemple, efectele noului cod penal asupra cetățenilor de bună credință și în ce măsură îi ajută pe infractori.  Veți putea vedea, mai jos, că arestarea unui infractor devine o misiune imposibilă. Hoții vor putea fura din magazine, fără ca imaginile de pe camerele video să reprezinte probe, iar interlopii vor avea acces la identitatea și adresele martorilor și vor participa la audierea lor. Extrem de simple, exemplele aparțin unui magistrat și merită citite și distribuite.

1. Ioana este într-o relație abuzivă de câțiva ani. În fiecare zi este jignită și amenințata de partenerul ei, fiind convinsă că nu poate ieși din acest calvar. Într-o zi lucrurile degenerează și Ioana ajunge la spital în urma bătăilor. Procurorul deschide o anchetă penală. Acum legea îl obligă să ia măsuri pentru a proteja victima. Ioana este audiată cu privire la cele întâmplate și încurajata să spună ce i s-a întâmplat deoarece este în siguranță. Modificările propuse Codului de procedură penală dau posibilitatea suspectului/inculpatului de a fi prezent la audierea Ioanei. De mâine, Ioana va fi nevoită să declare știind că agresorul este în fiecare moment în aceeași cameră! Deși victimele trebuie protejate! O prevede tot o Directivă. Iar drepturile suspectului/inculpatului erau aparate prin prezența avocatului. La fel se poate întâmpla în cazul traficului de persoane, a victimelor violenței, în cazul grupărilor infracționale! Tu ce ai spune dacă persoana de care iți este frica te-ar privi în fiecare secundă din audiere?

2. Închipuiți-vă o percheziție informatică pentru o infracțiune oarecare (economică, de violență sau alta). În computerul suspectului/inculpatului se găsesc fișiere video conținând imagini cu caracter pornografic înfățișând minori cu vârste de 5-6 ani. Ce puteam face până acum? O noua anchetă pentru a identifica autorul. Ce am putea face dacă modificările se adoptă? Te uiți, te oripilezi ca om normal ce ești, te frustrezi puternic ca procuror și distrugi fișierele.

3. O doamnă sau un domn are o urgență într-o seară și are nevoie sa scoată niște bani de la bancomatul din colțul blocului. Iese din casa, își scoate banii și vrea sa se întoarcă. De ea/el se apropie un cetățean, o/îl lovește cu o bata în cap, îi ia banii și o/îl lasă într-o baltă de sânge. Poate pentru multă vreme nici nu o/îl găsește nimeni. Până la urmă se află, se ridică imaginile de la bancomat. Surpriză! Nu pot fi folosite pentru a fi identificat autorul și probată fapta lui pentru că așa prevede Codul astfel modificat, ce ar trebui să apere și persoanele vătămate.

4. Să zicem că ai o fată adolescentă, care cade victima unor traficanți de persoane, care o bat, o violează și o obligă să se prostitueze. Cumva reușește să scape. Face plângere la procuror împotriva traficanților si ii indica cu nume si prenume. Procurorul este obligat să înceapă urmărirea penala cu privire la faptă, pentru a strânge probe. S-ar impune și niște masuri de supraveghere tehnică (interceptări) pentru a proba infracțiunea. Daca propunerile de modificare a art. 307 CPP, art. 83 CPP și art. 94 CPP sunt aprobate, procurorul trebuie să-i aducă imediat la cunoștință autorului calitatea de suspect. Dacă nu face asta, toate actele ulterioare sunt nule. Acesta află că s-a formulat o plângere. Va lua toate măsurile să nu mai poată fi supravegheat. O sa aibă dreptul să fie înștiințat și să participe la orice audiere a victimelor și martorilor. O sa aibă dreptul de a consulta dosarul de urmărire penală și de a afla numele și adresele martorilor. Acest drept nu-i va mai putea fi restricționat mai mult de 10 zile. Oare cine ar mai formula plângere sau ar depune mărturie în acest context? Și să ne gândim că aceste reguli vor fi valabile în cazul tuturor infracțiunilor, inclusiv de terorism, trafic de droguri sau corupție.

5. Ți-ai cumpărat o casă (cel mai probabil apartament prin programul Prima Casă – 60 de mp – 60.000 euro), la care mai ai de plătit 29 de ani, 1/2 sau 1/3 din ce câștigi într-o lună. Apartamentul trebuie mobilat și utilat motiv pentru care îți mai faci și alte credite la care trebuie să plătești lunar din ce ți-a mai rămas, cu gândul că în 5 ani vei termina și creditele astea dar măcar vei rămâne cu ceva. În sfârșit ai și tu un loc unde să te relaxezi, împreună cu familia, după ce îți termini programul de muncă și ești încântat de acest lucru. Surpriză! Într-o oarecare seară în care ai ieșit pentru câteva ore te calcă hoții și-ți fură tot ce ai cumpărat (cu excepția casei efective, deși sunt cazuri în care se fură inclusiv ușile) și pentru care tu vei plăti în continuare. Mai mult, aceștia umblă prin camera copilului ori camera ta și răscolesc tot, în căutarea bijuteriilor și a banilor pe care cred ei că i-ai ascuns. Ai sentimentul de viol (nu în sensul clasic) și cauți să ți se facă dreptate. Utilizând mijloacele de probă limitate conform viitoarei proceduri penale, Poliția reușește să-ți găsească binefăcătorii, care sunt hoți de meserie, fiind condamnați în repetate rânduri pentru același mod de acționare și recent eliberați din penitenciar (deh… au stat în condiții inumane, în ciuda faptului că mai aveau de executat 5 ani au ieșit mai repede din penitenciar). Surpriză! Conform viitoarelor modificări la art. 223 alin. 2 CPP, nu se poate dispune luarea măsurii preventive a arestului preventiv întrucât furtul calificat, pe timp de noapte, prin efracție și prin violare de domiciliu, prev. de art. 228, 229 alin. 1 lit. b), d) și alin. 2 lit. b) CP nu sunt prin cele enumerate în noua lege procesual penală iar posibilitatea arestării în cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsă de 5 ani ori mai mare a dispărut!

6. Vă intră hoțul în casă? Dacă nu va luați la bătaie cu el, procurorul nu mai poate face propunere de arestare. Fură 40 de biciclete și dă 10 spargeri? Nasol… pentru victime, pentru hoț nu se mai poate face propunere de arestare preventivă. Aveți o înregistrare cu privire la infracțiune? Ghinion. Nu mai aveți voie să o utilizați. Înregistrări stradale, camere auto, camere din supermarket? Nu mai pot fi folosite sunteți victima unei agresiuni? Dacă cel acuzat dorește, va putea asista la orice act de urmărire penală efectuat, inclusiv la audierea victimei! Potrivit propunerii de modificare, pentru infracțiunile contra libertății și a integrității sexuale (altele decât violul) nu mai există temei legal pentru a se solicita arestarea preventivă.

7. Închipuiți-vă un dosar cu infracțiuni economice și prejudicii de milioane de euro. Pentru a demonstra mecanismul și a proba faptele, procurorul e nevoit să solicite ANAF, spre exemplu, informații din baza de date cu privire la societăți comerciale, conturi, angajați, încercând să demonstreze legătura între suspect și faptă, să găsești martori ce ar putea cunoaște ceva și ar dori să-ți și spună. Dar, nu, nu poți avea acces sau dacă vrei, îl iei de mână pe suspect și va uitați împreună pe date. Acum ar trebui să facem probele împreuna, pentru că, nu-i așa, avem același scop într-un dosar penal!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement