Aiud
Savantul Sergiu Pașca, originar din Aiud, articol pe prima pagină în cea mai recentă ediție a prestigioasei reviste Nature
Savantul Sergiu Pașca, originar din Aiud, a scris un articol care a ajuns pe prima pagină în cea mai recentă ediție a prestigioasei reviste Nature, cu o strategie ce ar putea servi ca tratament pentru sindromul Timothy, caracterizat prin afecțiuni ale inimii, autism și epilepsie.
Cercetarea este semnată de Sergiu Pașca și 15 colegi ai săi de la Universitatea din Stanford, scrie Edupedu.
Potrivit sumarului oferit de Nature, „sindromul Timothy este o tulburare genetică ale cărei caracteristici includ afecțiuni ale inimii, autism și epilepsie.
Cauza este o mutație a unei gene (CACNA1C). Sergiu Pasca și colegii săi prezintă o posibilă strategie pentru corectarea defectelor cauzate de mutație și pentru tratarea sindromului”.
Nature, despre modul de desfășurare a investigației:
„Cercetătorii au dezvoltat particule – oligonucleotide antisens – al căror scop este să scadă folosirea, de către genă, a secvenței marcate de mutație, în favoarea altei secvențe.
Ei au testat această abordare folosind modele 3D de țesut obținut pe baza celulelor stem colectate de la persoane cu sindromul Timothy.
Testele având succes, echipa a efectuat transplanturi în cortexul cerebral al unor pui de șobolan, putând demonstra că tratamentul cu oligonucleotide antisens a corectat modificările structurale ale celulei nervoase cauzate de gena afectată de mutație.”
Savantul Sergiu Pașca lucrează la Departamentul de Psihiatrie și Științe Comportamentale – Universitatea Stanford și este în acest moment unul dintre cei mai bine cotați oameni de știință la nivel mondial.
Savantul aiudean Sergiu Pașca a fost premiat de către statul Român cu Premiul Special pentru Excelență în cercetare la nivel mondial, prilej cu care a fost numit ”speranța României pentru premiul Nobel”, de către cei care l-au prezentat în cadrul galei.
Savantul Sergiu Pașca din Aiud dezvăluie cum a ajuns să fie preocupat de autism și cercetarea creierului. Repere din carieră
Cu studii postdoctorale la Stanford, finalizate în 2013, el este absolvent al UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, universitate care i-a acordat, anul trecut, titlul de Doctor Honoris Causa.
Pașca și echipa sa au dezvoltat ansamble cerebrale pornind de la celule stem prelevate de la pacienți cu diverse forme de epilepsie, autism și schizofrenie.
Savantul Sergiu Pașca, născut și crescut la Aiud
Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale.
În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu.
Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Tt
marți, 07.05.2024 at 13:14
felicitări lui, părinților și autorului articolului. cat mai multe articole despre valori adevărate și oameni deosebiți. articol de știri naționale.
sfat pentru dl Pasca: să nu se întoarcă în țară, va fi decepționat de felul în care „valorile” locale mai ales din instituțiile statului se vor comportă cu el. instituțiile statului sunt din păcate pline de „specialisti” absolvenți de facultati private de 2 lei cu studii de 4 ani și „masterate” care nu au nicio legătură cu domeniul în care sunt angajați, dar sunt promovați pe criterii politice și de rudenie. atitudinea unor șefi de instituții sau din instituții sunt contra legii și a drepturilor cuvenite celor pe care aceștia ii discriminează prin deciziile și atitudinea lor.
Elena Botezan
duminică, 06.10.2024 at 12:34
Felicitări lui, felicitări părinților!!! Suntem mândrii că avem printre noi astfel de OAMENI!