Connect with us
Advertisement

Actualitate

Schimbarea becurilor clasice cu cele LED aduce economii substanţiale în factura de energie electrică

bec

Publicat

Înlocuirea becurilor clasice cu cele LED aduce economii substanţiale în factura de energie electrică, chiar şi în România, unde preţurile la energia vândută consumatorilor casnici sunt printre cele mai mici din Europa, potrivit Eurostat. Becurile cu LED se bucură de o popularitate tot mai mare în ultima vreme, în principal datorită faptului că sunt „prietenoase” cu mediul, consumând energie puţină şi fiind fabricate din substanţe „curate”.

Unul dintre principalele avantaje ale becurilor cu LED este durata de viaţă. Un astfel de bec funcţionează între 30.000 şi 50.000 de ore, în timp ce un bec obişnuit (incandescent) funcţionează doar 1.000 de ore. Din punct de vedere energetic, acestea sunt mai eficiente energetic decât orice altă sursă de lumină (lămpi incandescente, lămpi fluorescente). Potrivit specialiştilor, un bec cu LED consumă de două ori mai puţin curent electric decât unul fluorescent şi de zece ori mai puţin decât unul incandescent. Spre deosebire de alte tipuri de becuri, cele LED nu conţin substanţe toxice precum mercur sau plumb. Un alt avantaj al becurilor LED este reprezentat şi de dimensiunea redusă, care permite o scădere a volumului instalaţiilor de iluminat. Acestea sunt şi rezistente la şocuri şi nu se sparg, pentru că nu au filament, precum becurile incandescente. Mai mult, becurile LED nu emit radiaţii infraroşii şi ultraviolete, nu produc căldură şi nu atrag insecte.

Vezi și VIDEO: Accidentul feroviar de la Bucerdea: 22 de morți și 72 de răniți. Vinovații, judecați în gara din Teiuș

Românii care înlocuiesc un bec clasic, cu incandescenţă, de 60W, cu un bec cu tehnologie LED, de 10W, care emite aproape acelaşi flux luminos, economisesc 5,99 euro într-un an, la o durată de folosire de trei ore pe zi, potrivit datelor dintr-un infografic prezentat recent de Eurostat, serviciul de statistică al Comisiei Europene, scrie economica.net.

Economia este valabilă luând în calcul preţul energiei aferent unui consum anual cuprins între 2.500 şi 5.000 kWh pe an (deci peste 200 de kWh consum mediu lunar), potrivit datelor Eurostat.

Citește și FOTO ȘTIREA TA: Un TIR a încurcat circulaţia în Bărăbanţ, aproape de sensul giratoriu. Trafic blocat temporar

Socotind preţul mediu din UE al energiei aferente acestei tranşe de consum, economia medie realizată de un european care schimbă becul în condiţiile enunţate mai sus este de 10,2 euro. Cel mai mult ar economisi un danez (15,25 euro pe an), şi cel mai puţin un bulgar (4,78 euro), situaţie perfect explicabilă prin faptul că unii plătesc cele mai mari preţuri la energie, iar ceilalţi pe cele mai mici. Evident, cu cât preţul energiei este mai mare, cu atât economia este mai importantă.

sursa: romaniatv.net, economica.net, adevarul.ro, ec.europa.eu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement