Connect with us
Advertisement

Actualitate

Schimbări în legislația de acordare a concediului medical. Proiect adoptat tacit la Senat

Publicat

Primele cinci zile de concediul medical pentru starea de incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau accidente în afara muncii, vor fi suportate de stat, nu de angajator. Este una dintre prevederile adoptate de Senat, în mod tacit, într-un proiect privind modificarea OUG 158/2005.

Potrivit legislației actuale, concediul medical se acordă angajatului pentru starea de maternitate, starea de risc maternal, situaţia în care este necesară îngrijirea copilului bolnav, situaţia în care se impune prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale și starea de incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii.

În primele patru cazuri, indemnizaţia aferentă zilelor lucrătoare de pe perioada concediului medical se plăteşte integral din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, dar pentru ultima situație, perioada concediului medical impus de incapacitatea temporară de muncă, angajatorii au o dublare a sarcinii fiscal: prima dată, angajatorul plătește atunci când achită contribuţia la asigurările de sănătate, iar din a șasea zi lucrătoare din concediul medical intervine indemnizaţia de concediu medical de la stat. A doua oară plătește atunci când apare efectiv starea de concediu medical, situaţie în care acesta este obligat să achite, din finanţe proprii şi distincte celor deja achitate la asigurările de sănătate, indemnizaţia aferentă primelor 5 zile lucrătoare de pe durata concediului medical, scrie legestart.ro.

Inițiatorii susțin că există și situații abuzive, atunci când un angajat poate primi succesiv mai multe concedii medicale, cu durata de 5 zile fiecare, pentru câte un tip diferit de afecţiune, ajungându-se în situaţia în care angajatorul poate plăti indemnizaţia de concediu medical pentru 20 de zile consecutive sau chiar mai mult.

Ca să devină lege, proiectul trebuie adoptat și de Camera Deputaților și promulgat de președinte.

sursă: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement