Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Scutul antirachetă poate apăra România de orice amenințare? Vasile Dîncu: Sistemul național de apărare are și alte posibilități

Publicat

YouTube video

Baza de la Deveselu este formată în prezent din trei unități militare: Baza 99, românească, care găzduiește celelalte două baze americane – cea a forțelor navale și pe cea a Sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă, adică scutul propriu-zis.

Scutul antirachetă de la Deveselu are doar rolul de apărare a României. Nu e făcut pentru atac, pentru că nu este echipat cu rachete cu încărcătură periculoasă.

Întins pe o suprafață de 900 de hectare, dintre care 170 de hectare au fost puse la dispoziția părții americane, sistemul Aegis Ashore este unul defensiv, așa cum au subliniat în mai multe rânduri oficialii americani, români și ai NATO, și este creat să identifice, urmărească și să intercepteze rachete balistice cu rază mică, medie sau intermediară, în timpul fazei de zbor, venite din afara spațiului euroatlantic.

România nu stă în baza scutului de la Deveselu

Prezent în platoul Digi24, ministrul Apărării a afirmat că scutul de la Deveselu nu ne poate apăra de orice ameninţare aşa cum se crede şi că sistemul naţional de apărare are, pe lângă acesta, şi alte posibilităţi.

„Scutul de la Deveselu este un scut care apără NATO dar nu este un scut care să ne apere de toate ameninţările posibile. Este o chestiune pe care şi ruşii o ştiu foarte bine.

Vezi și România, prima țară care va produce și folosi SkyCeptor, noul sistem de rachete Patriot. Memorandumul cu americanii a fost semnat

Ei spun că este ofensiv, dar are numai elemente defensive. Sistemul naţional de apărare este mult mai complex, inclusiv sistemul anti-rachetă, şi nu se bazează numai pe scutul de la Deveselu.

Din contră, acest scut contează mai puţin pentru că are o altă misiune pe întreg flancul NATO. Avem şi alte posibilităţi de apărare, pe lângă scutul de la Deveselu. Nu este deloc periculos pentru Rusia, acest scut nici nu are legătură cu Rusia” a spus Vasile Dîncu, ministrul Apărării, potrivit DCNews.

Cât de eficient este scutul antirachetă în faţa unui atac nuclear?

Teoretic, sistemul de apărare Aegis Ashore poate opri un atac cu rachete ICBM (Intercontinental Ballistic Missile). „Forţele SUA desfăşoară interceptoare SM-3 care pot distruge, în timpul zborului la mijlocul cursului, rachete balistice cu rază medie de acţiune mai lente, cu o potenţială încărcătură nucleară.

Dar SM-3 probabil că nu ar funcţiona împotriva armelor hipersonice”, a declarat Kingston Reif, expert în rachete la Asociaţia pentru Controlul Armelor din Washington, D.C. pentru The National Interest.

Scutul antirachetă de la Deveselu a fost operaţionalizat în 2016. Este o mică parte din întregul sistem de apărare împotriva rachetelor balistice. La Deveselu, avem practic amplasate 24 de rachete interceptoare.

Au o lungime de 6,55 metri, un diametru de 0,34 metri şi foarte important, nu au încărcătură explozivă. Rachetele, care pot dezvolta o viteză de aproape 5 kilometri pe secundă, distrug ţintele prin simpla lovire.

Preţul lor ajunge la aproximativ 20 de milioane de dolari fiecare şi au o autonomie de aproximativ 500 de kilometri. În România, sunt amplasate 24 de astfel de dispozitive. Ele sunt coordonate de acest radar  care este setat să comunice cu alte radare amplasate în Polonia, Turcia sau pe nave ale NATO, aflate în patrulare.

Aspecte tehnice ale sistemului de apărare antirachetă balistică al Statelor Unite în România

– Site-ul este compus din radarul de control şi suita de comandă, control şi comunicaţii Aegis. Separat, acesta găzduieşte o serie de module de lansare care conţin interceptoare SM-3

– Interceptoarele SM-3 (Standard Missile 3) au un scop exclusiv defensiv. Acestea nu poartă focoase explozive şi se bazează doar pe energia cinetică pentru a ciocni şi a distruge rachetele balistice inamice. Rachetele SM-3 au o autonomie de 500 de km şi o viteză maximă de 9,600 de km/h.

Caracteristicile sistemului de apărare antirachetă balistică al Statelor Unite în România

– Aproximativ 200 de militari, civili guvernamentali şi contractori de asistenţă operează instalaţia SUA de la faţa locului

– Administraţia a convenit ca interceptoarele SM-3 să nu fie folosite pentru teste de zbor, fiind lansate doar în cazul unui atac

Capacităţi defensive dovedite

– Sistemul de apărare antirachetă balistică Aegis Ashore încorporează zeci de ani de operaţiuni fiabile şi eficiente în programul său de proiectare şi testare

– Scutul antirachetă şi-a dovedit eficienţa prin teste repetate. Din 2002, sistemul a înregistrat un succes de aproximativ 82% în interceptarea rachetelor

Este eficient scutul de la Deveselu împotriva rachetelor hipersonice?

Racheta hipersonică rusă Kinjal, cu care ruşii au bombardat Ucraina în ultimele zile, nu poate fi detectată de radarele antiaeriene mai vechi din cauza vitezei, ceea ce face ca sistemele de apărare precum cele folosite de ucraineni să fie prea lente. Încă nu se ştie dacă scutul american de la Deveselu ar putea detecta o astfel de armă

Sistemul Aegis folosit și în România nu a fost testat pe o asemenea rachetă, iar rușii susțin că au dezvoltat această gamă de arme hipersonice pentru a putea evita sistemele de apărare precum scutul antirachetă american din Europa.

Totuşi, nu este clar cât de imune sunt rachetele hipersonice la sistemele antibalistice de producţie americană, pentru că acest lucru nici nu a fost testat.

În acest context, trebuie spus că pe data de 16 noiembrie 2020, în cadrul unui test în premieră al Agenţiei pentru Apărare Antirachetă (MDA) din Statele Unite, o rachetă Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA lansată de un sistem Aegis asemănător celui de la Deveselu, dar montat pe un distrugător american, a interceptat şi distrus o rachetă intercontinentală (ICBM) care zbura în spaţiul extraatmosferic.

Cum ar fi reacționat Armata Română la o posbilă invazie a Rusiei. Răspunsul lui Vasile Dîncu

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a fost întrebat, joi seară, la B1 TV, cum ar fi reacționat armata română la o posibilă invazie a Rusiei.

„Nu se poate calcula asta. Și eu pus întrebarea asta. Nu pot să fac speculații. Noi avem o părere pesimistă despre noi. După ce am vizitat unitățile, nu este ceea ce se vede de afară. Militarii noștri sunt instruiți și au moralul bun.

Am legătură continuă cu vecinii noștri, cu ministrul apărării din Ucraina. Tehnica lor este sovietică, factorul uman face diferența. Putin s-a bazat pe distrugerea bazelor militare”, a spus Vasile Dîncu.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax