Connect with us
Advertisement

Actualitate

Se pregăteşte marea LIBERARE din penitenciare. Mii de deţinuţi ar putea ieşi mai repede din închisoare după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal

Publicat

De la 1 februarie intră în vigoare Noul Cod Penal şi, odată cu prevederile acestuia sunt create condiţii pentru mii de deţinuţi din penitenciare să aibă o şansă la liberare. Cu alte cuvinte, pedepsele mai mici pentru unele infracţiuni le-ar oferi posibilitatea să fie eliberaţi sau eliberaţi condiţionat. Decizia va aparţine tot instanţelor.

În pregătirea aplicării noului Cod Penal, la nivelul penitenciarelor s-au format comisii care analizează fiecare caz de puşcăriaşi ce ar putea fi propus pentru liberare. Din cei peste 310.000 de deţinuţi din închisorile din ţară, ar fi în această situaţie cam 6.000 de persoane private de libertate, majoritatea pentru infracţiuni de furt sau tâlhărie, fără urmărie deosebit de grave. Şi, cum în dreptul românesc românesc există principiul legii penale mai favorabile, iar în noul Cod Penal pedepsele pentru acest gen de infracţiuni sunt mai mici (de la cinci la trei ani de închisoare, de exemplu), cei care au ispăşit deja partea din pedeapsă pot cere să fie eliberaţi.

Cazurile vor ajunge în atenţia judecătorilor, care vor decide dacă persoanele condamnate pot sau nu să iasă din închisoare.

În plus, alţi deţinuţi ar putea avea şansa să iasă mai repede de după gratii, dacă legea graţierii va fi adoptată de Parlament sau prin Ordonanţă de Urgenţă. Deocamdată, aceasta a rămas în standby după ce a fost scoasă de pe ordinea de zi a şedinţei din 10 decembrie şi a fost înlocuită cu modificările Codului Penal prin care nu se mai incriminează conflictul de interese, iar parlamentarii ar scăpa de cercetările DNA. Iniţiatorii proiectului de lege au motivate necesitatea acesteia pe contextual în care în România ar fi prea mulţi infractori în penitenciare, adică ar exista o aglomerare a închisorilor.

În România, gradul de ocupare a penitenciarelor de 113%, în condiţiile în care media europeană este de 96%. În Franţa şi Portugalia, însă, indicele este de 116%, iar în Ungaria, de 145%.

Propunerea legislativă vizează aministie pentru pedepse de şapte ani şi graţiere pentru cele de şase ani. Anterior, termenele erau de de până la patru ani, respectiv şapte ani.

Citește și Din 1 februarie: Deţinuţii din Penitenciarul Aiud vor putea comunica online cu persoane din afară. Vezi şi alte drepturi

sursa: gândul.info

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. tarnavean maria romina

    luni, 02.01.2017 at 21:09

    Dati o data gratierea ca tot zice ca dati dar tot nu faci

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement