Connect with us
Advertisement

Eveniment

Sfântul Andrei – Ocrotitorul României: povestea, semnificațiile și superstițiile sărbătorii din 30 noiembrie

Publicat

Sfântul Andrei se sărbătorește pe data de 30 noiembrie în calendarul creștin ortodox și este considerat ocrotitorul României. Acestuia i se mai spune și Apostolul cel dintâi chemat al Domnului, fiind primul apostol care L-a cunoscut pe Hristos.

Sfântul Andrei (n. 6 î.Hr., Betsaida, Districtul de Nord, Israel – d. 30 noiembrie 60 d.Hr., Patra, Imperiul Roman) a fost fratele lui Simon (Sfântul Apostol Petru) și potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca ziua Sfantului Apostol Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul Romaniei.

De ce este considerat ocrotitorul românilor

Conform legendei, Sfântul Apostol Andrei a fost sortit să meargă din jurul Mării Negre până la Dunăre, inclusiv în Dobrogea, predicând creștinismul. În anul 1943 a fost descoperită Peștera Sfântului Andrei, în comuna Ioan Corvin din Dobrogea. Tradiția ne spune că Însuși Sfântul Andrei a poposit acolo o perioadă, în misiunea lui de propovăduire a Evangheliei. De aceea este considerat ocrotitorul românilor. În această zi se transmit mesaje și urări pentru cei care au numele Andrei, Andreea și derivate.

Unde și cum a murit Sfântul Andrei

Potrivit crestinortodox.ro, după ce a plecat de pe teritoriul românesc, Sfântul Apostol Andrei a ajuns la Patras unde a fost răstignit pe un măslin. Acesta era în formă de X, mâinile și picoarele Aposolului fiind legate la fel, pentru a se chinui mai tare.

Semnificațiile numelui „Andrei”

Numele Andrei provine din limba greacă, de la ”aner/andros”, care înseamnă bărbăție și curaj. Se spune despre cei care poartă numele „Andrei” că sunt sortiți să dobândească o personalitate de luptător și că au un al 6-lea simț datorită intuiției pe care o au în rezolvarea oricărei probleme, potrivit copilul.ro.

Superstiții de Sfântul Andrei

Punerea grâului la încolțit

Se spune că grâul reprezintă prosperitate și belșug și de aceea, în ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, gospodarii își plantează într-un mic ghiveci câteva boabe de grâu. Se spune că acele persoane ale căror grâu va crește frumos și bogat o să aibă parte de belșug și împliniri.

Busuiocul pus sub pernă pentru a visa ursitul

Busuiocul este considerat o plantă cu puteri magice și din acest motiv, fetele nemăritate își pun busuioc sub pernă pentru a visa cine le este alesul, în noaptea din 29 spre 30 noiembrie. Se spune că busuiocul trebuie să fie cât mai proaspăt pentru a avea un vis cât mai clar.

Usturoiul folosit împotriva spiritelor rele

Legenda ne spune că în noaptea din 29 spre 30 noiembrie își fac simțită prezența spiritele rele. Pentru a le ține la distanță, gospodinele împreștie usturoiul pe lângă geamuri, pe pragul de la ușă și unele îl lasă pe masă toată noaptea.

Câți români au numele Andrei

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia de Evidenţă a Populaţiei, sunt 535.919 bărbaţi cu numele de Andrei sau derivate şi 435.380 de femei cu numele de Andreea sau derivate.

Poartă numele de Andrei 507.220 de bărbaţi. Alţii se numesc Andi – 3.228, Andreeas – 925, Andreiaşi/Andreiasi – 6, Andreiu – 280, Andrew – 710, Andrey – 335, Andriaş/Andrias – 6, Andrieş/Andrieş – 41, Andru – 162, Andruşa/Andrusa – 8, Andruta/Andruţă – 22, Andras/Andras/Andraş – 10.988, Andrea/Andrea – 845, Andreas/Andreas/Andreaş – 10.997, Andu – 146.

Numele de Andreea este întâlnit la 347.210 femei. Mai sunt întâlnite derivatele Andra – 32.062, Andrada – 21.587, Andreia – 7.927, Andriana – 966, Andrusa/Andruşa – 7, Andrusca/Andruşca – 6, Andruta/Andruţa – 366, Andrea – 24.793, Deea – 422, Deia – 34.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement