Connect with us
Advertisement

Actualitate

Sfântul Daniel. Semnificația numelui. Câți români își sărbătoresc onomastica în 17 decembrie. Cui îi poți spune ”La mulți ani”

Publicat

Sfântul Daniel este sărbătorit de Biserica Ortodoxă în 17 decembrie. Peste 100.000 de români își sărbătoresc onomastica. Poartă numele Daniel, Daniela, Dan, Dana sau derivate.

Sărbătoarea amintește de sfântul care îi ocrotește pe cei care au emigrat sau au plecat în exil.

Vezi și MESAJE SI FELICITĂRI de Sfântul Daniel: Urări de La Multi Ani pentru toți cei care își sărbătoresc onomastica în 17 decembrie

Potrivit calendar ortodox 2023, în 17 decembrie este dezlegare la pește.

Sfântul Daniel. Semnificația numelui

Daniel este prenume de origine ebraică. Înseamnă „Dumnezeu este judecătorul meu”.

Este un nume comun pentru bărbați și este, de asemenea, utilizat ca și nume de familie. Este și bază pentru diverse derivate de nume și prenume.

Printre cei care își sărbătoresc astăzi onomastica se răgăsesc cei care poartă numele de:

  • Daniel, Daniela
  • Dan, Dana, Dani, Danny
  • Dănuț, Dănuța, Danu, Danielle
  • Daniil, Dănilă, Dănița și Daniels.

Numele Profetului Daniel înseamnă „Domnul este Judecătorul meu” sau „Domnul judecă”.

Sfântul Daniel – ocrotitorul emigranților

Sfântul Proroc Daniel s-a născut din seminția lui Iuda, seminție împărătească. A trăit cu 460 de ani înainte de Hristos. Când Ierusalimul a fost cucerit de împăratul babilonean Nabucodonosor, Daniel și tinerii Anania, Azaria și Misail au fost luați robi. Datorită înțelepciunii sale, Daniel este chemat de către Nabucodonosor la palatul sau, împreună cu cei trei tineri.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Refuză să se hrănească din bucatele împăratului și îi descoperă acestuia că printr-o altă hrană (doar semințe și apa) se pot arăta mai frumoși la chip decât cei ce se hrăneau din masa împăratului. A tâlcuit visele lui Nabucodonosor, vise pe care niciun vrăjitor de la palatul acestuia nu a reușit să le explice.

Pentru că nu s-au închinat unei statui a împăratului, cei trei tineri au fost aruncați într-un cuptor încins. Datorită credinței lor, Dumnezeu va preface focul în rouă. Motivul pentru care nu a fost aruncat și Daniel a fost acela că el primise numele Baltazar de la Asfanez, conducătorul eunucilor de la palatul lui Nabucodonosor. La babilonieni numele acesta era de o mare cinste, căci era nume de dumnezeu.

Refuză să se închine idolilor și este aruncat într-o groapă cu lei, în vremea împăratului Darie, din care va ieși nevătămat. În urma acestei minuni, împăratul Darie a scris la toate popoarele: „Pacea voastră să se înmulțească.

De mine s-a dat această poruncă în tot pământul împărăției mele, că fiecare să se cutremure și să se teamă de Dumnezeul lui Daniil, pentru că Acela este Dumnezeul cel viu, Care este în veci și împărăția Lui nu se va strică și stăpânirea Lui îndelung stăpânește, sprijinește și izbăvește.

Apoi face semne și minuni în cer și pe pământ, căci a izbăvit pe Daniel din gurile leilor”. Mai târziu va fi aruncat pentru a doua oară într-o groapă cu lei din cauza credinței în Dumnezeu, dar și de această dată va ieși nevătămat.

Când împăratul Cirus le-a permis evreilor să se întoarcă în țara lor de origine, Daniel a rămas în continuare cu persoanele care nu s-au mai întors. Astfel, Daniel devine ocrotitorul celor care au emigrat sau au fost duși în exil.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement