Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Sfântul Gheorghe 2019: Aproape un milion de români își sărbătoresc astăzi onomastica

Publicat


sfantul

Astăzi, aproape 1.000.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Patriarhia română a decis să mute slujba de pe 23, pe 29 aprilie, deoarece data de 23 a căzut anul acesta în Săptămâna Patimilor, perioadă de post.

De asemenea potrivit reprezenanților bisericii, petrecerile onomastice se vor ține tot astăzi. 

 Dintre cei care astăzi își serbează onomastica aproape 730.000 sunt bărbaţi, majoritatea purtând numele de Gheorghe sau Ghiorghe.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de Sfântul Gheorghe: SMS de „La mulți ani” pe care le poți trimite celor dragi de ziua numelui

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, în 2018 erau înregistrați 910.507 de români care poartă numele Sfântului Gheorghe, dintre care 727.351 sunt bărbaţi şi 183.156 femei.

Dintre cei aproape 730.000 de bărbaţi care îşi serbează marţi onomastica, 551.885 se numesc Gheorghe sau Ghiorghe şi 146.574 poartă numele George. Alţi 24.022 au numele Gheorghiţă sau Ghiorghiţă şi 4.870 se numesc Ghiţă.

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Gheorghe, 133.845 poartă numele de Georgeta, alte 33.877 se numesc Gheorghiţa sau Ghiorghiţa, 14.929 au fost botezate Geta, iar 505 femei poartă numele de Ghiţa.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

Printre personalitățile locale care își sărbătoresc astăzi onomastica se află și Prefectul de Alba- Gheorghe Feneșer, Primarul municipiului Alba Iulia- Mircea Gheorghe Hava, Gheorghe Valentin Rotat- primarul Blajului, George Cornel Comșa- deputat PP-DD de Alba, Gheorghe Ciul- jurnalist.

 Alba24 urează tuturor celor care își sărbătoresc astăzi onomastica, multă sănatate și prosperitate.

În conștiința populară românească, Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din calendarul ortodox. Este cunoascut în popor sub numele de Sân-Gheorghe şi este considerat un zeu al vegetaţiei, protector al vitelor şi oilor dar şi al naturii înverzite.

În traditia popularã, Sfântul Gheorghe este al doilea stâlp calendaristic, alãturi de Sfântul Dumitru. Între cei doi sfinti existã o întelegere cosmicã. Se spune cã dacã plouã în aceastã zi anul va fi bogat. Se spune cã atunci când se aud primele broaste cântând, Sfântul Gheorghe ia cheia de la Sfântul Dumitru si deschide drumul naturii spre viatã.

Oamenii îsi împodobesc stâlpii de la poartã cu ramuri verzi de salcie înmuguritã pentru a proteja gospodãria de dusmani si de lucruri rele. În trecut, aceastã sãrbãtoare era cinstitã cu joc si voie bunã timp de trei zile. În ajunul zilei de Sfântul Gheorghe, fetele de mãritat cred cã îsi pot vedea sortitul într-un vas plin cu apã la miezul noptii.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CUGIR

Iulia Ghenea, tânăra din Cugir care a demascat un profesor de la Babeş-Bolyai ce o hărțuia sexual, a ajuns subiect de film

Publicat

tanara cugir

Pe 21 iunie 2011, un profesor al Universității Babeş-Bolyai din Cluj, cu peste 20 de ani experiență la catedră, devenea ”actorul” principal într-un scandal de hărțuire sexuală. Potrivit jurnaliștilor de la libertatea.ro, Iulia Ghenea, o studentă din Cugir, mai avea de dat înainte de susținerea licenței, un singur examen la cursul predat de Ilie Parpucea, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO VIDEO: INCENDIU în localitatea Rădești. O stivă cu baloți de luncernă a luat foc

Publicat

radesti

Un incendiu a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 17.50, la o stivă cu baloți de lucernă în localitatea Rădești. Pentru stingerea focului au intervenit pompierii din Aiud cu două autospeciale.  Știre în curs de actualizare. 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 1.500 de cazuri de îmbolnăviri, dintre care 33 de decese, în America, asociate cu folosirea ţigărilor electronice

Publicat

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a anunţat joi că 1.479 de cazuri de boli pulmonare asociate cu folosirea ţigărilor electronice au fost înregistrate la nivelul întregii ţări, relatează Xinhua, citat de publicația românia24.ro.  În total, 33 de decese au fost confirmate în 24 de state americane, vârsta medie a victimelor fiind […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO ȘTIREA TA: Pericole ”la tot pasul” prin Cetatea Alba Carolina. Plimbare transformată în ”vânătoare” de probleme

Publicat

O plimbare prin Cetatea Alba Carolina, alături de copil s-a transformat rapid pentru un cetățean din Alba Iulia, într-o ”vânătoare” de pericole, la care pot fi expuși cei care doresc să își petreacă timpul liber în cea mai mare cetate din România.  Sâmbătă, cititorul Alba24 a trimis pe adresa redacției mai multe fotografii, în care […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate