Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sfântul Gheorghe 2020: Aproape un milion de români își sărbătoresc onomastica în 23 aprilie

Publicat

sfantul

În 23 aprilie, aproape 1.000.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

 Dintre cei care își serbează onomastica aproape 730.000 sunt bărbaţi, majoritatea purtând numele de Gheorghe sau Ghiorghe.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de Sfântul Gheorghe: SMS de „La mulți ani” pe care le poți trimite celor dragi de ziua numelui

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, în 2018 erau înregistrați 910.507 de români care poartă numele Sfântului Gheorghe, dintre care 727.351 sunt bărbaţi şi 183.156 femei.

Dintre cei aproape 730.000 de bărbaţi care îşi serbează marţi onomastica, 551.885 se numesc Gheorghe sau Ghiorghe şi 146.574 poartă numele George. Alţi 24.022 au numele Gheorghiţă sau Ghiorghiţă şi 4.870 se numesc Ghiţă.

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Gheorghe, 133.845 poartă numele de Georgeta, alte 33.877 se numesc Gheorghiţa sau Ghiorghiţa, 14.929 au fost botezate Geta, iar 505 femei poartă numele de Ghiţa.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

În conștiința populară românească, Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din calendarul ortodox. Este cunoascut în popor sub numele de Sân-Gheorghe şi este considerat un zeu al vegetaţiei, protector al vitelor şi oilor dar şi al naturii înverzite.

În traditia popularã, Sfântul Gheorghe este al doilea stâlp calendaristic, alãturi de Sfântul Dumitru. Între cei doi sfinti existã o întelegere cosmicã. Se spune cã dacã plouã în aceastã zi anul va fi bogat. Se spune cã atunci când se aud primele broaste cântând, Sfântul Gheorghe ia cheia de la Sfântul Dumitru si deschide drumul naturii spre viatã.

Oamenii îsi împodobesc stâlpii de la poartã cu ramuri verzi de salcie înmuguritã pentru a proteja gospodãria de dusmani si de lucruri rele. În trecut, aceastã sãrbãtoare era cinstitã cu joc si voie bunã timp de trei zile. În ajunul zilei de Sfântul Gheorghe, fetele de mãritat cred cã îsi pot vedea sortitul într-un vas plin cu apã la miezul noptii.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax