Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sindicatul ”Viitorul Mineritului”: Patrimoniul de la Roșia Montană se salvează cu bani, nu cu vorbe*

Publicat

Constatăm că astăzi la Cluj Napoca va avea loc o dezbatere pe marginea patrimoniului cultural de la Roșia Montană. Ne exprimăm dezacordul că la această dezbatere nu au fost invitați și specialiștii care au desfășurat la Roșia Montană cel mai amplu program de cercetare arheologică din România, coordonat ştiințific de către Muzeul Naţional de Istorie a României (Bucureşti) şi autorizat de către Ministerul Culturii.

Dacă acești specialiști români și străini de renume mondial ar fi fost invitați la dezbatere, ei le-ar fi comunicat participanților că obiectivele importante ale patrimoniului cultural de la Roșia Montană se află în afara zonei miniere.

Vă informăm că în urma studiilor complexe desfăşurate în ultimii 10 anila Roșia Montană, s-au identificat şi delimitat următoarele zone protejate in situ:

* Carpeni – 23,3 ha, complexul de galerii Cătălina-Monuleşti, Piatra Corbului – 5,4 ha, Tău Găuri – 3 ha, Jig Văidoaia, reprezentând zone protejate cu valori arheologice, care se întind pe o suprafață de peste 31 ha;

* Centrul lstoric – 137 ha, Biserica Greco-Catolică – 4 ha și zona Primăriei actuale – 3 ha, reprezentând zone de protecţie a valorilor arhitecturale şi urbanistice, care se întind pe o suprafață totală de peste 144 ha.  Dacă se va deschide mina de la Roșia Montană vor fi investiți 100 mil. dolari în patrimoniul din România, dintre care 70 mil. dolari în protejarea și conservarea acestor obiective de la Roșia Montană.

De asemenea, considerăm inacceptabilă o dezbatere publică fără să fie invitați printre vorbitori și reprezentanți ai comunității locale. Autoritățile și comunitatea locală nu susțin demersul de înscriere pe lista UNESCO a Roșiei Montane, dorința comunității fiind de fapt punctul de plecare chiar într-o discuție teoretică a unui astfel de subiect oriunde în lume.

Mai mult, la referendumul județean de anul trecut, peste 80% din locuitorii comunei Roșia Montană au votat pentru repornirea mineritului, singurul care ne oferă locuri de muncă, posibilitatea dezvoltării zonei și care poate pune la dispoziție fondurile reale pentru restaurarea și salvarea patrimoniului cultural.

În prezent, zeci de reprezentanți ai sindicatului nostru lucrează la amenajarea patrimoniului din Roșia Montană. Noi știm că patrimoniul poate fi salvat cu bani și cu oameni, nu cu vorbe și rapoarte.

Noi știm că mineritul și patrimoniul nu se exclud, ci, dimpotrivă, pot coexista. Ajutați-ne să salvăm patrimoniul de la Roșia Montană prin minerit, nu prin vorbe și demagogie.

Cristian Albu, Președintele Sindicatului “Viitorul Mineritului” din Roșia Montană*

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. Andreea

    miercuri, 06.11.2013 at 13:20

    Trei lucruri esentiale care diferentiaza proiectul minier de la Rosia Montana, dezvoltat de catre RMGC, de alte lucrari similare aflate deja in functiune in Europa.
    Proiectele miniere nu sunt standardizate, ci trebuie adaptate la tipologia zacamantului.
    1. Barajul este mult mai sigur decat orice alt baraj din lume.
    2. Este un proiect foarte compact, nu unul intins pe mai multe zone.
    3. Este un proiect special din imbinarea diverselor problematici, de exemplu a zonei de patrimoniu.
    Este o particularitate a proiectului care nu se gaseste in alta parte. Tocmai proiectul minier va fi cel care va da fondurile necesare pentru salvarea, reabilitarea si conservarea patrimoniului, in care nu investeste nimeni altcineva.

  2. Mălina Rusu

    miercuri, 06.11.2013 at 21:56

    RMGC pastreaza galeriile romane care pot fi amenajate pentru turisti. RMGC va amenaja la standarde internationale galeria Catalina-Monulesti, unde au fost gasite tablitele cerate, certificatul de nastere al poporului roman si le va include in circuitul noului muzeu al mineritului pe care il vom construi noi, in centrul istoric al Rosiei.
    Nu se pastraza doar galeriile romane, ci si o necropola romana foarte valoroasa, taurile artificiale din perioada medievala, monumente naturale cum sunt Piatra Corbului si Piatra Despicata, construim un muzeu al mineritului, unde vor avea loc activitati ca in Muzeul Satului din Bucuresti sau Muzeul Astra din Sibiu.

  3. Alin C

    joi, 07.11.2013 at 10:47

    Foarte bine spus.Patrimoniul se salveaza cu bani nu cu vorbe,bani care pana in prezent nu au venit decat de la RMGC desi acest patrimoniu a fost „scos la lumina” de peste 10 ani, nimeni nu a venit cu bani nici statul nici ecologisti. Cei ce dezbat patrimoniul fara sa il cunoasca isi pierd timpul degeaba. Proiectul RMGC isi propune dezvoltarea durabila a zonei prin punerea in valoare a partimoniului.

  4. Radu Faur

    duminică, 17.11.2013 at 14:08

    Proiectul RMGC prevede restaurarea si conservarea cladirilor din centrul istoric, multe dintre ele aflate intr-o stare avansata de degradare, si amenajarea zonei pentru locuit si in scopuri turistice. Pana inprezent, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru cercetarea si restaurarea patrimoniului local si va mai investi 70 de milioane de dolari pentru punerea in valoare a patrimoniului din Rosia Montana.

  5. Vasile Brascovita

    luni, 25.11.2013 at 13:52

    Liderii protestelor anti Rosia Montana au incasat milioane de dolari prin “trust”-urile lui Soros

  6. Rusu Mirel

    luni, 25.11.2013 at 22:03

    Pe langa RMGC, va fi o serie intreaga de activitati dezvoltate de furnizori. Astazi avem 500 de angajati la RMGC. Dar, pe langa noi, mai sunt 500-700 de angajati ai furnizorilor nostri. Deci vorbim, astazi, de 1.000-1.200 de locuri de munca generate de investitia de la Rosia Montana. Cand o sa porneasca mina, furnizorii nostri vor angaja cateva mii de oameni.

  7. Edy Sarbu

    joi, 28.11.2013 at 20:06

    Investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

  8. Mihai Tomita

    vineri, 06.12.2013 at 00:12

    Mineritul a adus Rosiei Montane recunoastere internationala. Comunitatea Rosiei Montane doreste acest proiect minier tocmai pentru ca prin aceasta investitie patrimoniul este deja restaurat si conservat, mediul va fi protejat iar oamenii locului vor cunoaste din nou bunastarea.

  9. Robi Raicu

    vineri, 13.12.2013 at 15:19

    Mineritul modern poate crea locuri de muncă, poate rezolva poluarea istorică, poate proteja mediul, patrimoniul, poate ajuta la dezvoltarea turismului. Într- un cuvânt, putem vorbi despre dezvoltare durabilă și despre șansa comunității din Roșia Montană dar și a celor învecinate, la o viață mai bună și la bunăstarea și faima de altădată. Toate acestea vor constitui un bun major pentru comunitate.

  10. Ada Sarbu

    luni, 13.01.2014 at 21:45

    Comunitatea noastră are nevoie de minerit!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax