Eveniment
Șoferii ar putea fi monitorizați video pe drumurile din țară. Abaterile rutiere, constatate automat. Cum vor fi date amenzile
Traficul pe drumurile publice din țară ar urma să fie monitorizat de către polițiști cu ajutorul unui sistem video ce va include dispozitive de detecție, prevede un proiect de lege adoptat tacit de Senat.
Sistemul va putea detecta șoferii care depășesc limitele legale de viteză, trec pe culoarea roșie a semaforului, se apropie prea mult de mașinile din fața lor sau evită purtarea centurii de siguranță. Abaterile rutiere vor putea fi astfel constatate automat, iar amenzile ar urma să fie comunicate prin e-mail sau prin poștă, cu aviz de primire.
Vezi și Amenzi mai mari pentru șoferii indisciplinați în trafic. Guvernul aprobă, în ședința de joi, noi sanctiuni în Codul Rutier 2022
Propunerea legislativă pentru reglementarea utilizării sistemului video de monitorizare a traficului rutier și constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice a fost adoptată tacit de Senat în 15 decembrie.
Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, România este ţara cu cele mai multe accidente grave pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Numărul accidentelor rutiere fatale din România în anul 2019 a ajuns la 96 de cazuri raportate la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă aproape dublul mediei UE (51 cazuri) şi situează România pe primul loc în Europa.
Sistemul video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice reprezintă un sistem care colectează informaţii din trafic prin intermediul echipamentelor montate pe infrastructura rutieră. În funcţie de arhitectura sistemului, acesta poate procesa date detectate în trafic privind: viteza, viteza medie pe un sector de drum, folosirea luminilor de întâlnire, respectarea culorii semaforului, portul centurii de siguranţă, acordarea de prioritate, depăşirea masei maxime admise, starea tehnică (valabilitate ITP), etc.
Sistemul va permite monitorizarea zonelor riscante ale traficului, detectarea abaterilor (indiferent de condiţiile meteo sau de luminozitate, de intensitatea traficului, etc.), verificări în bazele de date, colectarea şi procesarea datelor în vederea transmiterii procesului verbal de constatare către proprietarul vehiculului, permiţând astfel crearea unui circuit automat închis.
Pe lângă monitorizarea zonelor de risc în trafic, constatarea abaterilor, generarea automată a procesului verbal de constatare, sistemul permite şi procesarea datelor în vederea generării de rapoarte relevante, privind indicele de încălcare a reglementărilor rutiere şi coeficientul de siguranţă rutieră aferent drumurilor.
„Montarea sistemului video de monitorizare a traficului rutier şi constatare automată a abaterilor rutiere pe drumurile publice este necesară deoarece în toate ţările europene în care există astfel de sisteme (camere fixe radar), cu zecile de mii, pe toate străzile şi în toate intersecţiile, ele sunt foarte eficiente. Eficienţa lor este dată de numărul mic de accidente fatale în zonele unde sunt montate în comparaţie cu zonele în care nu există niciun astfel de sistem (camere fixe radar)”, mai susțin parlamentarii, în expunerea de motive.
Conform art. 6 din proiectul de lege, procesul-verbal de constatare a contravenţiei întocmit de agentul constatator va cuprinde în mod obligatoriu:
- data şi locul unde este încheiat;
- numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator;
- datele de identificare ale dispozitivului de detecţie care a filmat/fotografiat, locul de poziţionare a dispozitivului de detecţie, omologarea şi verificarea metrologică a acestuia;
- datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal al contravenientului;
- descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
- indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;
- posibilitatea achitării în termen de 15 zile a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.
Fotografia efectuată trebuie sa cuprindă cel puţin următoarele:
- data şi ora la care a fost efectuată măsurarea; valoarea vitezei măsurate;
- imaginea autovehiculului din care să poată fi pus în evidenţă numărul de înmatriculare al acestuia.
Fotografia contravenţiei este transmisă contravenientului ca anexă la procesul-verbal de constatare a contravenției. Seria de evidenţă unică a procesului-verbal de contravenţie va conţine un set de caractere numerice a cărui structură se stabileşte prin normele de aplicare a prezentei legi.
Procesul-verbal de constatare a contravenţiei trebuie comunicat contravenientului în termen de 90 de zile calendaristice.
Comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenţiei se face prin poşta electronică, ce se va constitui în adresa de comunicare subsidiara a instituţiilor statului cu cetăţenii, sau prin poştă, cu aviz de primire.
Proiectul de lege se va aplica doar dacă este adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News