Eveniment
STAREA PÂRTIILOR: Condiţii excelente de schi la Şureanu, Arieşeni şi Arena Platoş din Păltiniş
Cu toate că pare că a venit primăvara, în zona de munte este încă iarnă în toată regula. Astfel, cei care vor să profite în continuare de zăpadă bună o pot face la pârtiile din Șureanu, Arieșeni și Păltiniș unde stratul de zăpadă este suficient pentru câteva ture cu sania, placa sau schiurile.
Domeniul Schiabil Șureanu
Zăpada nu a dispărut de la munte, spre suprinderea celor de la oraș, care au avut parte, recent, de zile foarte călduroase. Din contră, zăpada a rămas la fel de multă pe pârtiile de la Șureanu, iar iarna urmează să își arate din nou „colții”. Urmează ninsori și ger năprasnic, așadar o revenire în forță a iernii, cel puțin la munte. Pârtiile sunt, acum, perfecte pentru schi, iar drumul de la Oașa la pârtii este practicabil de către orice tip de mașină. Cu toate că vorbim despre sfârșitul calendaristic al iernii, totuși pare a fi începutul ei. Pentru actualizări periodice, urmăriți site-ul domeniului: www.schi-sureanu.ro
Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat, fiind accesibil pentru orice tip de mașină. Între barajul Tău și barajul Oașa există multe porțiuni cu gropi în asfalt, așadar vă recomandăm să fiți prudenți.
Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): între lacul Oașa și Luncile Prigoanei nu a avut loc nici o acțiune de deszăpezire. Drumul este îngust, înghețat, cu puține refugii, dar practicabil. Din Luncile Prigoanei până la pârtii drumul a fost deszăpezit eficient și prezintă refugii. De asemenea, drumurile care duc la cabanele din Poarta Raiului și Luncile Prigoanei au fost deszăpezite. Recomandăm să aveți pregătite lanțurile, mai ales pentru că vor urma ninsori, care pot acoperi drumul cu multă zăpadă.
Pârtii și instalații de cablu: în prezent, pârtiile au zăpadă suficientă pentru acest final de februarie. În plus, vor urma ninsori și ger, ceea ce va garanta o bună continuare a sezonului, la Șureanu. Dacă numărul de turiști va fi suficient de mare, vor fi pornite toate instalațiile (telescaunul și cele două teleschiuri), precum și pârtiile pe care acestea le deservesc. Totuși, în cazul în care numărul de schiori va fi foarte mic (sub 30 persoane), telescaunul va rămâne oprit. Din păcate, zonele de off-piste nu sunt sigure încă pentru schi și snowboarding. Zăpada este frământată și înghețată, tip crustă. Probabil că după ninsorile din aceste zile vom avea un strat proaspăt de powder în off-piste.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 21-28 februarie 2019, vreme relativ bună pentru schi. Va ninge, va viscoli, după care se va răci brusc, iar cerul va deveni din nou senin. Temperaturile vor scădea până la -18 grade Celsius. Vremea, pe zile, va fi astfel:
– joi, 21 februarie: vânt slab, cer parțial senin
– vineri, 22 februarie: viscol, ninsoare
– sâmbătă, 23 februarie: vânt puternic, cer senin
– duminică, 24 februarie: vânt slab, cer senin
– luni, 25 februarie: viscol, ninsoare
– marți, 26 februarie: vânt puternic, cer înnorat
– miercuri, 27 februarie: vânt puternic, cer senin
– joi, 28 februarie: vânt slab, cer parțial înnorat
Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil; punct Salvamont, SMURD și Jandarmerie Montană, la baza pârtiilor.
– Pârtii existente: 10 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3)
– Pârtii funcționale: 10 (sau mai puține, în funcție de starea vremii)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 12 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam: https://schi-sureanu.ro/index.php/camere-live
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parțial), Digi Mobil (parțial), Orange (slab)
ARIEȘENI:
Iarna revine în forță și la Arieșeni, unde oricum pârtiile erau acoperite de cea mai bună zăpadă. Sezonul continuă în bune condiții, la final de februarie, asigurându-ne că, în Apuseni, începutul de martie va fi marcat mai degrabă de schi, decât de flori și iarbă verde. Serviciile turistice funcționează la capacitate maximă, așadar sunteți așteptați cu toții la Arieșeni!
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: cele două pârtii – Vârtop 1 și Vârtop 2 – sunt ideale pentru schi, în acest final de februarie. Este zăpadă arhisuficientă, iar utilajele de bătătorit își fac datoria zilnic. Instalațiile funcționează în regim normal.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 21-28 februarie 2019, vreme instabilă, dar acceptabilă pentru schi. Va ninge, apoi vor veni câteva zile cu ger, dar și cu cer senin. Valorile termice se vor încadra între -13 și 3 grade Celsius. Iată, pe scurt, cum va fi vremea pe zile:
– joi, 21 februarie: vânt slab, cer parțial senin
– vineri, 22 februarie: viscol, ninsoare
– sâmbătă, 23 februarie: vânt puternic, cer senin
– duminică, 24 februarie: vânt slab, cer senin
– luni, 25 februarie: viscol, ninsoare
– marți, 26 februarie: vânt puternic, cer înnorat
– miercuri, 27 februarie: vânt puternic, cer senin
– joi, 28 februarie: vânt slab, cer parțial înnorat
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Arieşeni:
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 2
– Lungime totală a pârtiilor existentes: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam: https://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele
Arena Platoș Păltiniș
Și la Arena Platoș sezonul de schi continua.
omplexul are calitate austriacă la prețuri românești. Resortul dispune de aproximativ 3.5 km de pârtii, împărțite pe diferite categorii de dificultate și nivel. Pârtiile sunt dotate cu 11 tunuri de zăpadă care garantează zapada. În acest moment pârtiile cu nocturnă sunt deservite de 4 teleschi și 1 telescaun, destinat atât relaxării fluxului de schiori și snowboarderi cât și celor care doresc să folosească pârtia de sănii dotată cu nocturnă sau să facă o urcare și coboarâre fără echipament. Are și cel mai modern fun-park din România cu nocturnă, unul construit pe trei platforme, fiecare numărând câte trei elemente de dificultate mică, medie și avansată.
Acces: Traseul de la Alba Iulia este spre Sibiu (pe autostradă sau DN 1). În localitatea Săcel se virează pe DJ 106D, iar din localitatea Orlat se merge pe DJ 106J. Distanța față de Alba Iulia este de aproximativ 80 km, care pot fi parcurși în aproximativ 1 h 20 min. Drumul este asfaltat și practicabil.
Informații utile: prețuri aici, program detaliat aici.
sursa: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News