Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

ȘTIREA TA: Cercul de Informatică de la Palatul Copiilor Alba Iulia, desființat. Reacții ale părinților și precizări IȘJ

Publicat

Copiii care învățau informatică, online în această perioadă, la cercul de specialitate de la Palatul Copiilor au aflat de curând că acesta s-a desființat. Părinții, dar și copiii sunt nemulțumiți de această decizie și cer autorităților soluții, a transmis o cititoare Alba24.ro.

”Cercul de Informatică de la Palatul Copiilor Alba Iulia a fost desființat în 1 ianuarie 2021 de către IȘJ Alba deoarece doamna profesoară, titulară de 32 de ani pe acest post, în 23 decembrie 2020 a împlinit vârsta de pensionare.

S-a desființat un cerc pentru copii când e mai multă nevoie ca oricând de acest domeniu, când putem afirma că e criză de oameni în acest domeniu”, a transmis cititoarea Alba24, mama unuia dintre copiii înscriși la Cercul de Informatică.

Potrivit sursei citate, copiii sunt dezamăgiți: ”Știau că sâmbăta, la 10.00, au informatică. Se pregăteau de vineri, aşteptau tema şi erau entuziasmați”.

”Aşteptăm ca postul şi Cercul de Informatică de la Palatul Copiilor să fie reconstituite. Copiii noştri au dreptul să beneficieze de pregătirea din spațiul non-formal gratuit, toți, nu doar cei din centrele de excelență”, mai spune cititoarea Alba24.

Precizările IȘJ Alba și conducerii Palatului Copiilor

Directorul Palatului Copiilor, Corina Cotea, a explicat pentru Alba24 de ce a fost desființat Cercul de informatică.

”Cercul de informatică este desființat, cel puțin până la sfârșitul anului școlar. În Alba, prin ordin de ministru, s-a dispus înființarea unui centru de excelență, cu cinci norme, iar două dintre acestea au fost preluate de la Palatul Copiilor. În cazul Cercului de informatică, doamna profesoară a optat pentru intrarea la pensie. Cel mai probabil din septembrie va fi post pentru acest cerc, în urma unei reorganizări”, a spus directorul Palatului Copiilor, pentru Alba24.ro.

IȘJ Alba – ”Centrul de excelență înființat va avea cerc de informatică. Intenția este de a reînființa Cercul de informatică de la Palatul Copiilor, în funcție și de cererile existente”.

UPDATE IȘJ Alba: ”Opțiunea IȘJ în contextul înființării Centrului de excelență a fost pentru trei asemenea catedre din Blaj și Alba Iulia, unde nu existau titulari. Decizia referitoare la catedra de informatică de la Palatul Copiilor aparține instituției de învățământ”. Centrul de excelență din Alba va avea cinci catedre/specializări.

Centrul Județean de Excelență din Alba, alături de celelalte unități similare din țară, a fost înființat pe baza Ordinului 5956/4 nov 2020 al ministrului Educației.

Potrivit ordinului, ”statul de funcții și organigrama centrului județean de excelență/Centrului Municipiului București de Excelență sunt aprobate de inspectoratul școlar, cu încadrarea strictă în numărul maxim de posturi finanțat de la bugetul de stat, aprobat județului/municipiului București de Ministerul Educației și Cercetării pentru funcționarea inspectoratului școlar și a unităților conexe/instituțiilor din subordinea acestuia”.

În noiembrie 2020, Ministerul Educației anunța că aceste centre de excelență elaborează și aplică strategii și politici pentru selecția, pregătirea, susținerea, motivarea copiilor și a tinerilor capabili de performanțe. În același timp, acestea organizează, coordonează metodologic, monitorizează și evaluează, după caz, la nivel județean/al municipiului București, un set de șapte activități și servicii educaționale: elaborarea strategiilor de identificare și de selecție a copiilor și tinerilor capabili de performanțe în vederea constituirii unor grupe de performanță pe discipline, arii curriculare sau domenii științifice, artistice și tehnice, inclusiv pentru elevii care învață în limbile minorităților naționale; inițierea acțiunilor de identificare și promovare a copiilor și tinerilor capabili de performanțe;  asigurarea, anual, a constituirii, funcționării și pregătirii grupelor de excelență; elaborarea și asigurarea implementării unor programe de parteneriat cu diverse instituții din țară și străinătate, cu organizații neguvernamentale, cu comunitatea locală, în scopul îmbunătățirii condițiilor și resurselor necesare educării diferențiate a copiilor și tinerilor capabili de performanțe; dezvoltarea programelor proprii de cercetare didactică și organizarea conferințelor care au ca temă activitățile specifice centrului de excelență; organizarea, anual, a taberelor naționale de pregătire a copiilor și tinerilor capabili de performanțe, pe discipline; poate organiza activitatea de pregătire a loturilor olimpice județene/al municipiului București.

Activitatea de pregătire a copiilor și tinerilor capabili de performanțe se poate desfășura și în filiale ale centrului de excelență care au dotarea adecvată. Într-o filială se pot desfășura activități la una sau mai multe discipline. De asemenea, activitatea de pregătire a copiilor și tinerilor capabili de performanțe se poate desfășura și on-line. Numărul orelor/săptămână se împarte, după caz, între teorie și practică.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. albaiulian

    duminică, 31.01.2021 at 19:18

    Asta au vrut romanii pentru ca au mintea scurta si au uitat ce a facut PDL (mascat acum in PNL) intre 2009 si 2012 cu scolile si spitalele! Acum sa va săpalati pe cap cu ce ati votat si sa taceti din gura ca va meritati soarta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax