Connect with us
Advertisement

Eveniment

ȘTIREA TA pe Alba24: Descărcări arheologice cu excavatorul, în zona istorică a orașului Alba Iulia? Șantier în spatele Universității

Publicat

17499527_10154242118861035_7202056496492072685_n Un şantier din zona A, centrală, a Cetăţii Alba Carolina, a atras atenţia prin modul în care sunt realizate lucrările. Un cititor Alba24 a surprins imagini de la locaţia respectivă, precizând că este vorba despre lucrări de descărcare arheologică realizate cu excavatorul.

UPDATE: Potrivit precizărilor oferite pentru Alba24 de directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Constantin Inel, intervenţiile pe terenul în cauză respectă în totalitate procedurile legale. Există aviz de la Comisia Naţională de Arheologie, iar operaţiunile cu excavatorul sunt necesare pentru asigurarea decopertărilor în siguranţă pentru intervenţia ulterioară a celor care vor cerceta arheologic terenul.

Contactat de către Alba24, arheologul Radu Ota de la Muzeul din Alba Iulia, responsabil științific de șantier, a precizat că săpăturile nu sunt ilegale și se realizează cu autorizație. Potrivit acestuia, arheologul decide cât se intervine mecanizat (folosind un excavator) urmând ca mai apoi săpăturile să fie continuate de cei care vor cerceta arheologic terenul. „Totul e cu acte. Arheologul responsabil de șantier decide cât merge mecanizat. Acolo unde am considerat că trebuie să bag excavatorul am băgat”, a spus Radu Ota.

Terenul pe care au fost surprinse lucrările este proprietate privată, iar dezvoltatorul este o persoană fizică. Locația se află în spatele Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și lângă unitatea militară.

„Din câte am aflat de la specialiști, există autorizație de săpătură, însă problema constă în metoda <grosolană> și posibil distructivă folosită – adică excavatorul. Pretextul folosirii excavatorului pare să fi fost <degajarea de deșeuri> a acelui spațiu. Argumentul însă nu stă deloc în picioare, din moment ce excavatorul îndepărta pământ și nu deșeuri, cum reiese chiar din filmări. La fel, și persoana intervievată spontan pe șantier spunea că ar executa o descărcare de sarcina arheologică, nicidecum o igienizare sau pregătire pentru săpături”, a precizat cititorul Alba24, care a surprins imaginile marţi, 28 martie.

Potrivit unor surse, şi reprezentanţi ai Primăriei Alba Iulia au fost, marţi, la faţa locului, pentru a verifica lucrările în teren, având în vedere că deocamdată documentaţia PUD nu este aprobată. Au fost cerute documentele, însă nu au putut fi prezentate pe loc.

Potrivit altor surse, reprezentanţi ai Muzeului Naţional al Unirii au asigurat prezenţa la locaţia respectivă, având în vedere că lucrările sunt pentru descărcare arheologică şi orice intervenţie în teren trebuie monitorizată de aceştia.

Ce se construieşte de fapt

În ședința Consiliului Local Alba Iulia din data de 24 martie, la categoria documentaţii de urbanism, a fost pe ordinea de zi (la art. 4) aprobarea Planului Urbanistic Detaliu „Construire locuinţe colective şi spaţii alimentaţie publică la parter, Alba Iulia, strada Alexandru St. Şuluţiu nr. 1. Doar că proiectul a fost amânat: comisiile de specialitate au pus condiția prezentării avizelor de la Ministerului Culturii și de la MApN, iar aceste condiții nu au fost îndeplinite.

Potrivit proiectului, se propune construirea unui corp de clădire cu funcțiunea de locuințe colective în regim de închiriere, în principal pentru studenții, profesorii Universității sau turiști. La parter vor fi spații de alimentație publică – restaurant. Construcția propusă se va alinia la clădirile vecine și va avea regimul de înălțime P+4, cu volumul etajului 4 retras de la toate fațadele. Volumul propus va avea suprafața vitrată pe o înălțime aliniată la cornișa parterului Universității. Această suprafață vitrată va reflecta imaginea vecină a Colegiului academic „Bethlen”. Înălțimea volumului propus se aliniază la cornișa clădirii Universității, iar prin plastica arhitecturală va accentua orizontalitatea. Acoperișul se va rezolva în șarpantă de lemn și învelitoare de țiglă ceramică.

Accesul auto și pietonal se face din strada Mitropolit Alexandru Sterca Șuluțiu. Accesul carosabil în incintă de face printr-un gang. Clădirea va avea parcare cu 35 de locuri.

În ședința Comisiei de organizare și dezvoltare urbanistică s-a primit aviz favorabil, iar în ședința Comisiei tehnice de urbanism s-a primit aviz favorabil cu condiția prezentării, până la aprobare, a avizului de la Ministerul Culturii, a avizului MApN și a documentelor care atestă parcurgerea etapei de consultare a populației.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement