Actualitate
Suma alocată unui tichet de masă, majorată la 20 de lei. PROIECT legislativ, la Senat
Un proiect de lege care mărește suma alocată unui tichet de masă de la 15,18 lei cât este în prezent, la 20 lei, a fost inițiat la Senat.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 9 aprilie.
“Valoarea actuală a unui tichet de masă de 15,18 lei (înainte de impozitare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei. Un număr mare de angajați se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziționarea unei mase”, au explicat inițiatorii, în expunerea de motive.
Potrivit parlamentarilor, valoarea pe zi a tichetului de masă în România este printre cele mai mici din Europa. Astfel, dacă în România valoarea nominală a tichetului este de aproximativ 3,21 euro, în Spania este de 11 euro, în Belgia este 8 euro, în Franța este 11,04 euro, în Grecia este 6 euro, în Portugalia este 7,63 euro.
Noul proiect de lege prevede că valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 20 de lei.
Legislația prevede că angajații pot folosi, lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile în care a fost prezent la lucru.
Tichetele de masă pe suport hârtie și pe suport electronic pot fi utilizate doar pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare. Mai exact, tichetele de masă pe suport hârtie pot fi utilizate în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete, cu care unitățile emitente de tichete de masă pe suport hârtie au contractat prestarea serviciilor respective. Tichetele pe suport electronic pot fi utilizate doar în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete, care au încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unitățile emitente de tichete de masă pe suport electronic, și trebuie să permită utilizarea, în mod exclusiv, în scopul folosirii alocației individuale de hrană.
sursa: legestart.ro, senat.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News