Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tânărul din Alba Iulia care a devenit celebru în America cu FYUSE, aplicația care face Selfie 3D în mișcare. Cine este Radu Rusu


Publicat

Radu Rusu are 37 ani și este originar din Alba Iulia, unde și-a petrecut copilăria și adolescența. Când era elev la școala generală nr 8, visa să devină fotbalist. După absolvirea liceului la Colegiul Național Horea Cloșca și Crișan, în 2004 a intrat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Specializarea – Automatică și Informatică Industrială în 2004.

În 2009 a absolvit cu ”Summa cum Laude” TUM (Technische Universitaet Muenchen), unde si-a dat și doctoratul în Computer Science. Aici s-a alăturat în 2005 grupului de cercetare Intelligent Autonomous Systems. A predat la Universitatea Stanford şi acumeste CEO la o companie cotată la sume astronomice în Silicon Valley. Este căsătorit şi are o fetiţă. Trăieşte în San Francisco alături de soţie, restul familiei fiind în România.

În urmă cu 5 ani a fondat în Silicon Valley,  Fyuse o reţea de socializare despre care se spunea că putea fi următorul Facebook. A creat o aplicaţie de photo sharing 3D care a atras atenția investitorilor, firma pe care o conduce albaiulianul, Fyuse , fiind considerată că are un potențial extraordinar. Fyuse a apărut în decembrie 2014, având în spate o investiţie de 3,5 milioane de dolari, printre finanţatori numărându-se şi Andreas „Andy” Bechtolsheim, omul de afaceri care a semnat primul cec important pentru Google.

Astfel, Radu Rusu împreună cu echipa sa a creat o aplicație de photo sharing 3D, disponibilă pentru iOS și Android, dezvoltată în formatul „surround view”. Aplicaţia FYUSE, creată pentru telefoane mobile şi tablete permite utilizatorilor să realizeze fotografii tridimensionale pe care să le poată mişca pentru a vedea ce este în jurul subiectului.

Este extraordinar să îți faci selfie în 3D, panoramic, la 360 de grade, atunci când în jurul tău este un peisaj superb sau când vrei să nu ratezi niciun prieten care se află în apropierea ta. Inițial imaginile puteau fi postate pe facebook, iar descărcările din Google Play și AppStore depășiseră cifra de un milion.

Apoi facebook nu a mai permis postarea imaginilor iar FYUSE a trebui să își creeze propria rețea de socială, în care să poți posta imaginile mișcătoare. Ulterior aplicația a fost actualizată cu noi funcții, acum având posibilitatea de a crea fotografii în mișcare pe lungime, efectul fiind asemeni unui mare zoom, asemănător navigarii pe google streetview.

Tânărul cercetător a precizat că aplicația poate face panorame „selfie”, permite efecte de „slow motion” echivalând camere cu 10.000 de cadre pe secundă și „taguri 3D care se pot pune pe obiecte și se pot folosi pentru orice produs, de exemplu pentru e-commerce sau fashion.

Întrebat dacă se gândea că va ajune atât de departe, Radu a spus că „e aproape imposibil să te gândeşti că din Alba Iulia sau Cluj poţi ajunge să predai la Stanford şi să devii CEO la o companie cotată la sume astronomice în Silicon Valley. Dar, dacă mă uit în trecut, e foarte interesant cum toate lucrurile au mers natural… şi niciodată nu am plănuit aşa departe în faţă”.

Din 2012 este preşedintele ONG-ului „Open Perception” care are ca scop realizarea de softuri gratuite pentru procesarea imaginilor 2D şi 3D. Din 2009 până în 2012, a fost cercetător la Willow Garage, un laborator unde se creează programe open source pentru aplicaţii robotice.

În perioada 2010 – 2012, a predat la Universitatea Stanford în calitate de cadru didactic invitat. Cu doi ani în urmă, a fost cercetător la Stanford Research Institute (SRI) International. În 2013, Radu Rusu a reușit să obțină alături de un alt român, Matei Ciocârlie, un premiu de excelenţă în robotică, în domeniul în care activează:”IEEE Robotics and Automation Society Early Career Award”.

Politehnistul, care chiulea de la cursuri şi trăia din plin viaţa de student între sesiuni, a reușit să revoluționeze internetul cu ajutorul aplicaţiei care  devenise virală peste Ocean.

„Acest format este construit pentru telefoane mobile și tablete în special. Modul de captură este simplu: deschidem o aplicație mobilă și ne mișcăm în jurul obiectului, scenei, etc pe care vrem să o fotografiem” .

Radu Rusu

În urmă cu 4 ani Alba24 a publicat un interviu în exclusivitate cu Radu Rusu. Iată ce spunea despre copilăria și adolescența petrecuta la Alba Iulia:

”Şcoala primară şi gimnaziul au fost la Şcoala Generală numărul 8, iar liceul la „Horea, Cloşca şi Crişan”. Am avut profesori foarte buni în general, şi îmi aduc aminte cu plăcere de multe episoade din timpul şcolii.

HCC a primit un centru de informatică chiar cu un an înainte de a intra eu la liceu dacă mai ţin bine minte, prin ajutor financiar de la fundaţia Soros, şi apoi mai târziu conexiune Internet. Cred că acest lucru ne-a permis un acces relativ “modern” la informaţie, chiar dacă librăria şcolii nu era la fel de bine aprovizionată ca în alte ţări.

Alba24: Printre profesorii preferaţi de la şcoală şi liceu se numără şi cei de matematică şi fizică?

Radu Rusu: Absolut, mai ales profesorul de fizică din liceu, domnul Damian. Stilul dânsului caracteristic de a ne asculta şi verifica temele mi-a rămas întipărit în minte. Era singura materie unde aveam 7-8 note pe trimestru. Toţi profesorii au fost foarte buni, dar domnul Damian ne-a şi împins şi încurajat foarte mult şi am rămas cu un respect foarte mare pentru fizică şi pentru dânsul. Toţi colegii ne aducem aminte cu plăcere de ora de fizică. A rămas o amintire plăcută.

Alba24: Cine sunt profesorii care te-au inspirat să fii pasionat de ştiinţă?

Radu Rusu: Categoric profesorii de fizică. Diriginta din şcoala generală a fost tot profesoară de fizică, iar apoi domnul Damian în liceu. Fizica a fost una dintre materiile care avea şi lucru de laborator, şi puteam observa anumite fenomene. Chimia şi Biologia au fost şi ele interesante, dar parcă Fizica m-a impresionat mai mult.

Alba24: Ai mai păstrat legătura cu prietenii şi foştii colegi din Alba Iulia?

Radu Rusu: Încet legătura s-a cam pierdut, cu câteva excepţii. Majoritatea ne-am cam răsfirat prin diferite colţuri ale lumii, şi a fost mai greu să ţinem legătura. De câţiva ani încoace am reuşit să ne conectăm cu câţiva foşti colegi, cu care am şi ajuns să lucrăm împreuna la nivel profesional.

Alba24: Care sunt locurile unde îţi plăcea să îţi petreci timpul liber în Alba Iulia?

Radu Rusu: Locuind în cartierul Cetate, blocurile în care stăteam erau chiar la marginea oraşului (într-un sens), pentru că în faţa lor se întindeau câmpuri agricole. Cred că se cultiva porumb, grâu sau tot felul de legume. În momentul de faţă cred că acolo s-au construit multe case (între Alba Iulia şi Miceşti). În timpul în care terenurile nu erau folosite, le utilizam să jucăm fotbal. În afara de asta, mai mergeam pe bulevard sau pe la Porţile Cetăţii.

Software-ul dezvoltat de Radu Rusu analizează și alege în timp real datele primite de la mai multi senzori, incluzând camera, accelerometrul, giroscopul, magnetometrul și așa mai departe, și creează un ‘surround view’ care tinde să reprezinte spațiul capturat în cel mai compact mod posibil. ”Deci pentru că nu ne interesează timpul, dacă cineva stă nemișcat pentru jumătate de oră, nimic nu va fi capturat… doar în momentul în care utilizatorul se mișcă datele vor fi interpretate”, a  explicat el.

Atunci când faci poza trebuie să te mişti în jurul obiectului, iar un soft special recreează imaginea, dându-ţi posibilitatea să vezi peisajul din mai multe unghiuri.

În 2013, Radu Rusu a reușit să obțină alături de un alt român, Matei Ciocârlie, un premiu de excelenţă în robotică, în domeniul în care activează: ”IEEE Robotics and Automation Society Early Career Award”.

Radu Rusu a fost premiat „pentru contribuții în crearea și coordonarea unui ecosistem open-source care încurajează transferul de tehnologie în domeniul percepției 3D între mediul academic și industrie.

Compania pe care o conduce are în prezent 15 angajați și are sediul în San Francisco, California. Din echipă fac parte cercetători premiați în domeniile de Procesare de Imagine 3D și Robotică, iar cu o parte dintre aceștia Rusu a creat în ultimii patru ani „cea mai mare comunitate de cercetare și ‘open source’ în domeniul 3D, prin inițiativa ‘Point Cloud Library (PCL)’”, folosită de studenți și ingineri.

Deloc greu de intuit, Fyuse a atras rapid atentia jucătorilor din Silicon Valley. Cretorii Fyuse au batut palma cu Huawei si TCL, proprietarii Alcatel si Blackberry. Iar aplicatia va ajunge…setare de camera în modul implicit, în sistemul de operare al acestor dispozitive.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cuplurile de cetățeni din Teiuș care au împlinit 50 de ani de căsătorie, premiate de primărie și consiliul local

Publicat

Primăria din Teiuș a fost alături de cuplurile de cetățeni care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. 

Chiar dacă de obicei toți sărbătoriții petreceau împreună momentul fericit, anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, petrecerea nu a mai fost posibilă. 

Totuși, administrația locală i-a celebrat pe cei care în 2020 au împlinit 50 de ani de căsătorie. Mai exact, primarul din Teiuș, Mirel Hălălai s-a deplasat la locuințele acestora și le-a oferit un cadou din partea primăriei.

”De cațiva ani a devenit o tradiție să fim alături de cei care împlinesc 50 de ani de căsatorie neîntreruptă, respectiv cele mai longevive cupluri.

Primaria Teiuș si Consiliul Local au venit în întâmpinarea acestui frumos moment, susținând material un eveniment deosebit din viața acestor familii teiușene, modele de urmat în viață pentru fiecare dintre noi.

În acest an din cauza condițiilor nu a fost posibilă o întalnire a tuturor așa cum eram obișnuiți, Primaria a venit, prin reprezentanții săi în casele familiilor ce sărbătoresc aceste fericit eveniment”, au transmis reprezentanții primăriei Teiuș într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba a făcut un site pentru sprijinirea producătorilor locali. Poți să vezi, dar nu poți cumpara online

Publicat

Produse lactate, preparate din carne, pește, uleiuri, produse de panificație, legume, fructe, băuturi și răsaduri, toate produse în județul Alba: asta pot găsi cei care accesează platforma madeinalba.ro.

Totuși, site-ul promovat de Ion Dumitrel pe pagina sa de Facebook are o singură utilitate: cea de vizualizare a produselor. 

Cei care accesează o categorie de produse și mai apoi un preparat anume nu îl pot comanda, pot doar să vadă de cine este produs și au la dispoziție un număr de telefon și o adresă de contact.

Restul intercațiunii se face clasic, clientul sună și îl întrebă pe producător dacă mai are produsul disponibil sau nu. 

De asemenea, în timp ce în alte județe, platforme asemănătoare au fost puse în funcțiune încă de la începutul pandemiei de coronavirus, la Alba, aceasta a apărut după aproape trei luni.

Ce spun reprezentanții Consiliului Județean Alba despre site

”Platforma www.madeinalba.ro promovează produsele autentice locale, iar Consiliul Județean Alba își propune, pe această cale, să creeze legătura dintre micii fermieri, agricultori sau întreprinzători locali și cei interesați atât o alimentație sănătoasă, cât și de o experiență culinară inedită.

Vizitarea acestui site de prezentare este și un prilej de a cunoaște nu doar produsele – autentice, gustoase și sănătoase, ci și poveștile din spatele efortului și pasiunii unor oameni care respectă și perpetuează tradițiile, promovând gastronomia și specificul zonei.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Grupurilor de acţiune locală din judeţul Alba: „Pe Mureş şi pe Târnave”, Valea Ampoiului – Valea Mureşului” se arată într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Provocările pentru ”pitici și tătici” ale unui tânăr din Alba Iulia. Un mod inedit de a petrece timpul liber cu cei mici

Publicat

Un tânăr din Alba Iulia, cu multă imaginație și talent la ”meșterit”, și-a transformat pasiunea într-o provocare pentru ”tătici și pitici”, din dorința de a petrece cât mai mult timp alături de băiatul său și a-l implica în cât mai multe activități creative. 

Radu Oprița, alături de Patrick, băiatul și ajutorul său de nădejde, au creat în sufrageria casei, din toate jucăriile celui mic ”o reacție în lanț” pe care au postat-o pe YouTube.

Deloc surprinzător, video-ul de pe YouTube chiar a generat o reacție în lanț și a fost vizualizat de peste 1.000 de persoane.

Atunci, Radu s-a gândit să facă mai multe activități alături de cel mic și să le filmeze, pentru a le da idei și altor tătici.

Radu a povestit, pentru Alba24.ro, cum i-a venit ideea.

Potrivit acestuia, totul a început în perioada sărbătorilor de Crăciun din 2019, când cel mic a primit foarte multe cadouri, iar Radu s-a gândit cum poate să le folosească pe toate odată.

În prima filmare de pe YouTube, cei doi au folosit peste 50 de jucării, iar după 70 de încercări eșuate și șase ore de distracție, sistemul de reacție în lanț ”a mers ca uns”.

Radu a dat provocarea mai departe și prietenilor tătici, dar s-a hotărât să continue activitățile și să le filmeze.

Așa a apărut mini-seria ”Provocări pentru pitici și tătici”. O altă activitate a fost construirea unei ”plăci de activități”, cu mai multe elemente, cu care cel mic se poate juca și interacționa.

Dar, poate cel mai ambițios proiect de până acum și în urma căruia Radu a fost contactat și de alți părinți, pentru detalii și instrucțiuni, este un turnuleț cu tobogan, construit în aer liber.

Construit din lemn și vopsit în culori vii, turnulețul s-a dovedit a fi un element de joacă interactiv pentru cel mic, dar și un prilej de a petrece cât mai mult timp cu acesta.

Tânărul tătic din Alba Iulia nu se oprește doar la videoclipurile postate până acum și ne-a declarat că următoarele două proiecte vor fi cu siguranță tot în aer liber.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO REPORTAJ: Cum s-a pregătit Colegiul HCC din Alba Iulia pentru reluarea orelor cu elevii claselor a XII-a. Măsurile luate

Publicat

Elevii de clasa a XII-a și a VIII-a se întorc din 2 iunie la școală pentru aproape două săptămâni de pregătire înaintea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională. 

Pentru ca orele de pregătire să se desfășoare în condiții de siguranță, în ceea ce privește limitarea răspândirii noului coronavirus, autoritățile au impus unităților de învățământ o serie de reguli stricte. 

Marți, 26 mai, alături de Valeriu Cerbu, directorul Colegiului „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, reporterii Alba24.ro au luat la pas curtea și clădirea colegiului pentru a vedea cum au fost puse în practică regulile impuse de autorități. 

De la marcaje vopsite pe asfalt în curte, la scanarea temperaturii, asigurarea de măști de protecție și până la circuite diferite pentru intrarea și ieșirea elevilor din clădire, conducerea celui mai prestigios liceu din Alba s-a asigurat că a bifat toate regulile impuse de autorități.

Intrarea în curtea unității de învățământ și așteptarea pentru luarea temperaturii

Intrarea elevilor în Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” se va realiza pe două circuite: un circuit pentru intrarea laterală și unul pentru intrarea de la sala de sport.

În curtea unității de învățământ, circuitul pentru intrarea laterală este marcat cu săgeți și linii vopsite pe asfalt din doi în doi metri, pentru ca elevii să păstreze distanța între ei. La fel este marcat și cel de-al doilea circuit, cu intrarea în zona sălii de sport sala de sport.

În curtea colegiului vor fi prezenți profesori care îi vor direcționa pe elevi spre cele două intrări și se vor asigura că aceștia păstrează distanțarea fizică.

Măsurile de siguranță și de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID-19 sunt afișate încă de la intrare, la avizierul din curtea liceului. De asemenea, pe panou este afișată și oglinda fiecărei clase – respectiv locul elevilor în bănci, distanța dintre acestea și spațiul, în metri pătrați, care îi revine fiecărui elev.

La intrările în clădirea colegiului încep și marcajele prin care li se reamintește elevilor să păstreze distanța. De asemenea sunt amplasate covoare cu material dezinfectant pe care elevii își vor putea șterge tălpile încălțărilor.

Procedura de la intrarea în clădirea colegiului 

După ce au pășit în clădire, elevii vor fi întâmpinați de un cadru medical care le va lua temperatura prin termoscanare. După termoscanare aceștia își vor dezinfecta mâinile, iar apoi se vor îndrepta către clasele la care sunt repartizați.

„La intrarea în școală elevul se dezinfectează pe mâini, îi facem un examen sumar, îl întrebăm: aveți dureri în gât, tușiți, aveți dureri de cap?

Dacă copilul neagă, îi măsurăm temperatura. Dacă temperatura este mai mică de 37,3 grade, îi înmânăm o mască și îl îndrumăm spre sala de clasă.

În cazul în care se întâmplă ca temperatura să fie 37,3 – 37,4 grade, deci peste 37,3, îl ținem deoparte 5 minute, după care repetăm măsurarea temperaturii.

Dacă după cele 5 minute temperatura persistă, îi recomandăm să meargă la medicul de familie, deci copilul acela nu va intra în școală”, a precizat unul dintre cadrele medicale prezente în unitatea de învățământ.

Lângă fiecare clasă de curs există o masă pe care se află dezinfectant și cutii cu măști de protecție, măști pe care elevii sunt obligați să le poarte pe tot parcursul orelor.

Salile de clasă

Pe ușa fiecărei săli de clasă sunt afișate regulile care trebuie respectate de elevi și o reprezentare grafică a repartiției adolescenților în bănci.

„În fiecare sală de curs, mobilierul este pozitiționat în așa fel încât să se păstreze distanța de doi metri, deci cei patru metri pătrați pentru fiecare elev, scaunele au fost eliminate și  a rămas doar scaunul pentru elevul din bancă.

Mai mult, fiecare loc al elevilor din bănci este marcat de un set de reguli lipit pe bancă. 

Intrarea în sălile de curs se va face în ordinea sosirii, iar aceștia se vor așeza în bănci, începând cu ultima bancă și până la prima. În acest fel elevii nu vor trece unii pe lângă alții când își vor ocupa locurile în bănci”, a declarat Valer Cerbu, în timp ce inspecta o sală de clasă.

Pauzele

În pauză profesorul care lucrează cu elevii va rămâne alături de ei în sala de clasă, iar la sfârșitul programului, profesorul va fi acela care îi va conduce pe elevi la ieșire.

Elevii vor ieși din colegiu pe o ușă diferită față de cea pe care au intrat, a mai menționat Valeriu Cerbu.

La finalul turului prin Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, Valeriu Cerbu a spus că profesorii dar și personalul auxiliar al unității de învățământ sunt pregătiți pentru ai primi pe elevi în condiții de siguranță.

Un reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate