Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tânărul din Alba Iulia care a devenit celebru în America cu FYUSE, aplicația care face Selfie 3D în mișcare. Cine este Radu Rusu


Publicat

Radu Rusu are 37 ani și este originar din Alba Iulia, unde și-a petrecut copilăria și adolescența. Când era elev la școala generală nr 8, visa să devină fotbalist. După absolvirea liceului la Colegiul Național Horea Cloșca și Crișan, în 2004 a intrat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Specializarea – Automatică și Informatică Industrială în 2004.

În 2009 a absolvit cu ”Summa cum Laude” TUM (Technische Universitaet Muenchen), unde si-a dat și doctoratul în Computer Science. Aici s-a alăturat în 2005 grupului de cercetare Intelligent Autonomous Systems. A predat la Universitatea Stanford şi acumeste CEO la o companie cotată la sume astronomice în Silicon Valley. Este căsătorit şi are o fetiţă. Trăieşte în San Francisco alături de soţie, restul familiei fiind în România.

În urmă cu 5 ani a fondat în Silicon Valley,  Fyuse o reţea de socializare despre care se spunea că putea fi următorul Facebook. A creat o aplicaţie de photo sharing 3D care a atras atenția investitorilor, firma pe care o conduce albaiulianul, Fyuse , fiind considerată că are un potențial extraordinar. Fyuse a apărut în decembrie 2014, având în spate o investiţie de 3,5 milioane de dolari, printre finanţatori numărându-se şi Andreas „Andy” Bechtolsheim, omul de afaceri care a semnat primul cec important pentru Google.

Astfel, Radu Rusu împreună cu echipa sa a creat o aplicație de photo sharing 3D, disponibilă pentru iOS și Android, dezvoltată în formatul „surround view”. Aplicaţia FYUSE, creată pentru telefoane mobile şi tablete permite utilizatorilor să realizeze fotografii tridimensionale pe care să le poată mişca pentru a vedea ce este în jurul subiectului.

Este extraordinar să îți faci selfie în 3D, panoramic, la 360 de grade, atunci când în jurul tău este un peisaj superb sau când vrei să nu ratezi niciun prieten care se află în apropierea ta. Inițial imaginile puteau fi postate pe facebook, iar descărcările din Google Play și AppStore depășiseră cifra de un milion.

Apoi facebook nu a mai permis postarea imaginilor iar FYUSE a trebui să își creeze propria rețea de socială, în care să poți posta imaginile mișcătoare. Ulterior aplicația a fost actualizată cu noi funcții, acum având posibilitatea de a crea fotografii în mișcare pe lungime, efectul fiind asemeni unui mare zoom, asemănător navigarii pe google streetview.

Tânărul cercetător a precizat că aplicația poate face panorame „selfie”, permite efecte de „slow motion” echivalând camere cu 10.000 de cadre pe secundă și „taguri 3D care se pot pune pe obiecte și se pot folosi pentru orice produs, de exemplu pentru e-commerce sau fashion.

Întrebat dacă se gândea că va ajune atât de departe, Radu a spus că „e aproape imposibil să te gândeşti că din Alba Iulia sau Cluj poţi ajunge să predai la Stanford şi să devii CEO la o companie cotată la sume astronomice în Silicon Valley. Dar, dacă mă uit în trecut, e foarte interesant cum toate lucrurile au mers natural… şi niciodată nu am plănuit aşa departe în faţă”.

Din 2012 este preşedintele ONG-ului „Open Perception” care are ca scop realizarea de softuri gratuite pentru procesarea imaginilor 2D şi 3D. Din 2009 până în 2012, a fost cercetător la Willow Garage, un laborator unde se creează programe open source pentru aplicaţii robotice.

În perioada 2010 – 2012, a predat la Universitatea Stanford în calitate de cadru didactic invitat. Cu doi ani în urmă, a fost cercetător la Stanford Research Institute (SRI) International. În 2013, Radu Rusu a reușit să obțină alături de un alt român, Matei Ciocârlie, un premiu de excelenţă în robotică, în domeniul în care activează:”IEEE Robotics and Automation Society Early Career Award”.

Politehnistul, care chiulea de la cursuri şi trăia din plin viaţa de student între sesiuni, a reușit să revoluționeze internetul cu ajutorul aplicaţiei care  devenise virală peste Ocean.

„Acest format este construit pentru telefoane mobile și tablete în special. Modul de captură este simplu: deschidem o aplicație mobilă și ne mișcăm în jurul obiectului, scenei, etc pe care vrem să o fotografiem” .

Radu Rusu

În urmă cu 4 ani Alba24 a publicat un interviu în exclusivitate cu Radu Rusu. Iată ce spunea despre copilăria și adolescența petrecuta la Alba Iulia:

”Şcoala primară şi gimnaziul au fost la Şcoala Generală numărul 8, iar liceul la „Horea, Cloşca şi Crişan”. Am avut profesori foarte buni în general, şi îmi aduc aminte cu plăcere de multe episoade din timpul şcolii.

HCC a primit un centru de informatică chiar cu un an înainte de a intra eu la liceu dacă mai ţin bine minte, prin ajutor financiar de la fundaţia Soros, şi apoi mai târziu conexiune Internet. Cred că acest lucru ne-a permis un acces relativ “modern” la informaţie, chiar dacă librăria şcolii nu era la fel de bine aprovizionată ca în alte ţări.

Alba24: Printre profesorii preferaţi de la şcoală şi liceu se numără şi cei de matematică şi fizică?

Radu Rusu: Absolut, mai ales profesorul de fizică din liceu, domnul Damian. Stilul dânsului caracteristic de a ne asculta şi verifica temele mi-a rămas întipărit în minte. Era singura materie unde aveam 7-8 note pe trimestru. Toţi profesorii au fost foarte buni, dar domnul Damian ne-a şi împins şi încurajat foarte mult şi am rămas cu un respect foarte mare pentru fizică şi pentru dânsul. Toţi colegii ne aducem aminte cu plăcere de ora de fizică. A rămas o amintire plăcută.

Alba24: Cine sunt profesorii care te-au inspirat să fii pasionat de ştiinţă?

Radu Rusu: Categoric profesorii de fizică. Diriginta din şcoala generală a fost tot profesoară de fizică, iar apoi domnul Damian în liceu. Fizica a fost una dintre materiile care avea şi lucru de laborator, şi puteam observa anumite fenomene. Chimia şi Biologia au fost şi ele interesante, dar parcă Fizica m-a impresionat mai mult.

Alba24: Ai mai păstrat legătura cu prietenii şi foştii colegi din Alba Iulia?

Radu Rusu: Încet legătura s-a cam pierdut, cu câteva excepţii. Majoritatea ne-am cam răsfirat prin diferite colţuri ale lumii, şi a fost mai greu să ţinem legătura. De câţiva ani încoace am reuşit să ne conectăm cu câţiva foşti colegi, cu care am şi ajuns să lucrăm împreuna la nivel profesional.

Alba24: Care sunt locurile unde îţi plăcea să îţi petreci timpul liber în Alba Iulia?

Radu Rusu: Locuind în cartierul Cetate, blocurile în care stăteam erau chiar la marginea oraşului (într-un sens), pentru că în faţa lor se întindeau câmpuri agricole. Cred că se cultiva porumb, grâu sau tot felul de legume. În momentul de faţă cred că acolo s-au construit multe case (între Alba Iulia şi Miceşti). În timpul în care terenurile nu erau folosite, le utilizam să jucăm fotbal. În afara de asta, mai mergeam pe bulevard sau pe la Porţile Cetăţii.

Software-ul dezvoltat de Radu Rusu analizează și alege în timp real datele primite de la mai multi senzori, incluzând camera, accelerometrul, giroscopul, magnetometrul și așa mai departe, și creează un ‘surround view’ care tinde să reprezinte spațiul capturat în cel mai compact mod posibil. ”Deci pentru că nu ne interesează timpul, dacă cineva stă nemișcat pentru jumătate de oră, nimic nu va fi capturat… doar în momentul în care utilizatorul se mișcă datele vor fi interpretate”, a  explicat el.

Atunci când faci poza trebuie să te mişti în jurul obiectului, iar un soft special recreează imaginea, dându-ţi posibilitatea să vezi peisajul din mai multe unghiuri.

În 2013, Radu Rusu a reușit să obțină alături de un alt român, Matei Ciocârlie, un premiu de excelenţă în robotică, în domeniul în care activează: ”IEEE Robotics and Automation Society Early Career Award”.

Radu Rusu a fost premiat „pentru contribuții în crearea și coordonarea unui ecosistem open-source care încurajează transferul de tehnologie în domeniul percepției 3D între mediul academic și industrie.

Compania pe care o conduce are în prezent 15 angajați și are sediul în San Francisco, California. Din echipă fac parte cercetători premiați în domeniile de Procesare de Imagine 3D și Robotică, iar cu o parte dintre aceștia Rusu a creat în ultimii patru ani „cea mai mare comunitate de cercetare și ‘open source’ în domeniul 3D, prin inițiativa ‘Point Cloud Library (PCL)’”, folosită de studenți și ingineri.

Deloc greu de intuit, Fyuse a atras rapid atentia jucătorilor din Silicon Valley. Cretorii Fyuse au batut palma cu Huawei si TCL, proprietarii Alcatel si Blackberry. Iar aplicatia va ajunge…setare de camera în modul implicit, în sistemul de operare al acestor dispozitive.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: PNL și USR-PLUS s-au împăcat. Vom face mâine o nouă propunere pentru funcția de ministru al Sănătății

Publicat

Liderii coaliției au reușit să ajungă la un acord după ce marți, s-au reunit pentru a doua zi consecutiv, pentru a găsi soluții la criza politică declanșată după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătății.

Cîțu: Coaliția merge mai departe

Ședința a început la ora 16:00 și, potrivit unor surse apropiate discuțiilor, reprezentanții USR PLUS sunt dispuși să renunțe la cererea de schimbare a premierului dar au câteva condiții.

Principala în acordul coaliției să fie inclusă o asigurare că un astfel de episod nu s-ar mai repeta și Cîțu va consulta partenerii înainte de a remania pe viitor un ministru.

Condiția era cu atât mai importantă pentru liderii Alianței cu cât, în ultimele zile, în spațiul public au fost vehiculate mai multe informații cum că pe lista remanierilor s-ar afla ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, dar și cel al Justiției, Stelian Ion. Totodată, au existat solicitări de demitere a lui Claudiu Năsui. Practic USR-PLUS a provocat o criză politică pentru a se asigura că pe viitoar nu se va mai lovi de situații de genul demiterii lui Vlad Voiculescu. Și a reușit.

UPDATE SURSE: Propunerea pentru funcția de ministru al Sănătății este Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă este secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Mihăilă a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, este medic primar endocrinolog și a dezvoltat Clinica Medena.

Fostul ministru, Vlad Voiculescu și-ar dori să fie chiar și consilier la Ministerul Sănătății

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, se vede în continuare în minister. După ce mai multe zile la rând a declarat că ar putea fi din nou propus la Sănătate, Voiculescu ia în calcul inclusiv să revină pe o funcție de consilier onorific potrivit Digi24.ro

Deși colegii din PLUS sunt gata să îl susțină, cei din USR nu sunt încântați de această variantă care ar putea duce la noi tensiuni cu partenerii de guvernare.

DECLARAȚII: ”Am ajuns la un consens. Vom face o nouă propunere pentru funcția de ministru al Sănătății”

Ludovic Orban (PNL): După 2 zile de discuții serioase, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție. O completare care să aducă proceduri și puncte de vedere care să ducă la creșterea încrederii în aprteneri, să ducă la imbunătățirea mecanismelor de funcționare a coaliției.

Formațiunile care constituie coaliția sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au.

Cei care au apriat pe faptul că nu ne vom itnelege si-au făcut iluzii. Suntem o coaliție care cooperează pentru un dialog bazat pe respect, încredere, solidaritate și suntem preocupați de o guvernare care să ducă la o imbunătățire a vieții cetățenilor.

Dan Barna(USR): Am depășit o situație delicată. După cele 2 zile deloc simple și după discuții care au avut și moemente delicate, avem o completare a acordului coaliției. Avem toată încrederea că prin ce am agreat azi vom putea să ducem mai departe România în lupta cu COVID și să scoatem țara din pandemie.

Campania de vaccinare rămâne prioritatea Guvernului. Vaccinați-vă și convingeți-i și pe cei dragi!

Dragoș Tudorache (PLUS): Ca urmare a întelegerii, mâine vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătății. O veți afla mâine dimineață.

Kelemen Hunor (UDMR): Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, coaliția nu are alternativă, mă bucur că am reușit să ajungem la un consens in ce privește continuarea guvernării. În actul adițional nu există lucruri extravagante.

Florin Cîțu : Sunt lucruri care vor asigura o funcționare coerentă, decizii coerente in coaliție și câteva puncte accentuate, scoase din programul de guvernare fără să adăugăm nimic la programul de guvernare.

Important e să găsim soluții, să luăm decizii prin care intărim încrederea oamenilor in Guvern. Vom duce programul de guvernare la îndeplinire.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Bucătarul Cetății din Alba Iulia, Cosmin Toma, la emisiunea ”Imperiul Leilor”. Când poate fi urmărită

Publicat

Cosmin Toma, Bucătarul Cetății din Alba Iulia va fi prezent miercuri seară la emisiunea postului de telreviziune ProTV, Imperiul Leilor. 

Emisiunea va putea fi urmărită de la ora 20:30.

Anunțul a fost făcut chiar de acesta, care a și postat pe contul său de facebook o serie de imagini.

Emisiunea este dedicată tinerilor antreprenori care doresc să vadă cum ideea lor de afaceri prinde contur sau celor care vor să-şi dezvolte afacerile existente.

Tinerii trebuie să pregătească  un plan pe care să-l susțină în fața unui grup de potențiali investitori, format din oameni de afaceri români care și-au demonstrat deja abilitățile în business-uri de succes.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Câmpeni: Autovehiculele cu masă mai mare de 3,5 tone pot circula pe străzile cu restricții contra unei taxe. Decizie a primăriei

Publicat

Accesul autovehiculelor cu masă mai mare de 3,5 tone se face în zonele cu restricție din orașul Câmpeni pe baza autorizației de liberă trecere, obținute după plata unei taxe. 

Primăria a impus o serie de taxe pentru aceste mașini, potrivit unui anunț postat pe siteul instituției.

Contravaloarea taxei, în funcție de perioadă este, după cum urmează:

  • o zi: 25 lei/ autovehicul
  • o lună: 75 lei/ autovehicul
  • un an: 250 lei/ autovehicul

Accesul este permis pentru aprovizionarea cu mărfuri, materiale de construcţii, combustibili, transport de călători, intervenţii cu autospeciale la reţelele existente de energie electrică, telefoane, apă-canal, drumuri.

Zonele cu restricție: str. Av. Iancu, str. Moţilor (între intersecţiile cu str. Av Iancu şi str.Castanilor), str. Libertăţii (între intersecţiile cu str. Revoluţiei 1848 şi str. Av.Iancu, respectiv str. Cloşca şi str. Moţilor), str. Meşteşugarilor, str. Revoluţiei 1848, str. Oituz, str. Plopului, str. Mesteacănului, str. Turzii şi str. Teiului.

Taxa se poate achita numerar la casieria Primăriei Orașului Câmpeni sau prin virament

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Crima de la Rahău: Filmul prinderii suspectului. Polițiștii și-au folosit propriile motociclete enduro

Publicat

La o zi de la prinderea principalului suspect al crimei din Răhău, Alexandru Paștiu, într-o pădure din apropierea localității de către doi polițiști care au mers în urmărirea bărbatului pe motociclete enduro, Ministerul de Interne și Sindicatul Europol au prezentat povestea intervenției celor doi. 

Pe de o parte este partea Sindicatului Europol, care trage un semnal de alarmă față de lipsurile cu care se confruntă polițiștii când intervin într-o situație critică ( situația de față, în care cei doi polițiști au intervenit cu motocicletele proprii) și întâmplarea povestită de reprezentații MAI. 

Reamintim că, Alexandru Paștiu este principalul suspect în cazul unei crime din gelozie. Bărbatul a intrat în nopatea de duminică spre luni peste un cuplu de tineri, l-a ucis cu lovituri de cuțit pe un băiat de 23 de ani și a rănit-o pe iubita acestuia, apoi a fugit de la locul crimei și a fost căutat de către polițiști.

CITEȘTE ȘI: UPDATE VIDEO: CRIMA de la Răhău. Momentul în care principalul suspect a fost prins

Cei care l-au prins sunt polițiștii Ionuț Crețu și Horea Pop Cosmin, alături de alți trei prieteni. Marți, Alexandru Paștiu a fost arestat preventiv 30 de zile, la propunerea procurorilor de pe lângă Tribunalul Alba.

Cum prezintă Europol prinderea suspectului de către cei doi polițiști

”Știre de senzație în presă! Doi polițiști pe motoare l-au căutat pe criminalul din Alba

Nu, să nu înțelegeți că Poliția Română are astfel de dotări. Este vorba doar despre pasiunea și dăruirea a doi polițiști care și-au pus la bătaie propriile motoare pentru a efectua căutări în munți, în zone greu accesibile, ca să nu permită unui criminal să fugă.

În noaptea de duminică, dintr-un acces de gelozie, un bărbat s-a deplasat în localitatea Răhău, jud. Alba, la o adresă unde a găsit-o pe femeia care era însoțită de un alt tânăr. Când i-a văzut, s-a năpustit asupra lor lovindu-i violent cu un cuțit pe care îl avea asupra sa. În urma acestui atac, tânărul de 21 de ani a murit, iar prietena sa a fost grav rănită.

CITEȘTE ȘI: FOTO-VIDEO: CRIMA de la Răhău. Principalul suspect, transportat de la sediul Poliției Sebeș, la Parchet pentru audieri

Agresorul s-a făcut nevăzut, existând suspiciunea că s-ar ascunde în pădure, într-o zonă greu accesibilă autoturismelor.

Șefii din conducerea Poliției Sebeș au cerut sprijinul colegului nostru Ionuț Crețu, din cadrul Postului de Poliție Săsciori, cunoscător al zonei și al colegului său Horea Pop Cosmin din cadrul Biroului Rutier, care și-au pus la bătaie propriile motociclete pentru a-l căuta.

Colegii au fost sprijiniți de alți trei prieteni de-ai lor, care au dat dovada de civism și s-au alăturat imediat căutărilor și au periat zona, găsindu-l pe autor la o distanță de 10 km de locul crimei, îmbrăcat în alte haine, crezând că astfel nu va fi identificat.

Sperăm că nu se va trezi vreun „meneger” din Poliția Română să îi acuze pe colegi că nu au fost echipați cu pantalonii cu dungă și pantofii lăcuiți specifici uniformei de serviciu, ci mai degrabă îi vor trece pe lista de salarii pentru misiuni speciale și lucrări de excepție, care de obicei sunt direcționate pentru apropiații șefilor.

Felicitări, Cosmin și Ionuț, pentru determinarea de care ați dat dovadă!”, se arată într-o postare a sindicatului Europol.

Postarea de pe Facebook a Ministerului Afacerilor Interne

„În această noapte a avut loc o crimă în zona Răhau. Suspectul este liber și sigur este în stare de orice. Trebuie să-l prindem imediat! Acestea sunt semnalmentele. Împărțim zonele de căutare!”, le-a spus comandantul polițiștilor de la I.P.J. Alba.

Când au auzit că e vorba de pădurea din Răhau, Cosmin și Ionuț au știut imediat că asta va fi misiunea lor.
– Aici mergem noi! Știm ce-avem de făcut!

– Vedeți că terenul e foarte accidentat. Vă descurcați?

– Sigur că da, cunoaștem foarte bine zona. Vom mergem cu motocicletele noastre.

– Bine! Aveți multă grijă, repet, suspectul poate fi periculos și imprevizibil.

Nu după mult timp de la discuție, cei doi polițiști erau deja echipați în costumele de motociclist, având totuși vestele de protecție pe dedesubt și armamentul din dotare.

În zona în care aveau să meargă, se plimbaseră cu motoarele de multe ori, era perfectă pentru antrenamentul lor enduro.
Două ore au căutat polițiștii, pe toate cărările din acea pădure. Din când în când, își mai întrebau colegii prin stație dacă au dat ei de suspect, sperând să audă o veste bună.

– Încă nu, venea răspunsul de fiecare dată.
Într-un final, într-un loc mai puțin umblat, au observat silueta unui bărbat. Zgomotul motoarelor l-a determinat pe acesta să o ia la fugă. În acel moment, cei doi polițiști și-au dat seama că este cel pe care-l caută.

N-au avut nevoie decât de câteva momente ca să-l ajungă, iar fizionomia acestuia corespundea semnalmentelor pe care le primiseră de la comandant.

– Puteți să opriți căutările, suspectul e cu noi! L-am găsit în pădure și îl aducem acum la drumul național. Vă rugăm să ne trimiteți o mașină!

– Trimitem imediat! Felicitări, băieți, vă așteptăm la bază!

Ionuț este polițist de aproape 15 ani și lucrează în cadrul Secției 7 Poliția Rurală Sebeș, iar Cosmin își desfășoară activitatea la Poliția Rutieră din municipiu.

Pasiunea celor doi pentru motoare i-a ajutat să prindă un bărbat bănuit de uciderea unui tânăr.
Dar acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi existat pasiune față de munca de poliție!

Felicitări, Ionuț! Felicitări, Cosmin!”, au scris reprezentații MAI pe Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate