Connect with us
Publicitate

Eveniment

Tânărul din Alba Iulia care a devenit celebru în America cu FYUSE, aplicația care face Selfie 3D în mișcare. Cine este Radu Rusu

YouTube video

Publicat

Radu Rusu are 37 ani și este originar din Alba Iulia, unde și-a petrecut copilăria și adolescența. Când era elev la școala generală nr 8, visa să devină fotbalist. După absolvirea liceului la Colegiul Național Horea Cloșca și Crișan, în 2004 a intrat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Specializarea – Automatică și Informatică Industrială în 2004.

În 2009 a absolvit cu ”Summa cum Laude” TUM (Technische Universitaet Muenchen), unde si-a dat și doctoratul în Computer Science. Aici s-a alăturat în 2005 grupului de cercetare Intelligent Autonomous Systems. A predat la Universitatea Stanford şi acumeste CEO la o companie cotată la sume astronomice în Silicon Valley. Este căsătorit şi are o fetiţă. Trăieşte în San Francisco alături de soţie, restul familiei fiind în România.

În urmă cu 5 ani a fondat în Silicon Valley,  Fyuse o reţea de socializare despre care se spunea că putea fi următorul Facebook. A creat o aplicaţie de photo sharing 3D care a atras atenția investitorilor, firma pe care o conduce albaiulianul, Fyuse , fiind considerată că are un potențial extraordinar. Fyuse a apărut în decembrie 2014, având în spate o investiţie de 3,5 milioane de dolari, printre finanţatori numărându-se şi Andreas „Andy” Bechtolsheim, omul de afaceri care a semnat primul cec important pentru Google.

Astfel, Radu Rusu împreună cu echipa sa a creat o aplicație de photo sharing 3D, disponibilă pentru iOS și Android, dezvoltată în formatul „surround view”. Aplicaţia FYUSE, creată pentru telefoane mobile şi tablete permite utilizatorilor să realizeze fotografii tridimensionale pe care să le poată mişca pentru a vedea ce este în jurul subiectului.

Este extraordinar să îți faci selfie în 3D, panoramic, la 360 de grade, atunci când în jurul tău este un peisaj superb sau când vrei să nu ratezi niciun prieten care se află în apropierea ta. Inițial imaginile puteau fi postate pe facebook, iar descărcările din Google Play și AppStore depășiseră cifra de un milion.

Apoi facebook nu a mai permis postarea imaginilor iar FYUSE a trebui să își creeze propria rețea de socială, în care să poți posta imaginile mișcătoare. Ulterior aplicația a fost actualizată cu noi funcții, acum având posibilitatea de a crea fotografii în mișcare pe lungime, efectul fiind asemeni unui mare zoom, asemănător navigarii pe google streetview.

Tânărul cercetător a precizat că aplicația poate face panorame „selfie”, permite efecte de „slow motion” echivalând camere cu 10.000 de cadre pe secundă și „taguri 3D care se pot pune pe obiecte și se pot folosi pentru orice produs, de exemplu pentru e-commerce sau fashion.

Întrebat dacă se gândea că va ajune atât de departe, Radu a spus că „e aproape imposibil să te gândeşti că din Alba Iulia sau Cluj poţi ajunge să predai la Stanford şi să devii CEO la o companie cotată la sume astronomice în Silicon Valley. Dar, dacă mă uit în trecut, e foarte interesant cum toate lucrurile au mers natural… şi niciodată nu am plănuit aşa departe în faţă”.

Din 2012 este preşedintele ONG-ului „Open Perception” care are ca scop realizarea de softuri gratuite pentru procesarea imaginilor 2D şi 3D. Din 2009 până în 2012, a fost cercetător la Willow Garage, un laborator unde se creează programe open source pentru aplicaţii robotice.

În perioada 2010 – 2012, a predat la Universitatea Stanford în calitate de cadru didactic invitat. Cu doi ani în urmă, a fost cercetător la Stanford Research Institute (SRI) International. În 2013, Radu Rusu a reușit să obțină alături de un alt român, Matei Ciocârlie, un premiu de excelenţă în robotică, în domeniul în care activează:”IEEE Robotics and Automation Society Early Career Award”.

Politehnistul, care chiulea de la cursuri şi trăia din plin viaţa de student între sesiuni, a reușit să revoluționeze internetul cu ajutorul aplicaţiei care  devenise virală peste Ocean.

„Acest format este construit pentru telefoane mobile și tablete în special. Modul de captură este simplu: deschidem o aplicație mobilă și ne mișcăm în jurul obiectului, scenei, etc pe care vrem să o fotografiem” .

Radu Rusu

În urmă cu 4 ani Alba24 a publicat un interviu în exclusivitate cu Radu Rusu. Iată ce spunea despre copilăria și adolescența petrecuta la Alba Iulia:

”Şcoala primară şi gimnaziul au fost la Şcoala Generală numărul 8, iar liceul la „Horea, Cloşca şi Crişan”. Am avut profesori foarte buni în general, şi îmi aduc aminte cu plăcere de multe episoade din timpul şcolii.

HCC a primit un centru de informatică chiar cu un an înainte de a intra eu la liceu dacă mai ţin bine minte, prin ajutor financiar de la fundaţia Soros, şi apoi mai târziu conexiune Internet. Cred că acest lucru ne-a permis un acces relativ “modern” la informaţie, chiar dacă librăria şcolii nu era la fel de bine aprovizionată ca în alte ţări.

Alba24: Printre profesorii preferaţi de la şcoală şi liceu se numără şi cei de matematică şi fizică?

Radu Rusu: Absolut, mai ales profesorul de fizică din liceu, domnul Damian. Stilul dânsului caracteristic de a ne asculta şi verifica temele mi-a rămas întipărit în minte. Era singura materie unde aveam 7-8 note pe trimestru. Toţi profesorii au fost foarte buni, dar domnul Damian ne-a şi împins şi încurajat foarte mult şi am rămas cu un respect foarte mare pentru fizică şi pentru dânsul. Toţi colegii ne aducem aminte cu plăcere de ora de fizică. A rămas o amintire plăcută.

Alba24: Cine sunt profesorii care te-au inspirat să fii pasionat de ştiinţă?

Radu Rusu: Categoric profesorii de fizică. Diriginta din şcoala generală a fost tot profesoară de fizică, iar apoi domnul Damian în liceu. Fizica a fost una dintre materiile care avea şi lucru de laborator, şi puteam observa anumite fenomene. Chimia şi Biologia au fost şi ele interesante, dar parcă Fizica m-a impresionat mai mult.

Alba24: Ai mai păstrat legătura cu prietenii şi foştii colegi din Alba Iulia?

Radu Rusu: Încet legătura s-a cam pierdut, cu câteva excepţii. Majoritatea ne-am cam răsfirat prin diferite colţuri ale lumii, şi a fost mai greu să ţinem legătura. De câţiva ani încoace am reuşit să ne conectăm cu câţiva foşti colegi, cu care am şi ajuns să lucrăm împreuna la nivel profesional.

Alba24: Care sunt locurile unde îţi plăcea să îţi petreci timpul liber în Alba Iulia?

Radu Rusu: Locuind în cartierul Cetate, blocurile în care stăteam erau chiar la marginea oraşului (într-un sens), pentru că în faţa lor se întindeau câmpuri agricole. Cred că se cultiva porumb, grâu sau tot felul de legume. În momentul de faţă cred că acolo s-au construit multe case (între Alba Iulia şi Miceşti). În timpul în care terenurile nu erau folosite, le utilizam să jucăm fotbal. În afara de asta, mai mergeam pe bulevard sau pe la Porţile Cetăţii.

Software-ul dezvoltat de Radu Rusu analizează și alege în timp real datele primite de la mai multi senzori, incluzând camera, accelerometrul, giroscopul, magnetometrul și așa mai departe, și creează un ‘surround view’ care tinde să reprezinte spațiul capturat în cel mai compact mod posibil. ”Deci pentru că nu ne interesează timpul, dacă cineva stă nemișcat pentru jumătate de oră, nimic nu va fi capturat… doar în momentul în care utilizatorul se mișcă datele vor fi interpretate”, a  explicat el.

Atunci când faci poza trebuie să te mişti în jurul obiectului, iar un soft special recreează imaginea, dându-ţi posibilitatea să vezi peisajul din mai multe unghiuri.

În 2013, Radu Rusu a reușit să obțină alături de un alt român, Matei Ciocârlie, un premiu de excelenţă în robotică, în domeniul în care activează: ”IEEE Robotics and Automation Society Early Career Award”.

Radu Rusu a fost premiat „pentru contribuții în crearea și coordonarea unui ecosistem open-source care încurajează transferul de tehnologie în domeniul percepției 3D între mediul academic și industrie.

Compania pe care o conduce are în prezent 15 angajați și are sediul în San Francisco, California. Din echipă fac parte cercetători premiați în domeniile de Procesare de Imagine 3D și Robotică, iar cu o parte dintre aceștia Rusu a creat în ultimii patru ani „cea mai mare comunitate de cercetare și ‘open source’ în domeniul 3D, prin inițiativa ‘Point Cloud Library (PCL)’”, folosită de studenți și ingineri.

Deloc greu de intuit, Fyuse a atras rapid atentia jucătorilor din Silicon Valley. Cretorii Fyuse au batut palma cu Huawei si TCL, proprietarii Alcatel si Blackberry. Iar aplicatia va ajunge…setare de camera în modul implicit, în sistemul de operare al acestor dispozitive.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate