Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia: Amenzi de până la 1.500 de lei, pentru abandonarea câinilor pe stradă și taxe pentru recuperarea celor pierduți

Publicat


Primăria Alba Iulia a pus în dezbatere publică noul regulament pentru gestionarea câinilor fără stăpâni în oraș. Este introdusă taxă de 150 de lei pentru recuperarea câinilor pierduți de stăpâni în oraș, iar activitatea de capturare a maidanezilor este făcută de angajații Serviciului Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân (SPGCS), adică ai primăriei. Până recent, acest serviciu era externalizat.

Sunt introduse și amenzi, între 1000 de lei și 1.500 de lei pentru cei care abandonează câini pe spațiul public sau împiedică intervenția personalului primăriei care capturează câinii fără stăpân.

Sunt patru angajați ai primăriei, plus șeful SPGCS, care se ocupă de capturarea, transportul și  întreținerea câinilor fără stăpân. Câinii neînsoțiți pe spațiul public vor fi capturați și transportați la adăpostul de pe strada Rogozului. Aici vor fi cazați cel mult 20 de zile lucrătoare.

Vor fi capturați câinii care circulă liber, fără însoțitor, în preajma școlilor, grădinițelor, locurilor de joacă pentru copii, parcurilor, piețelor publice, dar și din toate locurile publice și din zonele periferice ale localității.

Capturarea, manipularea și încărcarea câinilor fără stăpân în autovehicule și transportul acestora se va face cu respectarea prevederilor legale în domeniu. Mașinile de transport al acestor câini vor fi vizibil marcate cu denumirea serviciului și numărul acestuia de telefon.

În regulament se mai precizează că imobilizarea câinilor fără stăpân, prin administrarea de la distanță a unor substanțe stupefiante și psihotrope, cu ajutorul armelor utilitare sau sarbacanelor trebuie efectuată sub stricta supraveghere a medicului veterinar.

De asemenea, este interzisă mutarea câinilor fără stăpân, din zona în care se află, în altă zonă.

Câinii fără stăpân care sunt bolnavi cronici, incurabili ori care nu au fost revendicați sau adoptați, în cele 20 de zile, vor fi eutanasiați.

Cum pot fi revendicați câinii capturați și transportați la adăpost

În primele 7 zile lucrătoare de la data înregistrării în evidențele adăpostului public din Alba Iulia, câinii pot fi revendicați de proprietari. Apoi, în următoarele 14 zile, câinii pot fi revendicați sau adoptați de persoane fizice sau juridice, din țară sau străinătate. Totuși, proprietarul care revendică animalul are prioritate în fața persoanei care intenționează să adopte același câine, chiar și în cazul în care cererea de adopție este anterioară cererii de revendicare. Taxa de revendicare este de 150 de lei și reprezintă cheltuielile cu capturarea, transportul, întreținerea câinelui. Cheltuielile cu acțiunile sanitar-veterinare vor fi suportate de către proprietar.

Dacă, după cele 7 zile lucrătoare, câinele din adăpostul public a fost deja adoptat, proprietarul are dreptul să-l recupereze de la adoptator, dacă dovedește că a fost în imposibilitate de a depune cererea de revendicare în termenul inițial.

Fiecare câine adus în adăpost va fi verificat dacă nu are mijloc de identificare (microcip, tatuaj, crotaliu, medalion inscripționat), iar, dacă se constată că acesta are stăpân, proprietarul va fi contactat de personalul centrului, prin telefon, email sau alte mijloace.

Animalele cu potențial de adopție, care nu au fost revendicate sau adoptate în termenul legal, pot fi menținute în adăpost cel mult 20 de zile lucrătoare.

Cum sunt îngrijiți câinii aduși la adăpost

Personalul veterinar de la SPGCS asigură tratament medicale, îngrijire și atenție câinilor fără stăpân în incinta adăpostului, supraveghează aceste animale, colectează documentele întocmite de personalul implicat în capturare și transport și înregistrează câinii fără stăpân.

Toți câinii aduși în adăpost vor fi examinați medical și li se vor aloca un număr unic de identificare (număr de ordine în registrul de intrare în adăpost). Vor fi separați cei sănătoși de cei bolnavi și cei agresivi. Cei bolnavi sau răniți vor avea padocuri separate de izolare și vor fi îngrijiți corespunzător pe perioada cazării.

Cățeii cu vârsta între 6 și 12 săptămâni vor primi hrană la adăpost de 3 ori pe zi, iar cei cu vârsta între 12 săptămâni și 12 luni, de 2 ori pe zi.

Adopția câinilor fără stăpân

Cei care vor să adopte câini de la adăpost trebuie să completeze o declarație-angajament și o declarație de proprie răspundere din care să rezulte condițiile corespunzătoare de creștere și adăpostire a câinilor. Cei care locuiesc la bloc și vor să adopte mai mult de doi câini trebuie să prezinte acordul asociațiilor de proprietari sau, după caz, al vecinilor. Dacă va ține câinele adoptat în spațiu deschis pe proprietate privată, adoptatorul trebuie să facă dovada proprietății sau posesiei terenului. Dacă îl va ține în locuință, trebuie să dovedească existența unei suprafețe locative de cel puțin 2,5 mp/câine adoptat. Adoptarea câinilor se face gratuit.

Pot fi adoptați la distanță doar câinii fără boli transmisibile și cei care nu sunt agresivi cu alți câini sau cu oamenii. Însă cei care adoptă câini de la distanță suportă cheltuielile necesare pentru păstrarea animalelor în adăpost. Vor plăti 204 lei pe lună, cu avans pe cel puțin 30 de zile. Dacă adoptatorul de la distanță nu-și respectă obligațiile, 14 zile lucrătoare consecutiv sau nu comunică decizia de a trata câinele și suporta costurile aferente (în termen de 5 zile de la finalizarea tratamentelor), adopția la distanță încetează. Numărul câinilor adoptați de la distanță nu poate fi mai mare de o treime din locurile disponibile în adăpost. Câinii adoptați de la distanță pot fi preluați oricând de adoptatori sau adoptați de alte persoane, cu acordul adoptatorului de la distanță.

Asociațiile, fundațiile pentru protecția animalelor pot participa, prin reprezentanții lor, la acțiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare și revendicare sau adopție a câinilor fără stăpân.

Eutanasierea câinilor fără stăpân

Câinii diagnosticați cu boli incurabile vor putea fi eutanasiați de îndată, însă dacă au stăpâni, doar cu acordul acestora.

Eutanasierea câinilor nerevendicați sau neadoptați, în termenul de 20 de zile lucrătoare se face de către medicul veterinar, în baza unei decizii emise de persoana împuternicită de primarul municipiului.

Programul adăpostului

În adăpostul de pe strada Rogozului vor fi cazați atât câini fără stăpân găsiți în Alba Iulia, cât și în alte localități învecinate.

Programul de lucru cu publicul la SPGCS este de luni până vineri între orele 8.00-16.00, iar la adăpostul public, accesul este permis de luni până vineri, în intervalul 10.00-16.00, iar sâmbăta și duminica, între 10.00 și 12.00.

Amenzi și sancțiuni

Regulamentul include și amenzi. Persoanele fizice sau juridice care împiedică intervenția echipajelor mobile pentru capturarea câinilor sau agresează personalul riscă amenzi între 1000 de lei și 1.500 de lei.

De asemenea, eliberarea ori abandonul de către persoane fizice sau juridice a unor câini sau pui în spațiul public se sancționează cu amendă între 1000 de lei și 1,500 de lei.

Dacă se plătește în termen de 48 de ore, amenda se poate achita în cuantum de jumătate din minimul prevăzut de actul normativ.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ABRUD

Tânăr din Roșia Montană, la procesul de la Washington dintre România și Gabriel Resources, în ultima zi de audieri

Publicat

Un tânăr antreprenor din Roșia Montană a ajuns vineri la Washington, unde se desfășoară arbitrajul Gabriel Resoures vs. România, potrivit Mining Watch Romania. Vineri, 13 decembrie 2019, este ultima zi de audieri în acest proces. „Deși Roșia Montană înseamnă pentru arbitrii bani, bani și iar bani, putea să fie despre oameni și daunele morale aduse […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ASTĂZI: Concert de muzică lăutărească, în Cetatea Alba Carolina. Intrarea este liberă

Publicat

Astăzi, de la ora 18.00, în Cetatea Alba Carolina va fi concert de muzică lăutărească. Vor cânta Panseluța Feraru, Mioara Lincan, Neluță Neagu, Constantin Fulgerică, Marian Alexandru, Mieluță Bibescu, Marius Gore și Taraful „Frații Cazanoi”. Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, vineri, 13 decembrie, începând cu ora 18.00, concertul „Lăutari de ieri și de […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Guvernul aprobă majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2020. Cât vor primi cei cu studii superioare

Publicat

bani

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat cu 7,2%, începând cu 1 ianuarie 2020. Dacă în prezent acesta este de 2.080 lei, de anul viitor, va fi de 2.230 lei. Este prevăzut și prag special pentru angajații cu studii superioare. ”Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Militarii Batalionului 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia au donat sânge pentru a salva vieți

Publicat

Militari din Batalionul 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia au participat în zilele de 11 și 13 decembrie, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba Iulia, la o campanie voluntară pentru donare de sânge, cu scopul de a-i ajuta pe semenii aflați în suferință. Geniștii albaiulieni au conștientizat nevoia de rezerve de sânge din spitale […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate