Economie
TOP 10- Cei mai bogaţi oameni de afaceri din ALBA. Cei ZECE care fac județul să conteze pe harta economică a României
Zece nume grele din județul Alba se regăsesc în ediția din acest an „Topul Forbes 500 miliardari” care îi cuprinde şi pe cei mai bogaţi oameni de afaceri din judeţul Alba. Din lista publicată de Forbes fac parte 6 miliardari ai judeţului, dar şi 4 familii. Şi Revista „Capital” a prezintat topul „ 300- cei mai bogaţi români” care cuprinde doar șapte din cei 10 prezentați de ”concurență”.
Pe primul loc în judeţul Alba, în ambele topuri se află omul de afaceri Ioan Popa, care conduce compania Transavia de 23 de ani.
În topul celor de la Forbes, Ioan Popa ocupă locul 42 cu o avere estimată la 87 de milioane de euro. Capital îl poziționeză pe patronul imperiului Transavia pe locul 25, cu o avere estimată la 153-155 de milioane de euro.
Următoarele trei poziții, din ambele topuri sunt ocupate în 2014 de Mihai Miron, care deține mai multe afaceri din domeniul farmaceutic, dar și o ferma Bioterra în comuna Doștat, Dorin Mateiu -Elit Cugir și Claudiu Necșulescu- proprietarul companiei Jidvei.
Toate aceste companii au ridicat Alba, un județ cu o populație cât a municipiului Cluj Napoca, pe locul 15 pe o hartă a businessului din România.
Contribuția celor 10 milioanari de top la PIB-ul județului au făcut ca județul Alba să conteze pe harta economică a României cu o cifră de afaceri de 2,5 miliarde euro.
Contribuții la buget, locuri de muncă sigure, implicare socială prin susținerea unor proiecte locale din cultură sau sănătate arată că mediul de afaceri de top din Alba s-a fortificat și a intrat în era businessului adevărat.
Mai jos îi puteţi vedea pe miliardarii din Alba, care au ajuns în Top 500 Forbes România. O parte din aceştia se regăsesc şi în topul celor de la revista Capital, la categoria „Cei mai bogaţi români”.
Ioan Popa, cel care alături de familie, în urmă cu 23 de ani, a pus bazele unuia dintre cei mai mari jucători de pe piaţa autohtonă de carne, Transavia, rămâne pe primul loc ca fiind cel mai prosper om de afaceri şi cel mai bogat român din Alba. În „Top Forbes 500 miliardari” ocupă locul 42 şi în topul revistei Capital, „300 cei mai bogaţi români”, locul 25. Transavia este cel mai important producător de carne de pui din România, cu o producţie de peste 55.000 de toe de carne de pasăre, în fermele proprii din judeţele Alba, Cluj, Sibiu, Braşov şi Harghita.
În 2013, grupul Transavia a avut o cifră de afaceri de 135 de milioane de euro. Anul trecut a fost cel mai profitabil an pentru Transavia, a declarat Ioan Popa pentru Capital. A avut un profit brut de 12,5 milioane de euro.
Chiar dacă în 2014, Ioan Popa şi-a propus ca prioritatea companiei să fie „stingerea creditelor bancare accesate în mare parte pentru modernizarea facilităţilor de producţie şi achiziţionarea de utilaje agricole performante” după cum a declarat pentru Forbes, grupul Transavia condus de omul de afaceri rămâne liderul pieţei în industria cărnii din România.
După 23 de ani de la ridicarea acestui imperiu, Ioan Popa se pregăteşte să predea ştafeta fiicei sale Theodora, care din acest an a început să se implice mai serios în afacerea familiei. „Sunt alături de tatăl meu de la 16 ani, însă am început să mă implic serios din ianuarie anul acesta. Întreg procesul de învăţare durează aproape un an”, a spus Theodora pentru Capital.
În paralel Popa investește și în comunitatea ăn care trăiește compania miliardarului contribuind substanțial la renovarea și dotarea cu aparatură performantă a unor secții din Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia.
Mihai Miron (53 de ani), antreprenor din Braşov cu afaceri în Alba ocupă locul 60 în topul Capital, respectiv 80 în Forbes. Are o afacere estimată la 80-05 de milioane de euro de către Capital în industria farmaceutică, zootehnie, industria alimentară şi agricultură. Deţne, prin intermediul a trei firme, pachetul majoritar al companiei de produse farmaceutice Ropharma. Fabrică suplimente alimentare şi medicamente, iar compania a re cinci depozite, 127 de farmacii, respectiv 1.200 de farmacii client. Miron controlează 63% din SSpitalul „Sf. Constantin” din Braşov. Şi-a făcut un nume în businessul românesc odată cu vânzarea companiei Europharm, în 1998.
În judeţul Alba, deţine 1.400 hectare de teren şi o fabrică de lapte la Doştat.
Cu o afacere estimată la 60 de milioane de euro în industria alimentară, imobiliare şi afaceri cu energie electrică, patronul Elit, Dorin Mateiu (47 de ani) rămâne și în 2014 în topul bogaților. Este pe locul 91 (în coborâre), potrivit Capital, respectiv pe locul 101, în topul Forbes.
Dacă anul trecut ocupa locul 89 în top „300 cei mai bogaţi români”, în 2014, Dorin Mateiu se poziţionează pe locul 91. Înființată acum 12 ani, compania Elit Cugir, care produce mezeluri a reușit să se impună rapid pe piață. În 2013 a obținut o cifră de afaceri de peste 72 de milioane de euro și un profit net de 2,7 milioane de euro, însă în 2014 a intrat în insolvență, cu datorii de peste 10 milioane de euro.
Omul de afaceri mai deţine companii în sectorul imobiliar, construcţii şi energie. Dorin Mateiu mai deţine şi 80% din centrul comercial Alba Mall, care a încheiat anul trecut cu pierderi.
Mateiu este pasionat de golf, fiind membru al clubului “Paul Tomiţă” din Pianu de Jos.
Claudiu Necşulescu (52 de ani), omul din spatele afacerii de succes Jidvei, intră la categoria 60 de milioane de euro în industria vinului, imobiliare, turism şi agricultură, locul 102, potrivit Forbes respectiv 92, potrivit Capital. Omul de afaceri a reuşit să transforme Jidvei în cel mai mare producător român de vinuri de calitate de origine controlată din zona Transilvaniei, cu o suprafaţă de peste 2000 de hectare de viţă de vie, scrie Forbes. În ultimii 15 ani, perioadă în care compania se află sub conducerea familiei Necşulescu, vinurile albe ale acesteia au obţinut cele mai multe premii şi medalii, valoarea investiţiilor depăşind 60 de milioane de euro, majoritatea fiind regăsite în plantaţiile viticole şi sistemele de maşini pri cramă.
Grupul Jidvei are în total patru crame, dintre care două la Jidvei, una la Blaj şi una la Tăuni. inaugurată în această toamnă. Anul acesta, în condiţiile în care majoritatea producătorilor au anunţat recolte mult mai mici faţă de 2013, Jidvei a reuşit performanţa unei producţii mai mari. „2014 este un an cu provocări mari pentru viticultori, iar cei care au reuşit şi au avut logistică şi resurse financiare să poată susţine intervenţiile pentru stoparea şi prevenirea bolilor au reuşit şi în acest an să facă o recoltă absolut deosebită. Este şi cazul nostru”, a declarat Claudiu Necşulescu pentru Capital.
Chiar dacă Jidveiul este recunoscut pentru vinurile albe de calitate, de câţiva ani omul de afaceri a început diversificarea soiurilor. Majoritatea vinurilor de Jidvei cuceresc medalii la competițiile internaționale. Sauvignon Blanc ”Nec Plus Ultra” a fost considerat în 2014, cel mai bun sauvignon blanc din lume la „Concours Mondial – Sauvignon
Raul Ciurtin (42 de ani) reprezintă cel mai mare jucător român din industria lactatelor, Albalact. Capital îl plasează pe locul 134, cu o afacere estimată la 43-45 milioane de euro în industria alimentară, iar Forbes pe locul 158.
Compania a raportat în 2013 o cifră de afaceri de aproape 96 milioane de euro, cu 23% mai mult faţă de anul precedent, şi a obţinut un profit de 1,9 milioane de euro, cu 14% mai mare faţă de profitul întregistrat în 2012. Înfiinţată în 10971 şi privatizată după 1990, compania Albalact are peste 800 de angajaţi şi peste 6.000 de acţionari. Raul Ciurtin deţine, împreună cu tatăl său, Petru, 42,5% din Albalact.
Prin intermediul acestei companii, cei doi oameni de afaceri controlează şi Rarăul din Câmpulung Moldovenesc (societate de tradiţie în fabricarea brânzeturilor şi laptelui praf). Raul Ciurtin mai deţine 43,24% din Prefera Foods, producător de pateuri, conserve şi dulceţuri.
Din 2014, Raul Ciurtin s-a retras din funcţia de director general al companiei Albalact, unde l-a adus pe fostul director general al Coca-Cola, Stephane Batoux.
Principalul hobby al lui Raul Ciurtin este pescuitul, iar în concedii vizitează „ţările calde, cu plaje la mare sau la ocean”, scrie Capital.
Cristian Covaciu controlează alături de familia sa IPEC SA, compania fondată încă de la începutul anilor 90 de Elena Covaciu, mama sa. Compania a ajuns unul dintre cei mai importanţi parteneri ai grupului suedez IKEA, pentru vesela de menaj. Familia Covaciu ocupă, în topul „500 miliardari 2014” Forbes locul 220.
Compania a investit masiv în utilarea cu roboţi a fabricii, fiind a treia ca număr la capitolul dotări cu utilaje, după Dacia şi Ford. Colaborarea cu IKEA a început din 1996, iar în 2000, prin intermediul unei finanţări a grupului suedez, a fost construită fabrica ce a adus companiei, în 2013, afaceri de 20 de milioane de euro şi un profit de 2,2 milioane de euro, scrie Forbes.
Fraţii David şi Marcel Florea, reprezentanţii Florea Grup au afaceri estimate la la 30-32 de milioane de euro de către Capital, fiind pe locul 182, respectiv pe locul 232 în topul Forbes. Compania cu activitate în domeniul comerţului cu carburanţi, construcţii şi transporturi a fost deschisă în 1996 de familia Florea. Firma a devenit un competitor serios în rândul marilor producători de betoane după 2005, când au achiziţionat o staţie modernă de mare capacitate şi apoi au deschis patru fabrici în regie proprie, la Alba Iulia, Cluj, Sibiu şi Deva, dotate cu echipamente performante.
Din 2008, fraţii Florea au intrat în domeniul turismului: au inaugurat Hotelul Astoria (de trei stele), în cadrul unei investiţii de circa trei milioane de euro, iar din 2013 au cumpărat Hotelul Transilvania din Alba Iulia, aflat acum într-un amplu proces de modernizare. Cei doi fraţi mai deţin peste 100 de hectare de teren şi peste 60 de imobile.
Ioan Istrate (57 de ani) este pe locul 244 în topul Forbes. Business-ul de familie Alpin 57 Lux din Sebeş, devenit acum afacere de 30-35 de milioane de euro potrivit Capital îi asigură în topul 300 cei mai bogaţi români din 2014 locul 175.
A intrat în afaceri acum 20 de ani cu două maşini de îngheţată şi acum se bate pentru locul I pe piaţa producătorilor de profil, scrie Forbes. În 2013, Alpin 57 Lux a a avut o cifră de afaceri de 14,7 milioane de euro şi profit de 790.000 de euro.
Ioan Istrate este unul dintre antreprenorii cărora nu le place să-şi asume riscuri. În 2011, a pariat însă şi pe produsele de patiserie. Susţine că seriozitatea şi implicarea sunt cele mai importante calităţi în business, mai ales într-o companie în care depind de el foarte mulţi angajaţi.
A investit şi în imobiliare. A cumpărat şi restaurat integral clădirea Leul de Aur din Sebeş, cel mai vechi han din oraş construit la începutul secolului al XV-lea, devenit acum hotel şi loc de întâlnire pentru oamenii de afaceri.
Bara Levente conduce un business „condimentat” care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 32 de milioane de euro, potrivit Forbes, astfel că în topul miliardarilor este pe locul 252. Supremia Grup, companie cu capital privat integral românesc, înfiinţată în 2000, are un portofoliu de peste 2000 de clienţi activi în România, dar şi în Europa. Are peste 250 de angjaţi.
În ultimul an, a construit un parc fotovoltaic în valoare de 1,2 milioane de euro, iar compania funcţionează acum cu energie verde 100%. A făcut investiţii de un milion de euro în mărirea capacităţii fabricii din Alba Iulia, înfiinţarea morii de boia şi a brandului Paprika de Transilvania, la fabrica din Sîntimbru, unde au planuri pentru cultivarea ardeiului pentru boia.
Despre averea sa, spune că se situează între 18 şi 22 milioane de euro. În afară de Supremia Grup, mai deţine Vila-restaurant Preciosa din Alba Iulia.
Familia Goţa, ocupă cu Elis Pavaje locul 346 în topul Forbes şi locul 230 în clasamentul Capital, fiind vorba despre o afacere de 22-24 milioane de euro. Familia Goţa deţine compania Elis Pavaje, producător de pavaje, rigole, dale şi borduri.
Emil Elisiu Goţa a început acest business în 1991, ca o mică afacere de familie, cu o producţie de doar 17 mp/zi. În cei 23 ani de activitate, afacerea s-a dezvoltat ajungând astăzi la o producţie de 9000 mp pe zi. Alis Pavaje a ajuns la 420 de angajaţi, care lucrează în cele două unităţi de producţie. Cifra de afaceri a companiei a ajuns la aproape 23 milioane de euro. Printre cei mai mari clienţi ai companiei, se află Dedeman, OMV Petrom, Alba Mall, Cluj Arena şi Rehau.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News