Actualitate
Tradiții de obiceiuri de Paștele Catolic: Se merge la „stropit” și de dăruiesc ouă
Paştele catolic este sărbătorit în duminica Floriilor la ortodocşi. Anul acesta, catolicii sărbătoresc Paştele pe 21 aprilie.
Unul dintre obiceiurile catolicilor de Paşte este stropitul. Acest obicei îşi are originea în Germania, iar majoritatea românilor din Ardeal l-au adoptat.
La început, stropitul se făcea cu apă, apoi a fost folosit prafumul.
Apa este simbolul purificării, iar datorită faptului că apa provine din fântâni, în satele populate de nemţi a apărut obiceiul fântânilor împodobite cu ouă.
Obiceiul stropitului este practicat în amintirea zeitei fertilității și a primăverii. Această zeiță se numea „Ostera”, denumire din care provine și „Ostern” – Paște.
Dăruirea și ciocnitul ouălelor, este un alt obicei practicat de catolici de Paştele Catolic.
Paștele a fost sărbătorit pentru prima dată în jurul anului 1400 înainte de Hristos. Se spune că atunci, toți evreii trebuiau să ia câte un miel și să îl sacrifice. Apoi, cu sângele mielului erau unse ramele de lemn ale ușilor de la casele în care locuiau aceștia. Potrivit tradiţiei, în noaptea aceea, îngerul morții trimis de Dumnezeu a trecut prin Egipt și a omorât toți fiii întâi născuți ai egiptenilor în casele care nu aveau pe ușa sangele mielului.
În casele israelitilor nu a murit nimeni, pentru ca acestia ascultasera porunca lui Dumnezeu si au pus sangele mielului pe usile lor. Sangele mielului oferea o garantie, un semn vizibil prin care credinciosii dadeau de inteles ca au luat in serios avertismentul lui Dumnezeu.
Începând din anul 1582, biserica catolică și cea ortodoxă folosesc calendare diferite. Biserica catolică se ghidează după calendarul Gregorian, în timp ce ortodocșii au păstrat calendarul Iulian.
Ce religii sărbătoresc Paştele odată cu catolicii
Nu doar catolicii serbează Sfintele Paști în această duminică. Dintre religiile care sărbătoresc Paștele odată cu catolicii se numără: reformații, unitarienii, baptistii, penticostalii, adventistii de Ziua a Șaptea, creștinii dupa Evanghelie și Biserica Evanghelica Romana.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News