Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Tradiții de obiceiuri de Paștele Catolic: Se merge la „stropit” și de dăruiesc ouă

Publicat

oua paste traditii

Paştele catolic este sărbătorit în duminica Floriilor la ortodocşi. Anul acesta, catolicii sărbătoresc Paştele pe 21 aprilie.

VEZI: URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Unul dintre obiceiurile catolicilor de Paşte este stropitul. Acest obicei îşi are originea în Germania, iar majoritatea românilor din Ardeal l-au adoptat.

La început, stropitul se făcea cu apă, apoi a fost folosit prafumul.

Apa este simbolul purificării, iar datorită faptului că apa provine din fântâni, în satele populate de nemţi a apărut obiceiul fântânilor împodobite cu ouă.

Obiceiul stropitului este practicat în amintirea zeitei fertilității și a primăverii. Această zeiță se numea „Ostera”, denumire din care provine și „Ostern” – Paște.

Dăruirea și ciocnitul ouălelor, este un alt obicei practicat de catolici de Paştele Catolic.

VEZI: MESAJE de FLORII 2021: Idei de urări pentru cei care poartă nume de flori. Felicitări în zi de sărbătoare

Paștele a fost sărbătorit pentru prima dată în jurul anului 1400 înainte de Hristos. Se spune că atunci, toți evreii trebuiau să ia câte un miel și să îl sacrifice. Apoi, cu sângele mielului erau unse ramele de lemn ale ușilor de la casele în care locuiau aceștia. Potrivit tradiţiei, în noaptea aceea, îngerul morții trimis de Dumnezeu a trecut prin Egipt și a omorât toți fiii întâi născuți ai egiptenilor în casele care nu aveau pe ușa sangele mielului.

În casele israelitilor nu a murit nimeni, pentru ca acestia ascultasera porunca lui Dumnezeu si au pus sangele mielului pe usile lor. Sangele mielului oferea o garantie, un semn vizibil prin care credinciosii dadeau de inteles ca au luat in serios avertismentul lui Dumnezeu.

Începând din anul 1582, biserica catolică și cea ortodoxă folosesc calendare diferite. Biserica catolică se ghidează după calendarul Gregorian, în timp ce ortodocșii au păstrat calendarul Iulian.

Ce religii sărbătoresc Paştele odată cu catolicii

Nu doar catolicii serbează Sfintele Paști în această duminică. Dintre religiile care sărbătoresc Paștele odată cu catolicii se numără: reformații, unitarienii, baptistii, penticostalii, adventistii de Ziua a Șaptea, creștinii dupa Evanghelie și Biserica Evanghelica Romana.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax