Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Tradiții de obiceiuri de Paștele Catolic: Se merge la „stropit” și de dăruiesc ouă

Publicat

oua paste traditii

Paştele catolic este sărbătorit în duminica Floriilor la ortodocşi. Anul acesta, catolicii sărbătoresc Paştele pe 21 aprilie.

VEZI: URĂRI DE PAŞTE 2019 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Unul dintre obiceiurile catolicilor de Paşte este stropitul. Acest obicei îşi are originea în Germania, iar majoritatea românilor din Ardeal l-au adoptat.

La început, stropitul se făcea cu apă, apoi a fost folosit prafumul.

Apa este simbolul purificării, iar datorită faptului că apa provine din fântâni, în satele populate de nemţi a apărut obiceiul fântânilor împodobite cu ouă.

Obiceiul stropitului este practicat în amintirea zeitei fertilității și a primăverii. Această zeiță se numea „Ostera”, denumire din care provine și „Ostern” – Paște.

Dăruirea și ciocnitul ouălelor, este un alt obicei practicat de catolici de Paşte.

VEZI: MESAJE de FLORII 2019: Idei de urări pentru cei care poartă nume de flori. Felicitări în zi de sărbătoare

Paștele a fost sărbătorit pentru prima dată în jurul anului 1400 înainte de Hristos. Se spune că atunci, toți evreii trebuiau să ia câte un miel și să îl sacrifice. Apoi, cu sângele mielului erau unse ramele de lemn ale ușilor de la casele în care locuiau aceștia. Potrivit tradiţiei, în noaptea aceea, îngerul morții trimis de Dumnezeu a trecut prin Egipt și a omorât toți fiii întâi născuți ai egiptenilor în casele care nu aveau pe ușa sangele mielului.

În casele israelitilor nu a murit nimeni, pentru ca acestia ascultasera porunca lui Dumnezeu si au pus sangele mielului pe usile lor. Sangele mielului oferea o garantie, un semn vizibil prin care credinciosii dadeau de inteles ca au luat in serios avertismentul lui Dumnezeu.

Începând din anul 1582, biserica catolică și cea ortodoxă folosesc calendare diferite. Biserica catolică se ghidează după calendarul Gregorian, în timp ce ortodocșii au păstrat calendarul Iulian.

Ce religii sărbătoresc Paştele odată cu catolicii

Nu doar catolicii serbează Sfintele Paști în această duminică. Dintre religiile care sărbătoresc Paștele odată cu catolicii se numără: reformații, unitarienii, baptistii, penticostalii, adventistii de Ziua a Șaptea, creștinii dupa Evanghelie și Biserica Evanghelica Romana.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Carambol cu trei mașini pe DN7 lângă Tălmaciu, provocat de un șofer din Alba. O persoană rănită

Publicat

accident dn7 talmaciu

Un șofer din Alba a fost implicat într-un accident rutier petrecut duminică seara pe DN7, la Tălmaciu II. O persoană a fost rănită. Potrivit IPJ Sibiu, pe DN7, la km 259, Tălmaciu II, sensul spre Sibiu, s-a petrecut o coliziune în lanț, pe fondul nepăstrării distanței de siguranță. Un camion condus de un bărbat de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Șeful DSU, Raed Arafat: Cursurile de prim ajutor trebuie introduse în programa școlară

Publicat

prim ajutor

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară a cursurilor de prim-ajutor. „Trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară, poate să fie treptată. Sunt ţări care fac începând cu prima clasă – cum anunţă la 112, ce spui la 112, după care […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT rutier pe DN 1, la intrarea în Lancrăm dinspre Alba Iulia. Pieton, lovit de un autovehicul

Publicat

pompierii-SMURD

Un accident rutier s-a produs duminică, în jurul orei 19:30, pe DN 1, în zona localității Lancrăm. Din primele informații, un pieton a fost lovit de un autovehicul. SMURD Sebeș intervine la un accident rutier o victimă conștientă în zona Lancrăm, pe DN 1, transmite ISU Alba. Potrivit IPJ Alba, un pieton a fost lovit […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Victor Negrescu: „Românii merită produse de bună calitate, de la alimente, până la medicamente”

Publicat

Legea inițiată de PSD care combate dublul standard Atât noi, cât și copiii noștri, merităm produse de calitate, nu doar același ambalaj. Ne-am săturat de lipsa portocalelor din sucul de portocale, de înlocuirea zahărului cu sirop sau îndulcitori artificiali, dar și să avem margarină în loc de unt. Partidul Social Democrat condamnă cu fermitate aplicarea […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate