Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Trecerea la ora de vară: cât de mult ne afectează viața și economia. Ceasurile se dau înainte

Publicat

Se schimbă ora în weekend

Ora de vară 2023: Ceasurile se vor da înainte cu o oră la finalul lunii martie, atunci când România trece la ora de vară. Motivul este acela că se dorește o utilizare mai eficientă la luminii naturale.

Când se schimbă ora: România trece la ora de vară 2023 în noaptea de 25 spre 26 martie. Ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3.00 devenind ora 4.00.

Duminică, 26 martie 2023 va fi cea mai scurtă zi din an, cu 23 de ore.

Schimbarea orei dăunează sănătății și este rea pentru economie. SUA și Europa încearcă să renunțe la schimbările sezoniere, dar fără prea mult succes, scrie publicația Wired, citată de TVR.

Majoritatea lumii a evitat sau a abandonat practica, dar în SUA și Europa legislatorii n-au reușit acest lucru.

Istoria schimbării orei

Statele au început să treacă de la ora standard de iarnă la cea de vară în timpul Primului Război Mondial, pentru a reduce costurile energiei – o oră cu lumină naturală în plus reducea timpul petrecut seara cu luminile aprinse.

Americanul Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui.

Ideea folosirii orei de vară este atribuită însă neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895.

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie).

Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei.

„În restul lumii, opinia publică este neclintită – există mai multe țări care nu-și schimbă ora”, spune Ariadna Güell Sans, unul dintre coordonatorii Inițiativei de la Barcelona privind utilizarea timpului pentru o societate sănătoasă, o organizație specializată în politici legate de timp.

Potrivit cercetărilor, datul ceasurilor înainte sau înapoi, chiar dacă este vorba de o singură oră, are un impact negativ asupra economiei, siguranței rutiere și sănătății.

Cu toate acestea, SUA, Europa și alte câteva state nu par dispuse să renunțe la acest obicei. Dificultatea, spune Güell Sans, este luarea deciziei de a rămâne la ora standard sau la cea de vară.

Și Europa încearcă să renunțe la schimbarea orei. În 2019, Parlamentul European a votat pentru abolirea schimbării orei, dar nu a primit aprobarea necesară din partea Consiliului European, celălalt organ legislativ al Uniunii Europene.

Consiliul a pasat problema în curtea puterii executive a UE – Comisia Europeană – pentru o evaluare a impactului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax