Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ultimii bujori de munte de pe Șureanu, înfloriți în acest an, cele mai frumoase flori alpine din județul Alba

Publicat

Pasionații de drumeții și natură, pot admira în această perioadă, în județul Alba, ultimii bujori de munte înfloriți la altitudini mari, una dintre cele mai frumoase flori sălbatice care trăiesc la noi. În munții Șebeșului, pot fi văzuți pe vârful Șureanu, pe vârful Cârpa dar și pe șeile alpine și pe pantele pe care le formează relieful în zona cea mai înaltă.

De la Cabana Șureanu, pe traseul din stânga iezerului care este rezervație naturală, pleacă un traseu care duce în vârful muntelui, exact între populațiile de bujori de munte.

Vara 2019

Uneori, florile se pot vedea din fața lacului sub forma unor pete roșiatice pe versantul orientat spre Poarta Raiului al vârfului Șureanu.

Specia este protejată, în zonă fiind de altfel instituită o arie de protecție Natura 2000, aparținând de situl Frumoasa.

Vezi și: FOTO: Vara în Munții Șureanu. Peisaje de poveste în lumea urșilor, a lupilor și a râșilor, la mică distanță de Alba Iulia

Potrivit siteului romaniasalbatică.ro, bujorul de munte (Rhododendron kotschyi) sau smârdarul, cum mai este denumit popular, este originar din Balcani și face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă şi se extind din Himalaya și Caucaz până în Alpi şi Pirinei. A fost clasificat pentru prima oară de botanistul austriac Theodor Kotschy (1813-1866) şi a preluat numele acestuia.

În România se întâlnește în special în Carpații Orientali și Meridionali, unde preferă versanții însoriți. Planta crește spontan în tufe pitice în zona alpină, care uneori acoperă suprafeţe destul de extinse.

Este o plantă perenă şi îşi păstrează frunzele verzi tot timpul anului. Culoarea florilor este de un roz către roșu aprins, acestea fiind grupate astfel încât dau senzația de buchete în vârful ramurilor.

Perioada maximă de înflorire este în a doua parte a lunii iunie, însă la altitudini mai mari, sau dacă zăpada persistă mai mult, această perioadă se prelungește până lasfârșitul lui iulie, sau chiar început de august, în cazuri destul de rare.

Este o specie protejată, deși există mulți culegători care o folosesc pentru ceai sau dulceață, obicei pe care îl descurajăm. Deoarece crește în condiții de relief, climă și altitudine foarte specifice, planta nu tolerează transplantări, așa că nu încercați să o culegeți pentru acasă.

Unul dintre cele mai accesibile trasee care să vă permită să vă bucurați de bujorul de munte, este cel ce merge de la Cabana Șureanu până pe vârful cu același nume (2059 m).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax