EVENIMENT
Un medic a pus bani pentru băiatul din Alba, bolnav de cancer, pe care urma să îl opereze chiar el. Povestea lui Daniel
Un băiat de 14 ani, aflat în plasament la o familie din Vingard a reușit să strângă banii necesari pentru o operația din Ungaria la care a fost programat în luna ianuarie, cu ajutorul donațiilor. Daniel suferă de o boală rară, o formă de cancer osos. Imediat după operația de la Debrecen, Crăciuna Mureșan (61 de ani), ”mama” care are grijă de Daniel, a postat un video de mulțumire pentru toți cei care au ajutat.
Daniel a fost un copil abandonat care a avut norocul să ajungă în grija Crăciunei Mureșan, asistent maternal din Vingard, care i-a devenit cu adevărat mamă. Când s-a îmbolnăvit, aceasta nu a abandonat lupta, deși cheltuielile financiare erau mult peste puterile ei. A apelat la campanii publice de strângere de bani. Povestea lor l-a impresionat chiar și pe chirurgul Dan Nicolau, care a pus de la el suma lipsă la prima operație.
Daniel suferă de Sarcom Ewing, o formă de cancer osos care, în cazul lui, a dat metastaze și la plămâni. Șansa băiatului care locuiește în județul nostru, în satul Vingard, comuna Șpring, consta într-o serie de operații.
Una dintre ele era programată în luna ianuarie, la Centrul Medical Apolo din Debrecen, urmată imediat de o altă intervenție, în martie. Dar Daniel și Crăciuna ajunseseră fără resurse financiare.
Situația a fost prezentantă și de Alba24: VIDEO: Apel disperat al unui asistent maternal din Alba, pentru băiatul pe care îl are în grijă. Povestea tristă a lui Daniel
Era nevoie de suma de 10.510 euro, bani pe care asistentul maternal în plasamentul căruia se află Daniel, nu avea cum să îi procure.
Datorită donațiilor făcute de oamenii mișcați de situația acestuia, suma a fost strânsă. Printre cei care au donat au fost și foarte mulți albaiulieni.
Studioul de design interior Design Yourself din Alba Iulia a găzduit chiar un mini târg de Crăciun, anul trecut. Suma strânsă în urmă vânzării decorațiunilor și a donațiilor a ajuns la Daniel.
”Dragi prieteni, cu ajutorul donațiilor voastre Daniel Lucaci va putea face operația cu laser impotriva cancerului la plamani. Această operație îi va inlătura fără durere și fără chimioterapie nodulii canceroși de pe plămâni„ – au transmis reprezentanții copilului.
Povestea lui Daniel:
La două zile după ce s-a născut, mama sa naturală l-a abandonat. Așa a ajuns în sistemul de protecție a copilului și ulterior a fost dat în plasament.
În 2016, Daniel acăzut cu bicicleta. Piciorul i s-a umflat. A mers la mai mulți medici și a aflat un diagnostic sumbru: cancer. Crăciuna Mureșan, de 61 de ani, din Vingard, își ia băiatul și-l aduce la Cluj, la Institutul Oncologic. Aici i se recomandă chimioterapia și începe lupta.
- ”În anul 2016, mai precis în luna Februarie, am cazut cu bicicleta si m-am lovit la picior. Nu am băgat de seama prea tare, pentru că înainte mai căzusem. De data aceasta, piciorul a început să ma doara tare si a devenit cald, mult mai cald ca celalalt. Deoarece această stare a durat mai mult timp, mama m-a dus la control, unde mi s-a facut un CT si unde mi s-a dat si diagnosticul, un diagnostic greu, pe care nu iti doresti sa il aiba nimeni. Aveam doar 11 ani și viața mea a devenit nespus de tristă. Am început sa iau contactul cu spitalele, sa încep tratamente și să lupt cu toata voința pentru viața mea” – Daniel.
Pe medicul român Dan Nicolau, Crăciuna l-a găsit pe internet, la o clinică din Debrecen. A ajuns la el cu copilul cu prilejul unor consultații pe care le-a făcut la Cluj-Napoca, iar acesta, mișcat de situația lor i-a spus că nu e nimic pierdut, cee ce le dă speranță. Mai mult decât atât, medicul a pus el restul sumei care lipsea după campania de ajutorare la care au apelat.
Daniel s-a operat întâi în luna august, anul trecut. „Ne-a dat el de la el banii care lipseau că nu-i aveam. Nici nu știu cum să-i pot mulțumi vreodată”, spune mama lui Daniel, citată de actualdecluj.ro.
- „E prima persoană care ne-a ridicat tuturor moralul. Nu ne-a trimis vreun doctor la el, nu l-a recomandat nimeni din Cluj, ci l-am găsit pe internet, pe google. Am intrat pe facebook, acolo i-am scris și urma să aibă consultații la Cluj. Ne-a primit și ne-a redat tuturor pofta de a trăi. Speranța. Fiindcă eram pierduți, iar el ne-a ridicat. De-atunci trăim.De-atunci trăiește Daniel din nou.”
Doctorul Dan Nicolau operează cu succes și empatie foarte mulți bolnavi din România (printre care mulți copii) la clinica din Debrecen. Asta pentru că România nu l-a mai vrut. Când a ajuns la vârsta de pensionare, nu i s-a mai permis să continue, astfel încât a hotărât să plece.
Asta în timp ce o mulțime de pensionați prematur din sistemele publice sunt primiți înapoi la stat și cumulează salarii enorme cu pensii speciale.
Declarațiile medicului, citat de Actualdecluj.ro:
- N-a fost mare interes în jurul acestei practici cu laser asupra metastazelor pulmonare. Știam că va dispărea această metodă odată cu mine, dar este vorba de pacienți, în primul rând. În România era gratis, acum nu se mai practică deloc în sectorul public.
- În Ungaria costă 9000 de euro o intervenție, dar țineți cont că sunt metastaze bilaterale, uneori e nevoie de două operații. În Germania costă 40-50.000 de euro, iar în Marea Britanie costă 40-50.000 de lire.
- Cea mai mare apăsare a mea, cea mai mare suferință, cel mai mare regret este că nu mai ajung oamenii în nevoie să se opereze. Să nu beneficiezi de acces la șansă e îngrozitor.
- Am peste 400 de operații și peste 300 de pacienți de când sunt în Ungaria, am o evidență, iar supraviețuirea este de peste 70% pentru o durată de 5 ani. Vorbim de stadiul patru de cancer.
- Încerc să mișc mentalul colegilor referitor la acest stadiu 4. Mulți refuză, adică nu refuză, ci renunță la pacienții cu cancere în stadiul al patrulea, dar rezultatele demonstrează altceva. Când mai ai o șansă să-ți prelungești viața, cum să nu beneficiezi de ea? Cum să nu faci asta? Eu am mers în Ungaria, atunci când din Ungaria voiau să trimită pacienți la Cluj cu metastaze pulmonare, cu cancere de gradul 4.
- Rezultatele demonstrează că metoda e chiar utilă, prelungește viața mult mai mult decât știam eu din literatura de specialitate. Un pacient cu metastaze pulmonare, hepatice sau alte metastaze, intră pe tratament paliativ de imunoterapie, chimio, radioterapie și se exclude partea de rezecție tumorală, de extirpare a metastazelor.
- Studiile din toată lumea asta, nu doar ce fac eu, ci alții din lumea asta din Germania, din America, care abordează această patologie, au demonstrat că șansa de supraviețuire la 5 ani este de peste 60 la sută, iar dacă vorbim de paliație spunem 20%.
- Încă se fac dezbateri în România pe chirurgia metastazelor indiferent de localizare, e o dispută, nu s-a ajuns la un numitor comun. Peste 90% dintre pacienți mă apelează direct, nu cu solicitare din partea medicilor.
- Nu știu dacă e vorba de orgoliu aici, poate că tu ești medic și crezi excesiv într-o schemă terapeutică și ți-ai pierdut mobilitatea de a te informa și de a analiza toate posibilitățile. Cheia este la medicii oncologi. Dacă ei ar ridica această problemă, atunci s-ar putea face ceva.
- Am auzit medici care spun în cifre cât mai trăiește cineva. Eu ca și medic nu am făcut asemenea estimări niciodată. Fiecare știe ce contract are cu Dumnezeu, eu n-am avut un asemenea contract și nu pot să-i spun cuiva că trăiește 6 luni, 9 luni și așa mai departe.
- Nu renunț la nimeni. Câtă vreme există o șansă, faci orice!
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.