Connect with us
Advertisement

Economie

Un NOU TEREN DE GOLF lângă Alba Iulia, pe malul Mureșului. Proiectul se întinde pe 47 de hectare și a fost inițiat de Primăria comunei Ciugud

Publicat

La doi paşi de Alba Iulia, iubitorii sportului „de lux” vor avea la dispoziţie, peste circa doi ani, o nouă locaţie pentru practicarea golfului. Este vorba despre un proiect iniţiat de Primăria Ciugud pe o suprafaţă de 47 de hectare de teren situat în lunca râului Mureş, lângă Teleac. Din spusele primarului Gheorghe Damian, este o zonă frumoasă, care va atrage, pe lângă dezvoltarea dată de opţiunea de agrement şi activităţi sportive, şi oportunităţi de afaceri. Planurile administraţiei locale sunt ca, din iarnă, să fie gata partea de contractare, iar de anul viitor să înceapă lucrările. Construcția unui teren de golf costă între 2 și 10 milioane de euro, în funcție de proiect, suprafață, dotări și nivelul de dificultate al terenului.

Potrivit documentaţiei prezentate la eliberarea avizului de mediu al proiectului, se prevede amenajarea unei zone de agrement, cu profil golf, fiind subîmpărţită în trei zone funcţionale: instituţii şi servicii, teren golf şi zonă verde adiacentă râului Mureş.

”În zona propusă pentru dezvoltarea investiţiei există riscul de inundaţii, fapt care a generat realizarea unui studiu de inundabilitate şi evidenţierea unor recomandări specifice pentru ameliorarea acestui tip de risc natural, şi de asemenea există parţial obiective făcând parte din fosta fermă agrozootehnică Teleac”, se suţine în avizul eliberat de Agenţie de Protecţie a Mediului Alba.

Fostele clădiri ale fermei zootehnice vor fi reabilitate şi incluse în zona de agrement propusă de administraţia locală din Ciugud.

“Este vorba de 47 de hectare, din care 9 hectare este teren neproductiv şi restul este păşune, aşezata într-o zonă foarte frumoasă, unde Mureşul face un cot, în dreptul comunei Ciugud. Ne-am gândit că s-ar putea lega foarte bine de viitoarea zonă de agrement de la Teleac, unde albaiulienii vin la grătare pe malul Mureşului. De asemenea, avem o zonă industrială conturată acolo, iar, cum golful este un sport dedicat oamenilor cu bani, ar putea aduce aduce decvoltare nu doar comunei, ci şi sectorului de afaceri, completând <oferta> de oportunităţi”, a declarat primarul Gheorghe Damian pentru Alba24.

(P)  HAINE  GOLF și PANTOFI  GOLF  pentru bărbați, femei și copii, online, din magazinul  FashionSport.ro

Lângă Alba Iulia se află, la Pianu de Jos, primul și  cel mai mare teren de golf din România construit la inițiativa profesorului de golf Paul Tomiță. Amenajarea unei noi locații destinată golfului ar putea crește numărul turiștilor care practică acest sport. Turismul de golf este în creștere în Europa, iar cele mai căutate destinații sunt cele aflate zonele care au grupate mai multe terenuri.

Citeşte şi Planuri pentru amenajarea Văii Mureşului. Centru de cazare şi specialităţi regionale, reecologizare şi alte propuneri de dezvoltare turistică

Primarul a menţionat că proiectul este în faza de elaborare a documentaţiei PUZ şi că se aşteaptă avizul de la Ministerul Agriculturii. Legat de acest aspect, potrivit noii Legi 34 a pajiştilor, nu se poate scoate teren cu destinaţia de păşune din circuitul agricol decât punând la dispoziţie alte suprafeţe neproductive. Primarul precizează că există soluţii şi în acest sens.

Va urma apoi supunerea la vot a proiectului în Consiliul Local al comunei şi organizarea licitaţiei. Dacă toate procedurile se derulează fără obstacole, până în iarnă ar trebui să fie gata partea de contractare, iar de anul viitor să înceapă lucrările.

Alte investiţii la Ciugud: sediu nou pentru primărie, drum asfaltat spre Şeuşa şi între Drâmbar şi Hăpria, modernizări la cămine culturale

Primarul Gheorghe Damian a amintit şi alte proiecte aflate în derulare în comuna Ciugud. Potrivit edilului, în primăvara anului viitor primăria se va muta în „casă nouă”, sediu amenajat în locaţia fostului magazin sătesc, o investiţie de aproximativ 1,6 milioane lei cu fonduri din PNDR.

De asemenea, de vineri, 29 august, încep lucrările de asfaltare pe încă 2,2 kilometri de „drum de câmp”, din care un kilometru spre Şeuşa şi 1,8 kilometri de legătură între Drâmbar şi Hăpria. Lucrările ar trrebui finalizate în circa două luni.

În implementare este şi un alt proiect, de dotare a căminului cultural din Drâmbar, unde vor fi achiziţionate 200 de scaune tapiţate pentru sala de spectacole şi vor fi achiziţionate costume populare pentru Ansamblul Folcloric „Doina Mureşului” al comunei Ciugud. De asemenea, va fi montat un sistem de sonorizare. Toate acestea reprezintă o cheltuială de aproximativ 20.000 de euro plus TVA.

Un alt proiect aflat în evaluare la Compania Naţională de Investiţii se referă la reabilitarea căminului cultural de la Hăpria. Valoarea proiectului tehnic este de aproximativ  1,8 milioane lei şi se aşteaptă rezultatul licitaţiei pentru începerea lucrării.

De asemenea, din septembrie, începe amenajarea acceselor în curţile locuitorilor şi a trotuarelor pe strada Principală din localitatea Ciugud. Un proiect de 400.000 de lei, cu termen de execuţie de 30 de zile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. dan suciu

    luni, 01.09.2014 at 10:29

    Cativa vor juca golf iar majoritatea se va hrani cu legume, fructe, cereale de import- scumpe si chimizate. Asta in timp ce judetul nostru nu are macar un sistem de irigatii, iar pamantul care ne-a hranit de secole este transformat intr-un parc de distractii ori desertificat printr-o exploatare irationala. Unde sunt investitiile in agricultura, industrie si turism rural?
    O populatie pauperizata, imbatranita si fara speranta. Si turism electoral cat incape, indiferent de anotimp! Imaginea oamenilor politici construita pe bani publici, prin evenimente de tot felul. Nu educatie, sanatate si bunastare, ci manipulare, poluare pe toate planurile si lipsa de perspectiva pentru generatiile tinere, pentru copii si nepoti…Cat de mult ne-au suparat cuvintele lui Silviu Brucan, „stupid people” !

    • Elisabeta

      marți, 26.09.2017 at 12:36

      sistem de irigatii am avut unul f. bun,la Blandiana toata ferma partidului PCR era dotata cu un sistem de irigatii si o statie de pompare performanta construita de francezi,a fost si in zona Drambar o statie si unsistem de irigatii bun,toata zona de la sosea pana la Mures,dincolo de parau erau recolte f. bune de legume si lucrau acolo cei din Teleac,Drambar si chiar din Alba (eu am lucrat acolo de la temelia sistemului,apoi pe statia de pompe pana la desfintarea IAS-ului sia CAP-ului ,aprox. 8ani ),acum mai sunt putini in zona care se mai ocupa de legume in zona,a mai fost si statia de pompe de langa puntea ciugudului,si sistem de irigatii de pe ferma ILF-ului ,de la linia ferata pana laAmpoi- Mures,drumul drambarului,dar fiecare din noi suntem responsabili de pierderea acestora nu numai politicienii,ei au fost alesi de noi,din randul nostru,mai ales cei locali

  2. taranul roman

    luni, 01.09.2014 at 10:47

    BRAVO! SA MANCAM CE ARUNCA BOGATII EUROPEI, NU CARNE DIN FERMELE NOASTRE! CE NEVOIE SA MAI AI DE PASUNE, SA MAI CRESTI ANIMALE CAND POTI ADUCE CARNE EXPIRATA/SAU APROAPE DE EXPIRARE PE CARE SA O PRELUCREZI SI SA LE-O VINZI ROMANILOR PE BANI FRUMOS?? MIROSURILE CARE VIN IN MULTE DIMINETI DINSPRE PRODUCATORII NOSTRII DE ELITA SUNT PESTILENTIALE. SA NA MAI MIRAM CA MOR OAMENII CU ZILE? CA SUNT ATATIA BOLNAVI? CA FARMACIILE SUNT TOT MAI RENTABILE?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement