Educație
Unii cu tableta, alții cu WC în curte. Zeci de școli din Alba, nepregătite pentru elevi. Fără apă și cu igienă precară
Fără apă curentă, cu toaletă în curte, degradate sau în plină renovare. Așa își vor primi elevii peste 70 de unităţi de învăţământ din județul Alba, în prima zi de școală. Majoritatea unităților care au astfel de probleme se află în zonele rurale, în special la munte, însă există și câteva cazuri unde astfel de școli aparțin administrativ primăriilor de orașe, printre care Câmpeni, Zlatna, Abrud, Sebeș, Ocna Mureș, Cugir sau Baia de Arieș.
În era tehnologiei, unde totul este la un click distanță și părinții își pot verifica copiii de pe tabletă ori telefon, încă mai există școli în România și în Alba unde elevii și profesorii sunt nevoiți să se ducă la WC în fundul curții, nu au apă să se spele pe mâini sau se încălzesc în şcoală, iarna, la focul făcut chiar de ei în soba din sala de clasă.
Noul an școlar nu începe cu bucurie pentru toți elevii din județul Alba. În jur de 1.000 de elevi și preșcolari, din cei 50.000, vor merge la școală în clădiri improprii, ce nu dețin autorizație sanitară.
Lipsa apei curente și a grupurilor sanitare proprii, curți neamenajate și neîmprejmuite corespunzător, pavimente, pardoseli, interioare și clădiri degradate, iluminarea artificială a claselor, igienizări necorespunzătoare și funcționarea în spații comune a unităților de învățământ diferite (de exemplu, școală gimnazială și grădiniță fără circuite separate) sunt motivele pentru care 79 de unități de învățământ din județ NU sunt autorizate sanitar. Cu toate acestea, ele funcționează, deoarece sunt sigurele școli și grădinițe unde acești copii pot merge mai aproape de casă.
Multe dintre clădirile în care sunt unitățile de învățământ nu au nici autorizație de securitate la incendiu. Din totalul de 537 clădiri unde există săli de clasă, doar 67 au autorizația. Aici învață 38.057 de copii.
Printre școlile care nu sunt pregătite să-și primească elevii sunt:
Școala Primară și Grădinița cu Program Normal GHIRBOM – lipsa apei curente și a grupurilor sanitare cu apa curentă, curte neamenajată și neîmprejmuită corespunzator, exterioare și pavimente degradate
Grădinița cu Program Normal BUCERDEA VINOASĂ – lipsa unui grup sanitar propriu
Școala Gimnazială IGHIEL – corp de clădire cls. I-IV autorizat în septembrie 2014; corp de clădire cls. V-VIII nu poate fi autorizat din cauza lipsei unui grup sanitar propriu și necesităţii unor consolidări exterioare
Grădinița cu Program Normal SĂLIȘTEA DEAL – lipsa unui grup sanitar propiu (în prezent se folosește cel de la școală)
Școala Primară MĂRGINENI – în școală există apă curentă la chiuvete, însă grupurile sanitare sunt necorespunzătoare
Școala Primară și Grădinița cu Program Normal CĂPUD (Teiuș) – există apă curentă în curte, grupuri sanitare și iluminat artificial necorespunzătoare
Școala Primară VALEA MICĂ (Zlatna) – se execută lucrări de reabilitare, 90% din lucrări sunt finalizate
Grădinița cu Program Normal VALEA MICĂ – se execută lucrări de reabilitare; unitate mutată la Pătrânjeni
Grădinița cu Program Normal TĂU (Blaj) – lipsa apei curente și a canalizării; grupuri sanitare și curte necorespunzătoare (există grup sanitar la exterior cu apă curentă și dotare corespunzătoare, dar care necesită faianțare și gresiere)
Grădinița cu Program Prelungit SÎNMICLĂUȘ – alimentația colectivă în sistem catering (mâncare și veselă); spălare lenjerie (contract externalizat); grupuri sanitare degradate cu 3 WC-uri pentru copii și un WC cadre (necesită modernizare)
Grădinița cu Program Prelungit BĂLCACIU – alimentația colectivă în sistem catering (mâncare şi veselă); spălare lenjerie (contract externalizat); există apă curentă în holul unității (3 chiuvete) și în oficiu porționare mâncare; grupuri sanitare în curte (necorespunzatoare); locația va fi reabilitată
Școala Primară CIUGUDU de JOS (comuna Unirea) – pardoseli, iluminat artificial, curte, încălzire, tencuieli și zugraveli necorespunzătoare; grupuri sanitare nefuncționale, fără plan de școlarizare (anul acesta nu va avea elevi, situație în care se află mai multe unități de învățământ din județ)
Școala Primară și Grădinița cu Program Normal DEAL – există apă curentă și chiuvete în sălile de clasă; grupurile sanitare, curtea, pavimentele, pardoselile, iluminatul artificial și igienizarea sunt necorespunzătoare
Școala Primară MUGEŞTI – lipsă apă curentă și grupuri sanitare necorespunzătoare
Școala Primară și Grădinița BĂCĂINȚI – lipsă racord apă reţea
Școala Primară COBLEŞ – apa adusă lângă școală; grupuri sanitare necorespunzătoare (grup sanitar nou în construcție)
Școala Primară OCOALE – nu exista apă în unitate, grup sanitar necorespunzător
Școlile primare din: NEGEŞTI, RUNC, LUMINEŞTI, PELEŞ, GOIEŞTI – nu au apă curentă, iar grupurile sanitare sunt necorespunzătoare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
vineri, 07.09.2018 at 15:57
Nu apare in articol cine este de vina pentru situatia asta ? Ca sa comentam, nu de alta.