Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Unii cu tableta, alții cu WC în curte. Zeci de școli din Alba, nepregătite pentru elevi. Fără apă și cu igienă precară

Publicat

Fără apă curentă, cu toaletă în curte, degradate sau în plină renovare. Așa își vor primi elevii peste 70 de unităţi de învăţământ din județul Alba, în prima zi de școală. Majoritatea unităților care au astfel de probleme se află în zonele rurale, în special la munte, însă există și câteva cazuri unde astfel de școli aparțin administrativ primăriilor de orașe, printre care Câmpeni, Zlatna, Abrud, Sebeș, Ocna Mureș, Cugir sau Baia de Arieș. 

În era tehnologiei, unde totul este la un click distanță și părinții își pot verifica copiii de pe tabletă ori telefon, încă mai există școli în România și în Alba unde elevii și profesorii sunt nevoiți să se ducă la WC în fundul curții, nu au apă să se spele pe mâini sau se încălzesc în şcoală, iarna, la focul făcut chiar de ei în soba din sala de clasă.

Noul an școlar nu începe cu bucurie pentru toți elevii din județul Alba. În jur de 1.000 de elevi și preșcolari, din cei 50.000, vor merge la școală în clădiri improprii, ce nu dețin autorizație sanitară.

Lipsa apei curente și a grupurilor sanitare proprii, curți neamenajate și neîmprejmuite corespunzător, pavimente, pardoseli, interioare și clădiri degradate, iluminarea artificială a claselor, igienizări necorespunzătoare și funcționarea în spații comune a unităților de învățământ diferite (de exemplu, școală gimnazială și grădiniță fără circuite separate) sunt motivele pentru care 79 de unități de învățământ din județ NU sunt autorizate sanitar. Cu toate acestea, ele funcționează, deoarece sunt sigurele școli și grădinițe unde acești copii pot merge mai aproape de casă.

Multe dintre clădirile în care sunt unitățile de învățământ nu au nici autorizație de securitate la incendiu. Din totalul de 537 clădiri unde există săli de clasă, doar  67 au autorizația. Aici învață 38.057 de copii.

Printre școlile care nu sunt pregătite să-și primească elevii sunt:

Școala Primară și Grădinița cu Program Normal GHIRBOM – lipsa apei curente și a grupurilor sanitare cu apa curentă, curte neamenajată și neîmprejmuită corespunzator, exterioare și pavimente degradate

Grădinița cu Program Normal BUCERDEA VINOASĂ – lipsa unui grup sanitar propriu

Școala Gimnazială IGHIEL – corp de clădire cls. I-IV autorizat în septembrie 2014; corp de clădire cls. V-VIII nu poate fi autorizat din cauza lipsei unui grup sanitar propriu și necesităţii unor consolidări exterioare

Grădinița cu Program Normal SĂLIȘTEA DEAL – lipsa unui grup sanitar propiu (în prezent se folosește cel de la școală)

Școala Primară MĂRGINENI – în școală există apă curentă la chiuvete, însă grupurile sanitare sunt necorespunzătoare

Școala Primară și Grădinița cu Program Normal CĂPUD (Teiuș) – există apă curentă în curte, grupuri sanitare și iluminat artificial necorespunzătoare

Școala Primară VALEA MICĂ (Zlatna) – se execută lucrări de reabilitare, 90% din lucrări sunt finalizate

Grădinița cu Program Normal VALEA MICĂ – se execută lucrări de reabilitare; unitate mutată la Pătrânjeni

Grădinița cu Program Normal TĂU (Blaj) – lipsa apei curente și a canalizării; grupuri sanitare și curte necorespunzătoare (există grup sanitar la exterior cu apă curentă și dotare corespunzătoare, dar care necesită faianțare și gresiere)

Grădinița cu Program Prelungit  SÎNMICLĂUȘ – alimentația colectivă în sistem catering (mâncare și veselă); spălare lenjerie (contract externalizat); grupuri sanitare degradate cu 3 WC-uri pentru copii și un WC cadre (necesită modernizare)

Grădinița cu Program Prelungit BĂLCACIU – alimentația colectivă în sistem catering (mâncare şi veselă); spălare lenjerie (contract externalizat); există apă curentă în holul unității (3 chiuvete) și în oficiu porționare mâncare; grupuri sanitare în curte (necorespunzatoare); locația va fi reabilitată

Școala Primară CIUGUDU de JOS (comuna Unirea) – pardoseli, iluminat artificial, curte, încălzire, tencuieli și zugraveli necorespunzătoare; grupuri sanitare nefuncționale, fără plan de școlarizare (anul acesta nu va avea elevi, situație în care se află mai multe unități de învățământ din județ)

Școala Primară și Grădinița cu Program Normal DEAL – există apă curentă și chiuvete în sălile de clasă; grupurile sanitare, curtea, pavimentele, pardoselile, iluminatul artificial și igienizarea sunt necorespunzătoare

Școala Primară MUGEŞTI – lipsă apă curentă și grupuri sanitare necorespunzătoare

Școala Primară și Grădinița BĂCĂINȚI – lipsă racord apă reţea

Școala Primară COBLEŞ – apa adusă lângă școală; grupuri sanitare necorespunzătoare (grup sanitar nou în construcție)

Școala Primară OCOALE – nu exista apă în unitate, grup sanitar necorespunzător

Școlile primare din: NEGEŞTI, RUNC, LUMINEŞTI, PELEŞ, GOIEŞTI – nu au apă curentă, iar grupurile sanitare sunt necorespunzătoare.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 07.09.2018 at 15:57

    Nu apare in articol cine este de vina pentru situatia asta ? Ca sa comentam, nu de alta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Cum au ajuns urșii scuza pentru eșecul finalizării A1 Sibiu-Nădlac. Finanțarea UE ar fi putut acoperi 85% din costuri

Publicat

Au trecut aproape 10 ani în care Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu au reușit să construiască singura secțiune lipsă din A1 Sibiu-Nădlac.

Este vorba despre cei nouă kilometri de autostradă dintre Margina și Holdea.

Asta în ciuda faptului că finanţarea europeană nerambursabilă ar fi acoperit 85% din costuri, prin Programul Operațional Infrastructura Mare, 2014-2020, potrivit PressHUB.

Porțiunea lipsă de 9 kilometri întrerupe traseul autostrăzii, care duce din Transilvania spre vestul Europei.

Această finanțare s-a pierdut și, în ciuda mesajelor oprimiste ale oficialilor din Ministerul Transporturilor, o analiză obiectivă arată că se va pierde și șansa finanțării prin PNRR din cauza termenelor: licitația ar trebui realizată până în 2023, iar lucrările să fie terminate până în 2026.

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură consideră că acest lucru nu se va întâmpla, iar documentația este foarte slabă.

  • „Documentația e praf și pulbere: zeci de fișiere goale, altele au conținut contradictoriu, nu există audit de siguranță rutieră pe Secțiunea E și CNAIR obligă (ilegal) constructorii să pună acum în ofertă ce urmează să facă în faza de proiectare” – API.

Până acum, pentru sectorul respectiv, au fost anulate mai multe licitații, iar CNAIR a fost obligată să plătească sute de milioane de euro despăgubiri (compania care a câștigat inițial licitația a primit 230 de milioane de euro, alte 150 de milioane fiind pierdute ulterior).

În vara anului 2013, CNAIR a anunţat că a semnat contractul pentru lotul 2 al autostrăzii A1, Lugoj-Deva (între km 26 şi 56), cu asocierea dintre companiile italiene Salini Impregilo SpA şi SECOL (Societa Edile Construzioni e Lavori şi Societa Edile Construzioni Opere e Lavori).

Au urmat alte proceduri, derulate fără succes, dublate de creșterea valorii lucrării până la 2,28 miliarde de lei pentru cei 9 kilometri.

Până la urmă, ciotul respectiv de autostradă va trebuie executat pe bani de la bugetul de stat, deşi statul a avut la dipoziţie banii europeni necesari încă de acum aproape un deceniu.

Traseul iniţial al autostrăzii ar fi presupus despicarea de-a dreptul a unor dealuri, ceea ce ar fi presupus un volum uriaş de excavaţii şi săpături. Aşa că acordul mediu a fost modificat, optându-se pentru varianta săpării a două tuneluri cu rol de ecoducte, în lungime însumată de 2,13 km, care să permite trecerea urşilor şi a altor animale sălbatice.

CNAIR a cerut italienilor de la Salini Impregilo să conceapă un proiect tehnic de execuţie a acestor tuneluri, dar, în 2017 a refuzat să achite acestora contravaloarea proiectului, aşa că lucrurile au intrat în impas.

”Se profila deja la orizont posibilitatea pierderii finanţării europene, pentru că nu se puteau finanţa soluţii tehnice care să „mutileze” ecosistemul. Evident, CNAIR a dat vina pe urşi” scriu jurnaliștii de la publicația citată.

Citește articolul complet pe PressHUB.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HOROSCOPUL săptămânii 4-10 iulie. Leii, Săgetătorii, Capricornii, Berbecii și Vărsătorii, cei mai fericiți. Zilele norocoase

Publicat

O săptămână de mari schimbări în energia noastră. Deja de marți vom avea multe transformări. Trebuie să fim mai concreți și mai coerenți în acțiunile noastre. Trebuie să vorbim mai mult despre ceea ce simțim.

Înțelegerea cu cei dragi, exprimarea clară și vindecarea de frustrări prin a vorbi despre ele. Cei mai fericiți vor fi Leii, Săgetătorii, Capricornii, Berbecii și Vărsătorii.

Cea mai semnificativă zi din acest interval va fi ziua de 7, iar cea mai interesantă ziua de 5. Zilele bune și norocoase: 6, 7, 9.

Zodiile care vor evolua cel mai tare: Capricorn, Vărsător și Pești.

Horoscop 4-10 iulie: Berbec

Noi proiecte financiare importante. Trebuie să fii coerent în câștigurile și cheltuielile tale. Viața în familie îți cere mai multă comunicare și negociere.

Deschiderea emoțională față de cei dragi este mai mult decât necesară. Vestea bună; după 7 Iulie vei scăpa de multe neplăceri!

Horoscop 4-10 iulie: Taur

Marte va intra în zodia ta și deja altă energie vei avea! Trebuie să te ocupi foarte mult de lucruri noi și de o reinventare a personalității tale.

Trebuie să te validezi și să știi cine ești și ce ești în stare să faci.Vestea bună vine după 5 Iulie când vei începe să rezolvi foarte multe.

Horoscop 4-10 iulie: Gemeni

Schimbările energetice pe care le aduce această săptămână te vor răscoli și îți vor ghida pașii spre suflet și spre forul tău interior.

Multe schimbări bune în avere. Vestea bună vine după 6 Iulie când vor apărea ceva realizări profesionale.

Horoscop 4-10 iulie: Rac

Mercur intră în zodia ta și vei avea câteva săptămâni în care trebuie să te concentrezi pe tine și să vorbești despre tine, despre ceea ce te frustrează.

horoscop scorpion

Gândește-te la tine și validează-te! Vestea bună, de Marți încolo, o dorință importantă ți se va împlini!

Horoscop 4-10 iulie: Leu

O săptămână liniștită în universul tău, dar cu mici neplăceri exterioare. Mult efort profesional și nu te încrede în șefi, superiori.

horoscop leu

Atenție Vineri la situații nerezolvate la timp! Vești bune în proiectele financiare, dar și foarte mult consum.

Horoscop 4-10 iulie: Fecioară

Primele zile din săptămână sunt foarte solicitante. Marte în Taur te va pune la treabă. Trebuie să îți transformi visele în realitate.

horoscop fecioara

Vestea bună este despre ziua de Miercuri, ai terminat nite tensiuni și poți răsufla liniștit.

Horoscop 4-10 iulie: Balanță

Săptămână de spiritualitate sau o nouă poartă se deschide în viața ta.Reorganizare financiară și lecții de comunicare la nivel profesional încep după 5 Iulie.

horoscop balanta

Vestea bună este în plan financiar, la final de săptămână.

Horoscop 4-10 iulie: Scorpion

Schimbările astrale din această săptămână, te scot iar a tabla examenelor de personalitate. Încă mai ai lucruri pe care le negi sau de care fugi! Vestea bună vine din 5 Iulie, pe relația de cuplu!

Horoscop 4-10 iulie: Săgetător

Mercur și Marte sunt planete care îți dau multă energie și multe resurse. Una te responsabilizează, cealaltă te sensibilizează.

horoscop sagetator

Atenție că viața te poate pune în situații ”la impuse” Marți 5 Iulie și după, cam 2 săptămâni. Depinde de tine și de încrederea ta. Vestea bună, proiectele profesionale.

Horoscop 4-10 iulie: Capricorn

Multe schimbări îți va aduce și ție această săptămână. Ai multe de făcut și mai ales de mărturisit persoanei iubite. Iar despre prieteni am putea spune, atenție după ziua de Joi la falsitatea lor.

horoscop capricorn

Nu risca mulți bani la jocuri sau speculații. Vestea bună, o reușită frumoasă pe 6 Iulie.

Horoscop 4-10 iulie: Vărsător

Aspecte benefice și mai puține rătăciri. Tensiune sau contradicții cu cineva foarte drag. Proiecte frumoase la serviciu și multe dialoguri interesante cu mulți colegi.

horoscop varsator

Vestea bună 8 Iulie, o realizare pe care o doreai demult.

Horoscop 4-10 iulie: Pești

Încă mai sunt probleme toxice la care trebuie să lucrezi, încă mai poți fi toxic chiar și tu, față de cei din jurul tău.

horoscop pesti

Schimbările astrale sunt favorabile în rezolvarea unor acte. Iar prietenii tăi vor fi foarte fragili sau foarte vorbăreți. Vestea bună, Duminică 10 Iulie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lucrări de reparații la infrastructura rutieră afectată de inundații, în zona Munților Apuseni și Ocna Mureș. Licitație, în SEAP

Publicat

Consiliul Județean Alba alocă peste 860.000 de lei pentru lucrări de refacere a infrastructurii rutiere afectate de inundații în perioada 2016 – 2021.

Sunt vizate două drumuri județene din Munții Apuseni, respectiv DJ 750G – Ocoliș și DJ 750A – Sohodol și un pod aflat pe DJ 107D, în extravilanul orașului Ocna Mureș. 

Consiliul Județan Alba a lansat joi, 30 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru execuția lucrărilor de înlăturare a efectelor calamităților naturale pe drumurile județene, respectiv lucrări de refacere pe DJ 750 G – Ocoliș, pe DJ 750 A – Sohodol și pod pe DJ 107 D – Ocna Mureș.

Valoarea totală este estimată la 867.954,05 lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, în perioada anilor 2016 – 2021 pe teritoriul județului Alba au avut loc fenomene meteorologice deosebite – precipitații de mare intensitate, ploi torențiale cu antrenare de resturi vegetale, aluviuni și bolovăniș, care au provocat alunecări de teren și inundații, fiind afectate părți carosabile ale drumurilor, podețe și ziduri de sprijin.

Pentru înlăturarea obstacolelor de pe sectoarele de drumuri județene blocate, refacerea sectoarelor de drum distruse de viiturile puternice în vederea deschiderii circulației, au fost luate măsuri urgente de către administratorul public.

De asemenea, au fost emise Hotărâri de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de intervenții la dispoziția Guvernului prevăzute în bugetul de stat, pentru Consiliul Județean Alba și unitățile administrativ teritoriale din județ, afectate de inundațiile și fenomenele meteo periculoase.

Până la această dată au fost cheltuite numai o parte din aceste sume – pentru intervențiile de urgență și asigurarea circulației pe drumurile respective, urmând să fie achiziționate și contracte de lucrări pentru refacerea zonelor afectate și asigurarea circulației în condiții de siguranță.

În urma precipitațiilor de mare intensitate din 15 – 19 iulie 2021 a fost afectată inclusiv infrastructura județeană de transport, respectiv drumurile județene DJ 750A în zona Sohodol, DJ 750G în zona Ocoliș, acestea devenind impracticabile pe anumite zone.

Pentru eliminarea efectelor calamităților produse și asigurarea circulației către locuințele din zonă, în prima fază s-au efectuat de urgență lucrări de refacere a terasamentelor. Astfel, în prezent se urmărește realizarea lucrărilor pentru aducerea drumurilor în starea inițială de viabilitate.

Tot în acea perioadă a fost afectat și drumul județean DJ 107D, inclusiv podul de la km 10+530 aflat în extravilanul orașului Ocna Mureș. În acest an se urmărește executarea de lucrări de reparații curente la pod, constând în refacerea culeilor și a parapeților de protecție.

foto: arhivă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbați loviți de fulger în timpul unei furtuni, în Bistrița Năsăud. Unul dintre ei a murit

Publicat

Doi bărbați au fost loviți de fulger, sâmbătă seara, în timpul unei furtuni, iar unul dintre ei a murit. S-a întâmplat în orașul Sângeorz-Băi, din județul Bistrița-Năsăud. 

Poliția Bistrița-Năsăud a fost sesizată prin apel la 112 că în orașul Sângeorz-Băi doi bărbați au fost loviți de fulger.

„Din primele date, cei doi s-ar fi adăpostit pe timpul unei furtuni sub un foișor din lemn, în vecinătatea unei păduri. Din nefericire, unul dintre aceștia, în vârstă de 33 de ani, din Timișoara a decedat”, au transmis reprezentanții IPJ Bistrița Năsăud.

Al doilea bărbat, în vârstă de 37 de ani, din Cluj-Napoca, a primit îngrijiri medicale. În cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, o procedură normală în cazul unei morți violente.

Foto: rol ilustrativ, arhivă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax