Eveniment
USL s-a destrămat. PNL iese de la guvernare şi cere demisia premierului Ponta. Miniştrii şi secretarii de stat liberali demisionează din funcţii
În şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL de marţi seara, la care au participat peste 200 de delegaţi, s-a decis ieşirea de la guvernare a partidului. Proiectul de rezoluţie ce a fost în atenţia liderilor PNL prevede şi demisia în bloc a miniştrilor PNL şi a secretarilor de stat, solicitarea demisiei premierului Victor Ponta şi poziţia parlamentarilor liberali la momentul votului asupra noului Guvern Ponta. Crin Antonescu a declarat că „în urma constatării încetării USL, delegaţia permanentă a PNL a decis să acorde deplină libertate organizaţiilor judetene de a încheia orice alianţă necesară”.
Astfel, proiectul prevede şi libertatea aleşilor locali de a negocia majorităţi la nivelul consiliilor judeţene şi a consiliilor locale fără restricţii de la centru.
Liberalii din Alba au votat pentru această decizie.
“USL nu s-a spart nici pentru funcții, nici pentru scaune. S-a spart pentru că nu mai exista nici un fel de încredere în parteneri şi pentru că PSD este obișnuit să ia toată puterea. Ei nu știu să împartă puterea cu partenerii. PNL este principalul partid de opoziție, are numărul cel mai mare de parlamentari de opoziție, poate depune oricând moțiune de cenzură”, susţine preşedintele PNL Alba Iulia, Florin Roman.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat că el a votat împotriva acestei decizii. Au mai fost alte două voturi împotrivă şi trei abţineri.
După şedinţa Delegaţiei Permanente, într-o conferinţă de presă, preşedintele PNL, Crin Antonescu a făcut următoarele declaraţii:
Este o decizie care s-a luat cu un vot covârşitor, dar nu s-a luat uşor, nu ne-am dorit-o, am încercat să o evităm, prin căutarea tuturor posibilităţilor, şanselor de a spera că în formula USL şi partenerii cu care ne-am angajat în faţa alegătorilor se poate continua.
Toată alianţa politică construită de noi, pe care am dus-o trei ani şi 20 de zile, a avut un sens atât timp cât măcar am putut spera ca obiectivele, principiile şi lucrurile promise oamenilor sunt urmărite
Nu mai avem astfel de speranţe şi mi s-a părut onest să nu mai prelungim acest festival de ipocrizie, o nesfârşită aruncare de responsabilitate de la unul la altul, ci să avem curajul să constatăm ceea ce e categoric adevărat: USL nu mai există pentru că nu mai avea sens să existe, nu mai urmăream cu toţii obiectivele angajate.
Practic, prin încălcarea repetată şi flagrantă a unor elemente ale înţelegerii politice de către premierul Victor Ponta, PNL a decis să pună capăt unei crize prelungite artificial de premier, să nu mai prelungească încă 45 de zile şi să decidă retragerea miniştrilor săi din acest cabinet împreună cu demisia tuturor demnitarilor PNL, secretari de stat, şefii de agenţii, poziţii asimilate.
Toti aceştia îşi vor depune legal demisia la registratura Guvernului, miercuri dimineaţă.
Îi cerem lui Victor Ponta să-şi dea demisia. Victor Ponta a primit mandatul şi după aceea investitura în fruntea unui Guvern al USL, din care şi noi făceam parte, în urma unui vot majoritar al populaţiei în urma unui program politic la care aveam şi noi contribuţia noastră.
În urma acestei demisii s-ar urma procedurile constituţionale, s-ar face consultări la Cotroceni şi, în orice caz şi acele consultări şi desemnarea unui premier nu ar putea avea loc pe alte criterii decât pe cele ale unei majorităţi. Domnul Ponta ar avea şansa să obţină un nou mandat, nu contestăm asta, dar aşa s-ar proceda corect democratic. Probabil că nu o va face, PNL va rămâne în opoziţie.
Noi nu am dezertat de la obligaţia de a guverna, suntem gata să participăm la orice formulă guvernamentală, nu fugim de această responsabilitate, dar nu mai putem cauţiona un guvern care din foarte multe puncte de vedere a încălcat programul de guvernare, regulile interne de guvernare, prin persoana premierului.
În urma constatării încetării USL, delegaţia permanentă a PNL a decis să acorde deplină libertate organizaţiilor judetene de a încheia orice alianţă necesară.
Constatăm încetarea de fapt a existenţei USL.
Aceste decizii, această rezoluţie a fost adoptată cu 187 voturi pentru, 6 împotrivă şi 2 abţineri.
PNL este un partid care ştie în momentele decisive să-şi apere demnitatea şi interesul politic. Alegătorilor le cer iertare pentru că nu am putut să ducem la capăt un proiect în care PNL a investit mult şi în care am crezut mult.
Este păcat pentru că această construcţie politică, dacă şi-ar fi urmat cursul, dacă PSD şi mai ales Victor Ponta şi-ar fi respectat angajamentele de fond, România ar fi avut şansa unei construcţii stabile şi durabile.
Cred că s-a ratat o şansă mare, dar am fost puşi în situaţia de a simula continuarea proiectului, acceptând compromisuri inacceptabile, deşi am constatat că Ponta şi PSD nu mai au niciun fel de ezitare în tentativa de a transforma USL în PSD-ul anilor 2000 – 2004.
Indiferent dacă vom continua în opoziţie sau la putere, convingerea mea e că foarte curând cel mai târziu la finele anului, vom reveni la guvernare, dar vom încerca din orice postură să apărăm marile valori propuse oamenilor.
Pentru noi, acestea sunt o democraţie politică reală, cu separaţia puterilor în stat, un stat de drept şi independenţa justitiei, o economie liberă şi liberală, o administraţie performantă, dedicată cetăţeanului şi nu primarului, o politică externă care să păstreze orientările mari.
Vom face toate aceste lucruri chiar dacă nu va mai exista USL, vom apăra aceste lucruri.
Cu excepţia Marianei Câmpeanu, care nu a participat la conferinţa de presă de marţi seara din motive de sănătate, au fost prezenţi şi prim-vicepreşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, înainte de şedinţa PNL că „sunt două scenarii posibile. Delegaţia Permanentă poate să voteze să prelungim negocierile, să mai încercăm odată, să prelungim această fază. Pe de altă parte, Delegaţia Permanentă poate să voteze să ieşim de la guvernare. În cazul în care vom hotărî că ieşim de la guvernare, mâine, miniştrii, secretarii de stat, cei numiţi politic, îşi vor depune mandatul şi cu asta vom fi ieşiţi la guvernare. Ieşirea de la guvernare înseamnă implicit că PNL-ul intră în opoziţie”.
Întrebat dacă va face alianţă cu alte partide, Iohannis a răspuns: „În momentul în care s-ar rupe USL-ul, jocul se resetează. Orice variantă este luată în calcul”.
„Nu am cerut absolut nimic de la PSD. Aceste patru ministere şi o poziţie de vicepremier au fost oricum la PNL. Că trebuia să se facă o fomalitate în Parlament, ar fi durat cinci minute să se aprobe schimbarea absolut minoră de structură a guvernului. Acest lucru este evident că nu s-a dorit”, a mai precizat Iohannis.
Întrebat ce va face dacă PNL iese de la guvernare, Iohannis a răspuns: „Planul meu este extrem de simplu. Voi rămâne primar al Sibiului şi prim-vicepreşedinte PNL. Nu e nicio problemă”.
Klaus Iohannis – candidat la prezidenţiale nu cred că e un scenariu pentru care să ne facem probleme. Scenariul nostru e Crin Antonescu – candidat PNL pentru preşedinţie. În ce priveşte campania electorală, cu siguranţă voi face tot posibilul să fiu alături de candidatul nostru, de Crin Antonescu. Dacă lumea crede în perspectivă că cuplul Antonescu – preşedinte şi Iohannis – premier este unul bun, atunci cred că facem un lucru corect”, a mai spus Iohannis.
Premierul Victor Ponta a anunţat că, în situaţia în care PNL se retrage din Guvern, va nominaliza interimari la ministerele conduse acum de liberali şi doar după expirarea termenului pentru interimat va merge în Parlament cu un nou guvern.
surse: mediafax, realitatea
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
FG
miercuri, 26.02.2014 at 05:43
Toti o apa si-un pamant…toti la fel, toti corupti, toti vand tara si fura cetatenii..acum , colac peste pupaza, se mai si cearta intre ei… tara arde si baba se piaptana..nu stiu ce simt altii , dar eu pur si simplu m-am saturat de asemenea indivizi..