Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vaccinare la chiuvetă: Ce pedepse riscă cei care folosesc adeverințe/ certificate false de vaccinare. Prevederile Codului penal

Publicat

MAI desfășoară în această perioadă mai multe acțiuni pentru descoperirea persoanelor care utilizează adeverințe / certificatele false de vaccinare false. Codul Penal prevede pedepse dure atât pentru cei care falsifică astfel de documente , cât și pentru cei care le folosesc.

Scopul acțiunilor MAI este să limiteze la minimul posibil practica utilizării adeverințelor/certificatelor de vaccinare false prin care sunt puși în pericol toți cei din jur.

Până la acest moment au fost întocmite aproximativ 200 de dosare penale în care sunt cercetate 400 de persoane.

Ce pedepse pot primi cei care folosesc adeverințe/ certificate de vaccinare false

Potrivit Codului Penal, CAPITOLUL III – Falsuri în înscrisuri – falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecințe juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani scrie legestart.ro

Falsul, săvârșit de un funcționar public în exercițiul atribuțiilor de serviciu, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Sunt asimilate înscrisurilor oficiale biletele, tichetele sau orice alte imprimate producătoare de consecințe juridice. Tentativa se pedepsește.

De asemenea, falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul folosește înscrisul falsificat ori îl încredințează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, și cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată, mai stabileşte Codul Penal.

Cazuri de falsificare a certificatelor de vaccinare descoperite

Doi medici din Cluj-Napoca au fost reţinuți de poliţiştii din Alba pentru că ar fi eliberat mai multe adeverinţe care atestau în fals vaccinarea efectivă la centrul de vaccinare din Ocna Mureş a mai multor persoane care nu au fost imunizate în locaţia respectivă.

Un alt medic, din Dâmbovița acuzat că a eliberat adeverințe de vaccinare false pentru mai mulți fotbaliști de la clubul de fotbal FC Pucioasa, din liga a treia, a fost reținut de polițiști.

Aceeași măsură a fost luată și față de soțul ei, care conduce clubul de fotbal din Pucioasa.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax