Connect with us
Publicitate

Administrație

Vârsta de pensionare în România și în alte țări din Europa. Unde se pensionează cetățenii cel mai devreme

Publicat

În ultimele zile în societatea românească s-au purtat discuții aprinse despre vârsta de pensionare din țară. ”Butoiul cu pulbere a fost declarația Ralucăi Turcanu care a spus că există discuții pentru majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani. 

În prezent, în România, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani şi va creşte treptat până la 63 de ani până în 2030.

Vezi și Mii de pensionari români s-au mutat în străinătate. Cum poți să renunți la pensia din România pentru cea din alt stat UE

„Cred că se impune o discuţie în spaţiul public dacă persoanele doresc să opteze pentru creşterea vârstei de pensionare, atunci să o facă“, a spus Turcan.

Joi, şi ministrul Muncii Violeta Alexandru a declarat că la minister a început o analiză privind „măsuri active pentru a-i stimula pe cei care doresc să desfăşoare în continuare o activitate peste vârsta limită de pensionare“.

Alexandru a precizat totuşi că Guvernul Orban este „departe de a lua o decizie“ în acest sens şi doar va lansa o dezbatere privind oportunitatea majorării vârstei de pensionare.

„Adevărul“ a realizat o comparaţie a vârstelor standard de pensionare dintre statele din Europa.

Concluzia a fost că cele mai mari vârste de pensionare se regăsesc în Grecia, Islanda şi Italia (67 de ani) şi în Irlanda şi Portugalia (66 de ani).

La polul opus, cele mai mici vârste de pensionare sunt în Suedia (pensionarea poate începe la 61 de ani), Norvegia şi Franţa (62 de ani), Slovacia (62 de ani şi 6 luni), Letonia (63 de ani şi 6 luni).

Vârsta de pensionare în statele din Europa În Austria, vârsta de pensionare este de 60 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi.

Între 2024 şi 2033, va avea loc o creştere progresivă a vârstei de pensionare pentru femei, astfel încât să ajungă la acelaşi nivel cu cea pentru bărbaţi.

În Belgia, vârsta legală de pensionare este de 65 de ani, pensionarea începând din prima zi a lunii următoare în care asiguratul a împlinit vârsta de 65 de ani. Ea este programată să crească la 66 de ani în 2025 şi la 67 de ani în 2030.

În Bulgaria, pentru a se pensiona, femeile trebuie să aibă vârsta de 61 de ani şi 4 luni, iar bărbaţii trebuie să aibă vârsta de 64 de ani şi 2 luni. Urmează o creştere progresivă până la vârsta de 65 de ani, astfel: cu o lună pe an pentru bărbaţi, cu două luni pe an pentru femei până în 2029, respectiv cu trei luni pe an din 2030.

În Cehia, vârsta de pensionare variază până la 65 de ani, în funcţie de anul naşterii, gen, numărul de copii şi suma veniturilor.

În Cipru, vârsta legală de pensionare este de 65 de ani. 

În Croaţia, în cadrul sistemului de pensii de stat se poate primi pensia pentru limită de vârstă la 65 de ani pentru bărbaţi şi 62 de ani şi patru luni şi pentru femei.

În Danemarca, pensia publică pentru limită de vârstă se acordă asiguratului care atinge vârsta de pensionare de 65 de ani. Vârsta de pensionare va creşte treptat de la 65 la 67 între 2019 şi 2022, adică cu jumătate de an la fiecare 1 ianuarie, şi la 68 de ani în 2030.

În Elveţia, vârsta de pensionare este de 64 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi.

În Estonia, persoanele care au împlinit vârsta de 63 de ani şi 9 luni şi care au acumulat o perioadă de asigurare de cel puţin 15 ani au dreptul să primească o pensie pentru limită de vârstă.

În Finlanda, vârsta de pensionare este de minimum 63 de ani. Din ianuarie 2017, vârsta de pensionare a început să fie majorată cu 3 luni pe an până în 2027 când se va ajunge la 65 de ani.

În Franţa, vârsta legală pentru a solicita o pensie este stabilită la 62 de ani pentru persoanele născute începând din 1955.

În Germania, vârsta de pensionare este de 65 de ani şi 7 luni şi este programată să crească la 67 de ani până în 2029.

În Grecia, dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, este acordat de la 67 de ani, iar perioada minimă de cotizare este de 15 ani. Pentru primirea unei pensii complete sunt necesari 40 de ani de contribuţie şi vârsta minimă de 62 de ani.

În Irlanda, vârsta de pensionare este de 66 de ani, dar va creşte la 67 în 2021 şi la 68 în 2028, astfel: pentru cei născuţi la 1 ianuarie 1955 sau după această dată, vârsta minimă de pensionare va fi de 67 ani; pentru cei născuţi la 1 ianuarie 1961 sau după această dată, vârsta minimă de pensionare va fi de 68 ani.

În Islanda, vârsta de pensionare este de 67 de ani. În Italia, vârsta minimă de pensionare este, începând din 2019, de 67 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

În Letonia, pensia pentru limită de vârstă se acordă persoanei dacă a împlinit vârsta de 63 de ani şi 6 luni, vârsta de pensionare fiind aceeaşi pentru femei şi bărbaţi.

În Lituania, vârsta de pensionare este în curs de a fi crescută la 65 de ani.

În Luxemburg, pensia pentru limită de vârstă se acordă persoanei care a împlinit vârsta de 65 de ani. În Malta, pentru a beneficia de o pensie pentru limită de vârstă, solicitantul trebuie să fi atins vârsta de pensionare care creşte treptat la 65 de ani în 2027.

În Marea Britanie, vârsta de pensionare este de 65 de ani, indiferent de sex.

În Olanda, începând cu 2013, vârsta legală de pensionare este crescută treptat de la 65 de ani la 67 în 2021 şi la 67 şi la 3 luni în 2022. Pentru cei născuţi după 30 septembrie 1955, vârsta de pensionare este de cel puţin 67 de ani şi 3 luni.

În Norvegia, vârsta de pensionare este de 62 de ani. În Polonia, vârsta de pensionare a fost redusă la 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, indiferent de data naşterii.

În Portugalia, vârsta eligibilă pentru pensie de stat este de 66 de ani şi 5 luni. Din 2014, vârsta de pensionare în sistemul de stat variază în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă la vârsta de 65 de ani.

În Slovacia, vârsta de pensionare este de 62 de ani şi 6 luni.

În Slovenia, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

În Spania, în prezent, vârsta minimă pentru solicitarea pensiei este de 65 de ani sau de 65 de ani şi 6 luni, în funcţie de anii de contribuţie. Este prevăzută o creştere la 67 de ani în 2027.

În Suedia, nu există vârstă fixă de pensionare, aceasta este flexibilă. Un beneficiar se poate retrage la pensie de la vârsta de 61 de ani cel mai devreme şi nu există o limită superioară de vârstă. Ai dreptul să lucrezi până la 67 de ani, dar există posibilitatea de a continua, dacă există o înţelegere cu angajatorul.

În Ungaria, cei născuţi în 1955 se pot pensiona la vârsta de 64 de ani, dar vârsta de pensionare va atinge 65 de ani în 2022 pentru cei născuţi în 1957 şi după.

sursă: adevărul.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate