Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Vârstă de pensionare redusă pentru o nouă categorie de angajați care lucrează în condiții speciale. Proiect, la Senat

Publicat

O nouă categorie socială ar putea ieși mai devreme la pensie, potrivit unui proiect de modificare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Se propune astfel reducerea vârstei de pensionare la jumătate din anii petrecuți în câmpul muncii pentru anumiți angajați care muncesc în condiții speciale, în sectorul construcții mașini.

Citește și Vârsta de pensionare redusă pentru cetățenii din 115 localități din România. Președintele Iohannis a semnat decretul

Inițiativa legislativă a fost depusă recent la Senat, inițiatorii fiind un grup de parlamentari din coaliția de guvernare, respectiv de la PSD, PNL și UDMR.

„Având în vedere condițiile specifice ale muncii care se desfășoară în turnătoriile de oțel, fontă, aliaje neferoase, precizie și cuzineți, precum și forje și luând în considerare faptul că aceste activități comportă un risc deosebit de ridicat de accidentare și contribuie la îmbolnăviri profesionale este necesară adoptarea unor măsuri legislative corespunzătoare cu referire la reducerea vârstelor standard de pensionare”, se precizează în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Proiect de lege de pensionare pentru o nouă categorie socială

Astfel, se propune încadrarea în categoria locurilor de muncă în condiții speciale a sectorului construcții mașini – pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice:

– turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel;

– turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriile de precizie;

– forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forță în secțiile de forjă;

– turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel în turnătoriile de cuzineți;

– activitatea de proiectare, cercetare, punere în execuție a tehnologiilor și asistența tehnică în secțiile de producție, efectuată de inginerii, subinginerii și tehnicienii din secțiile de proiectare tehnologii pentru sectorul cald, care deservesc turnătoriile de oțel, fontă, aliaje neferoase, precizie și cuzineți, precum și forje.

Inițiatorii explică că prin adoptarea actului normativ se vor elimina inechitățile rămase în actualul cadru normativ între angajații care au desfășurat activități cu afectarea relativ similară a sănătății.

Potrivit legii, locurile de muncă în condiții speciale sunt locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.

Stagiul de cotizare realizat

în grupa I de muncă și condiții speciale

(ani împliniți)

Reducerea vârstei standard de pensionare cu:
Ani Luni
2 1
3 1 6
4 2
5 2 6
6 3
7 3 6
8 4
9 4 6
10 5
11 5 6
12 6
13 6 6
14 7
15 7 6
16 8
17 8 6
18 9
19 9 6
20 10
21 10 6
22 11
23 11 6
24 de ani și peste 12

Prevederile noului amendament se vor aplica retroactiv

Potrivit propunerii legislative, măsurile se vor putea aplica retroactiv datei la care a fost emisă Legea 263/2010, astfel că se va lua în calcul inclusiv această perioadă pentru categoria socială vizată de proiect.

„Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. i) perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care personalul din sectorul construcții mașini a desfășurat activități la locuri de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa 1 de muncă;

De prevederile art.30 alin. (4-4) și ale art. 56 alin. (1) lit. d), alin. (2) lit. d) și alin. (3) lit. d) Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază, la cerere, și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei intrării în vigoare a prezentei legi.

(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin. (l) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.

(3) În situația în care, după aplicarea prevederilor alin. (l) și (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos pentru pensionar.”, prevede proiectul depus la Senat.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax