Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Vârstă de pensionare redusă pentru o nouă categorie de angajați care lucrează în condiții speciale. Proiect, la Senat


Publicat

O nouă categorie socială ar putea ieși mai devreme la pensie, potrivit unui proiect de modificare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Se propune astfel reducerea vârstei de pensionare la jumătate din anii petrecuți în câmpul muncii pentru anumiți angajați care muncesc în condiții speciale, în sectorul construcții mașini.

Inițiativa legislativă a fost depusă recent la Senat, inițiatorii fiind un grup de parlamentari din coaliția de guvernare, respectiv de la PSD, PNL și UDMR.

„Având în vedere condițiile specifice ale muncii care se desfășoară în turnătoriile de oțel, fontă, aliaje neferoase, precizie și cuzineți, precum și forje și luând în considerare faptul că aceste activități comportă un risc deosebit de ridicat de accidentare și contribuie la îmbolnăviri profesionale este necesară adoptarea unor măsuri legislative corespunzătoare cu referire la reducerea vârstelor standard de pensionare”, se precizează în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Proiect de lege de pensionare pentru o nouă categorie socială

Astfel, se propune încadrarea în categoria locurilor de muncă în condiții speciale a sectorului construcții mașini – pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice:

– turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel;

– turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriile de precizie;

– forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forță în secțiile de forjă;

– turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel în turnătoriile de cuzineți;

– activitatea de proiectare, cercetare, punere în execuție a tehnologiilor și asistența tehnică în secțiile de producție, efectuată de inginerii, subinginerii și tehnicienii din secțiile de proiectare tehnologii pentru sectorul cald, care deservesc turnătoriile de oțel, fontă, aliaje neferoase, precizie și cuzineți, precum și forje.

Inițiatorii explică că prin adoptarea actului normativ se vor elimina inechitățile rămase în actualul cadru normativ între angajații care au desfășurat activități cu afectarea relativ similară a sănătății.

Potrivit legii, locurile de muncă în condiții speciale sunt locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.

Stagiul de cotizare realizat

în grupa I de muncă și condiții speciale

(ani împliniți)

Reducerea vârstei standard de pensionare cu:
Ani Luni
2 1
3 1 6
4 2
5 2 6
6 3
7 3 6
8 4
9 4 6
10 5
11 5 6
12 6
13 6 6
14 7
15 7 6
16 8
17 8 6
18 9
19 9 6
20 10
21 10 6
22 11
23 11 6
24 de ani și peste 12

Prevederile noului amendament se vor aplica retroactiv

Potrivit propunerii legislative, măsurile se vor putea aplica retroactiv datei la care a fost emisă Legea 263/2010, astfel că se va lua în calcul inclusiv această perioadă pentru categoria socială vizată de proiect.

„Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. i) perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care personalul din sectorul construcții mașini a desfășurat activități la locuri de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa 1 de muncă;

De prevederile art.30 alin. (4-4) și ale art. 56 alin. (1) lit. d), alin. (2) lit. d) și alin. (3) lit. d) Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază, la cerere, și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei intrării în vigoare a prezentei legi.

(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin. (l) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.

(3) În situația în care, după aplicarea prevederilor alin. (l) și (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos pentru pensionar.”, prevede proiectul depus la Senat.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de viscol în zona montană din Alba și în alte județe din țară, până sâmbătă dimineața

Publicat

Meteorologii au emis o atenționare Cod Galben de viscol valabilă până sâmbătă dimineața în zona montană a județului județul Alba și alte județe din țară.

Potrivit ANM, în perioada 20 ianuarie, ora 12:00 – 22 ianuarie, ora 10:00, la munte, în special la altitudini de peste 1600 m, vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 80 … 100 km/h, va fi viscol, vizibilitatea redusă și zăpada troienită.

De asemenea, în perioada 20 ianuarie, ora 12:00 – 21 ianuarie, ora 02:00 se vor semnala temporar ninsori viscolite în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița-Năsăud și Mureș.

În intervalul menționat, în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița-Năsăud și Mureș, vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 55 – 65 km/h, temporar viscolind zăpada.

În zona montană înaltă vântul va continua să prezinte intensificări și la sfârșitul săptămânii, temporar vor fi ninsori viscolite și vizibilitate redusă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Un bărbat care a aruncat peste 200 kg de deșeuri la marginea orașului Teiuș, identificat și amendat de polițiștii locali

Publicat

Polițiștii locali din Teiuș au identificat și amendat un bărbat care a aruncat peste 200 de kilograme de deșeuri pe un câmp de la marginea orașului. 

„Poliția locală Teiuș desfășoară o activitate susținută pentru a avea un oraș îngrijit, un mediu curat și sănătos. Cuvântul de ordine este toleranță zero, față de cei care nu respectă regulile de colectare a gunoiului în oraș și aruncă, în total dispreț față de semeni, deșeuri la întâmplare.

Acționând pe această linie, politiștii locali din Teiuș au identificat persoana care a aruncat peste 200 kg deșeuri amestecate într-o zonă mai ferită a orașului nostru.

Astfel, numitul L.P.P. din orașul Teiuș a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea HCL 17/2021, privind regimul deșeurilor, cu o amendă de 1.000 lei.

Acțiunile poliției locale Teius continuă”, au scris reprezentanții Primăriei Teiuș, joi, pe pagina de Facebook.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Șeful ANRE, Dumitru Chiriță, își petrece criza energetică într-un paradis tropical. La Punta Cana, în plin scandal al facturilor

Publicat

Președintele ANRE, Dumitru Chiriță, a plecat în concediu în Republica Dominicană, potrivit unor surse din interiorul instituției. În plin scandal al facturilor și al exploziei prețurilor la energie, a ales un paradis tropical. 

Potrivit cursdeguvernare.ro, versiunea oficială care pe care o cunosc funcționarii ANRE este că președintele se află în concediu din motive medicale.

Dumitru Chiriță a fost văzut însă în zona Punta Cana. Președintele ANRE nu a putut fi contactat de jurnaliștii publicației, pentru a lămuri diferența dintre varianta oficială care se știe în instituție și locul în care se află de fapt.

ANRE se află zilele acestea în plin proces de control la furnizorii de energie, în urma scandalului facturilor și abia de săptămâna trecută a început să dea amenzi acestora pentru emiterea greșită a facturilor către consumatorii casnici – fiind trase, tardiv, la răspundere, companii precum Enel, Electrica Furnizare, Gaz Vest etc.

Șeful ANRE Dumitru Chiriță este unul dintre bugetarii de lux ai României care nu are de suferit de pe urma creșterii prețurilor la energie.

Vezi și: Șeful ANRE, tăcut în scandalul facturilor la energie. Bugetarul Dumitru Chiriță are 12000 de euro pe lună și nu simte scumpirile

Acesta a fost instalat politic și a păstrat o liniște deplină în plin scandal al facturilor majorate, deși este unul dintre principalii responsabili. Duce acasă 12.000 de euro pe lună.

Liniștea de care s-a înconjurat este explicabilă acum și prin faptul că a plecat pe o insulă exotică, unde nu sunt probleme cu încălzirea.

Potrivit declarației de avere, președintele fantomatic al ANRE încasează anual 707.000 de lei, ceea ce înseamnă aproape 12.000 de euro lunar. Comparativ, președintele Klaus Iohannis încasează doar 3.000 de euro lunar.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe DN 74, în zona localității Izvoru Ampoiului. Un șofer a fost rănit după ce a intrat cu mașina într-un stâlp

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un accident rutier s-a produs joi dimineața pe drumul național DN 74, pe raza localității Izvoru Ampoiului.

Potrivit IPJ Alba, un autoturism un autoturism a intrat în coliziune cu un stâlp de electricitate.

În urma accidentului, conducătorul autoturismului a suferit leziuni, posibil ușoare.

Traficul rutier nu este afectat.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate